Hyppää sisältöön

Ovatko tässä kotimaan erikoisimmat shoppailupaikat? Nämä ostoskeskukset ovat nähtävyyksiä jo itsessään

Elina Venttola Päivitetty: 09.07.2019
Monissa maissa kauppakeskus keskellä metsää on liian outo ajatus menestyäkseen, mutta Suomessa erikoinen shoppailupaikka onnistuneen lomaretken kohde. Tutustu Suomen erikoisimpiin ostospaikkoihin.

Ideapark

Moni voi väittää, ettei Ideapark ole erikoinen kauppakeskus, mutta valmistuttuaan vuonna 2006 Lempäälän Ideapark oli Pohjoismaiden suurin ostoskeskus. Silloin kauppakeskusta pidettiin ennen kaikkea suuruudenhulluna ideana maanalaisine uimahalli- ja hiihtoputkisuunnitelmineen.

Aivan Dubain ostoskeskusten mittoihin Lempäälän Ideapark ei kasvanut, eikä maanalaista uima-allastakaan ei rakennettu. Ideapark kuitenkin menestyi hyvällä sijainnilla, ilmaisilla parkkipaikoilla ja keskeisellä sijainnillaan Helsinki–Tampere-moottoritien varrella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myöhemmin ostoskeskuksen menestys poiki uudet Ideaparkit Ouluun ja viimeisimmäksi Seinäjoelle. Ideaparkin valikoimissa on useita vaateliikkeitä, ravintoloita ja muita ostospaikkoja, joita tavallisesti löytää kaupunkien keskustoista.

Oulussa Ideapark sijaitsee E8-tien varrella Oulun pohjoispuolella. Seinäjoen Ideapark on rakenteilla Jouppiin kaupungin länsipuolelle.

Tuurin kyläkauppa

Tuurin kyläkauppa nousi pienen kylän sekatavarakaupasta matkailunähtävyydeksi, ja se tunnetaan kaikkialla Suomessa myös Keskisen kyläkauppana. Tuuri on pieni, noin viidensadan asukkaan kylä Etelä-Pohjanmaan Alavudella. Pienen kylän kyläkauppa on laajentunut valtavaksi ostoskeskukseksi nykyisen toimitusjohtajansa Vesa Keskisen aikana.

Alavus, Suomi
Tuurin kyläkaupan vanha maalaistalon julkisivu on säilytetty ennallaan.

Kyläkaupan arjesta on tehty useita tv-sarjoja suomalaisille televisiokanaville, viimeisimmäksi vuonna 2019 TV5:lle. Ohjelmissa esitellään kyläkaupan tapahtumia ja työntekijöitä.

Tuurin kyläkauppa on nähtävyys, joka kerää vierailijoita myös ympäröivistä maakunnista. Ostoskeskuksen seiniin maalatut yksisarviset, kattoon maalattu taivas ja huikenteleva linnajulkisivu tekevät siitä erityisesti lapsiperheille kiinnostavan kohteen. Kyläkaupan tunnetuin maamerkki on pihalle rakennettu valtava hevosenkenkä. Laajennetussa kyläkaupassa on linnamainen ruokapuoli hotelleineen ja tavaratalo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäisin Tuurin kyläkaupassa järjestetään useita tapahtumia, muun muassa Miljoonarock.

Alavus, Suomi
Sisäänkäynti kyläkaupan hotelliin ja ruokapuolelle on tyylitelty linnamaiseksi.

Tuurin kyläkauppaan pääsee helpoiten omalla autolla, mutta esimerkiksi Jyväskylästä ja Vaasasta sinne pääsee myös junalla. Kyläkaupasta on alle puolen tunnin matka Ähtärin eläinpuistoon.

Outlet-kylä Zsar

Vuonna 2018 avattu laatumerkkien outlet-kylä Zsar myy muotia, kosmetiikkaa ja kodin tarvikkeita. Vaalimaalla Venäjän rajalla sijaitseva outlet-kylä palvelee enimmäkseen suomalaisia ja venäläisiä asiakkaita. Vaalimaalle ajaa noin kaksi tuntia Helsingistä.

Kylämäisessä outlet-kauppakeskuksessa on tilaa kaikkiaan 110 kansainväliselle ja kotimaiselle luksusliikkeelle. Joukossa on brändejä, joita ei saa muualta Suomesta: Zsarista löytyvät muun muassa Kappan, Osprey Londonin, Liu Jon ja Roberto Cavallin ainoat liikkeet Suomessa. Laatutuotteet myydään pysyvästi 30–70 prosentin alennuksilla normaalihinnoista.

Vaalimaa, Suomi
Zsarin outlet-kylässä voi tehdä laatumerkkien ostoksia edullisesti.

Kerran viikossa Zsariin pääsee ilmaisilla bussikuljetuksilla sekä Helsingistä että Lappeenrannasta.

Tornio-Haaparannan kauppakeskittymä

Suomen ja Ruotsin rajalle syntynyt tavaratalojen ja ostoskeskusten keskittymä on suosittu ostospaikka Oulun ja Kemi-Tornion asukkaille. Rajan tuntumassa toimii useita kauppakeskuksia, kuten Rajalla På Gränsen, Ikano ja Tampereen Säästö-Tex.

Rajalla toimii myös useiden eri valmistajien outlet-myymälöitä. Osa liikkeistä on matkailunähtävyyksiä, kuten vanha HM Hermansonin kauppaliike, josta voi ostaa asusteita, vaatteita, poronnahkoja sekä 50-luvun tuotteita. Norrbottenin vanhinta kauppakartanoa uudistetaan ja se on jo sinällään käymisen arvoinen matkakohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Tornio-Haaparanta
Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevat ostoskeskukset houkuttelevat lähialueiden matkailijoita ja niitä, jotka ajavat pohjoiseen. Yksi ostoskeskuksista on Rajalla På Gränsen.

Missä erikoisessa ostospaikassa olet käynyt? Jaa suosikkipaikkasi kommenttikentässä!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Kyläkauppa Veljekset Keskinen, Zsar Outlet Village, Rajalla På Gränsen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Viitostien parhaat taukopaikat

Valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso 22 kohteen lista ja suunnittele autoreissu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja