hero taustakuva

Ovatko tässä kotimaan erikoisimmat shoppailupaikat? Nämä ostoskeskukset ovat nähtävyyksiä jo itsessään

Kyläkauppa Veljekset Keskinen artikkelin kuva
Suomen matkailu
Monissa maissa kauppakeskus keskellä metsää on liian outo ajatus menestyäkseen, mutta Suomessa erikoinen shoppailupaikka onnistuneen lomaretken kohde. Tutustu Suomen erikoisimpiin ostospaikkoihin.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 09.07.2019
facebook   whatsapp

Ideapark

Moni voi väittää, ettei Ideapark ole erikoinen kauppakeskus, mutta valmistuttuaan vuonna 2006 Lempäälän Ideapark oli Pohjoismaiden suurin ostoskeskus. Silloin kauppakeskusta pidettiin ennen kaikkea suuruudenhulluna ideana maanalaisine uimahalli- ja hiihtoputkisuunnitelmineen.

Aivan Dubain ostoskeskusten mittoihin Lempäälän Ideapark ei kasvanut, eikä maanalaista uima-allastakaan ei rakennettu. Ideapark kuitenkin menestyi hyvällä sijainnilla, ilmaisilla parkkipaikoilla ja keskeisellä sijainnillaan Helsinki–Tampere-moottoritien varrella.

Myöhemmin ostoskeskuksen menestys poiki uudet Ideaparkit Ouluun ja viimeisimmäksi Seinäjoelle. Ideaparkin valikoimissa on useita vaateliikkeitä, ravintoloita ja muita ostospaikkoja, joita tavallisesti löytää kaupunkien keskustoista.

Oulussa Ideapark sijaitsee E8-tien varrella Oulun pohjoispuolella. Seinäjoen Ideapark on rakenteilla Jouppiin kaupungin länsipuolelle.

Tuurin kyläkauppa

Tuurin kyläkauppa nousi pienen kylän sekatavarakaupasta matkailunähtävyydeksi, ja se tunnetaan kaikkialla Suomessa myös Keskisen kyläkauppana. Tuuri on pieni, noin viidensadan asukkaan kylä Etelä-Pohjanmaan Alavudella. Pienen kylän kyläkauppa on laajentunut valtavaksi ostoskeskukseksi nykyisen toimitusjohtajansa Vesa Keskisen aikana.

Kyläkauppa Veljekset KeskinenAlavus, Suomi
Tuurin kyläkaupan vanha maalaistalon julkisivu on säilytetty ennallaan.

Kyläkaupan arjesta on tehty useita tv-sarjoja suomalaisille televisiokanaville, viimeisimmäksi vuonna 2019 TV5:lle. Ohjelmissa esitellään kyläkaupan tapahtumia ja työntekijöitä.

Tuurin kyläkauppa on nähtävyys, joka kerää vierailijoita myös ympäröivistä maakunnista. Ostoskeskuksen seiniin maalatut yksisarviset, kattoon maalattu taivas ja huikenteleva linnajulkisivu tekevät siitä erityisesti lapsiperheille kiinnostavan kohteen. Kyläkaupan tunnetuin maamerkki on pihalle rakennettu valtava hevosenkenkä. Laajennetussa kyläkaupassa on linnamainen ruokapuoli hotelleineen ja tavaratalo.

Kesäisin Tuurin kyläkaupassa järjestetään useita tapahtumia, muun muassa Miljoonarock.

Kyläkauppa Veljekset KeskinenAlavus, Suomi
Sisäänkäynti kyläkaupan hotelliin ja ruokapuolelle on tyylitelty linnamaiseksi.

Tuurin kyläkauppaan pääsee helpoiten omalla autolla, mutta esimerkiksi Jyväskylästä ja Vaasasta sinne pääsee myös junalla. Kyläkaupasta on alle puolen tunnin matka Ähtärin eläinpuistoon.

Outlet-kylä Zsar

Vuonna 2018 avattu laatumerkkien outlet-kylä Zsar myy muotia, kosmetiikkaa ja kodin tarvikkeita. Vaalimaalla Venäjän rajalla sijaitseva outlet-kylä palvelee enimmäkseen suomalaisia ja venäläisiä asiakkaita. Vaalimaalle ajaa noin kaksi tuntia Helsingistä.

Kylämäisessä outlet-kauppakeskuksessa on tilaa kaikkiaan 110 kansainväliselle ja kotimaiselle luksusliikkeelle. Joukossa on brändejä, joita ei saa muualta Suomesta: Zsarista löytyvät muun muassa Kappan, Osprey Londonin, Liu Jon ja Roberto Cavallin ainoat liikkeet Suomessa. Laatutuotteet myydään pysyvästi 30–70 prosentin alennuksilla normaalihinnoista.

Zsar Outlet VillageVaalimaa, Suomi
Zsarin outlet-kylässä voi tehdä laatumerkkien ostoksia edullisesti.

Kerran viikossa Zsariin pääsee ilmaisilla bussikuljetuksilla sekä Helsingistä että Lappeenrannasta.

Tornio-Haaparannan kauppakeskittymä

Suomen ja Ruotsin rajalle syntynyt tavaratalojen ja ostoskeskusten keskittymä on suosittu ostospaikka Oulun ja Kemi-Tornion asukkaille. Rajan tuntumassa toimii useita kauppakeskuksia, kuten Rajalla På Gränsen, Ikano ja Tampereen Säästö-Tex.

Rajalla toimii myös useiden eri valmistajien outlet-myymälöitä. Osa liikkeistä on matkailunähtävyyksiä, kuten vanha HM Hermansonin kauppaliike, josta voi ostaa asusteita, vaatteita, poronnahkoja sekä 50-luvun tuotteita. Norrbottenin vanhinta kauppakartanoa uudistetaan ja se on jo sinällään käymisen arvoinen matkakohde.

Rajalla På GränsenTornio-Haaparanta
Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevat ostoskeskukset houkuttelevat lähialueiden matkailijoita ja niitä, jotka ajavat pohjoiseen. Yksi ostoskeskuksista on Rajalla På Gränsen.

Missä erikoisessa ostospaikassa olet käynyt? Jaa suosikkipaikkasi kommenttikentässä!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Kyläkauppa Veljekset Keskinen, Zsar Outlet Village, Rajalla På Gränsen

Lue kommentit (7) Jätä kommentti

 1. En käy enää missään noissa , liian pitkät kävelymatka ja turhaa tavaraa suurin osa.


 2. Muhoksella Kylmälänkylällä sijaitsee kyläkauppa Satumaa, jossa on läsnä vahvasti vanhan ajan Suomen aito kyläkauppatunnelma. Valikoima sitä paitsi kattaa kaiken kalastusvälineistä pizzaan.


 3. Tältä listalta puuttuu ehdoton (ostos)elämys, KASVIHUONEILMIÖ Nummella.

  Tämä pitää kokea. Se ei avaudu nettikuvissa. 👍🏻🤩


 4. Kärkkäisillä tulee käytyä kun Jyväskylässä liikkuu.


 5. Suosittelen tutustumaan Kemiin.
  Upea Kemin sisäsatama tarjoaa kesäisen elämyksen.
  Sisäsatamasta löytyy mm. Merimieskapakka Seilari, joka toimi purjelaiva aikakaudella vaaitushuoneena. Vieressä on Jalokivi galleria, jonka 2000 jalokiven kokoelma on Euroopan laajin. Galleriassa on mm. Suomen kuninkaan alkuperäinen kruunu ja Englannin kuningattaren kruunun kopio ym. Sieltä löytyy myös sarjakuvakaupunki Kemin imagoon sopiva Sarjiksen näyttely.
  Gallerian vieressä voi vaikka pienoisgolffata.
  Ravintola Rantamakasiinissa ja terassilla voi herkutella mm. Koriruuilla ja juoda vaikka kannullisen juomaa.
  Vastapäätä löytyy perinnelaiva Katariina terasseineen selä Perämeren Jähti jotka liikennöivät tilauksesta.
  Helsingistä Kemiin kotiutunut Leila alus liikennöi aikataulun mukaan Laitalarin sahasaareen.
  Sisäsatamassa on myös Safari cafe, josta voi vuokrata mm. Mönkijöitä ja vesijettejä. Sisäsataman reunalla palvelee suosittu Nuotta, jonka pannari mansikkahillon ja kermavaahdon kera tekevät kauppansa.
  Sisäsataman vieressä on palkittu purjehduskeskus.
  Siellä asiakkaita palvelevat Satamantähti ja Kemin Pursiseura, jonka pizzat ja kalapöydän herkut ovat hyvin suosittuja. Kemin purjehduskeskus palveluineen ovat tuttuja mm. ruotsalaisille veneilijöille. Tänäkin kesänä Kemissä on vieraillut mm. Puolalainen, Saksalainen ja Ranskalainen venekunta.
  Kemin kauniiden puistokatujen ja Meripuiston kauneus myös yllättävät.
  Kemin satulinnamainen kirkko on kaupungin helmi.
  Asemanpuisto palveluineen on toinen kemiläisten olohuone.
  Cafe Hertta ja Putiikkihotelli, pihapiiristä löytyvä terassi ja sen myyntipisteeksi hankittu vanha härkävaunu ovat nähtävyyksiä nekin.
  Cafe Hertta miljöineen ja ihanine leivonnaisineen sekä hyvä palvelu vetävät niin paikkakuntalaisia kuin muitakin kävijöitä.
  Korkeanpaikan kahvittelu upeilla maisemilla onnistuu Kemin kaupungintalon katolta, Panorama kahviosta ja kattoterassilta.
  Kokovuotinen Lumilinna palveluineen kannattaa muös tsekata ja käydä Ajoksen satamassa katsomassa yli 30 vuotta matkailijoita Perämerellä kuljettanutta matkailujäänmurtaja Sampoa.
  Kemi on kaunis kesäkaupunki, mukavien ihmisten kaupunki.
  Tervetuloa


 6. »Laatutuotteet myydään pysyvästi 30–70 prosentin alennuksilla normaalihinnoista.»

  Tuohan on laitonta. Kuluttajien harhauttamista. Pysyvä alennushinta = normaalihinta.


 7. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.