Kuva: Flickr / El Glon
Suomussalmi, Suomi

Onko tämä Suomen rivoin kunta? Tissikukkulat, Paskarasva ja Vittulampi samassa kylässä

Kainuulaisen kunnan alueella on useita todella rivoja paikannimiä.

Kaikki irstaat nimet yhdellä paikkakunnalla

Kainuussa sijaitsevan Suomussalmen karttaa lukiessa harva voi olla kohottamatta kulmiaan, sillä kunnan alueella sijaitsee hyvin erikoisesti nimettyjä paikkoja. Vajaan 10 000 asukkaan kunnassa on useita todella huomiota herättäviä paikannimiä kuten Hevonperseenmutka, Kyrpäkorpi, Perseenpaistama, Tissikukkulat, Paskarasva ja Vittulampi.

Paikkojen nimien alkuperää on Suomussalmen edustajan mukaan hankala tietää varmasti, sillä mitään tieteellistä tutkimusta nimistä ei ole tehty. Useita arvailuja nimien alkuperästä kuitenkin on.

Esimerkiksi Perankajoessa sijaitsevan Hevonperseenmutkan nimen uskotaan tulevan paikallisesta sanonnasta ”mutkainen kuin esivallan persesuoli”. Sanonta yhdistettynä paikan sijaintiin kaukana kaikesta eli paikallisittain ”hevonperseessä” muodostaa Hevonperseenmutkan nimen.

Kaikki rivot paikannimet eivät ole päätyneet virallisiin karttoihin asti, ja Suomussalmen alueella kansan suussa vastaavia nimiä on huomattavasti enemmän – kuten myös monilla muilla paikkakunnilla Suomessa.

Mitä muita hauskoja tai rivoja paikannimiä tiedät Suomesta? Kerro kommenteissa!

Kuva: Flickr / El Glon

Päivitetty: 7.11.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (17 votes, average: 4,53 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

17 kommenttia

Nousiaisissa tie nimeltä Kylmänkullinkuja sai nimensä koska siellä asui keinosiementäjä oikea nimi on Muljankuja,mutta ei sitä monikaan tiedä

Uudellamaalla Pornainen
Sipoossa Hinthaara
Rautavaaran Nurmeslahdessa Paskolahti ja Suojärven kylässä Perselouhi

Monet näistä nimistä syntyivät, kun ruotsin- tai venäjänkieliset kartoittajat kyselivät paikallisilta asukkailta luonnonkohteiden nimiä ja hihitteliät mielessään.
Minullekin tarjotiin vielä 1960-luvulla sopimattomia nimiä luonnonkohteille.
Monet nimet ovat merkitykseltään muuttuneet aikojen kuluessa, kuten Turun Pallivaha. joka tarkoittaa pyöreää ( palli ) suurta siirtolohkaretta ( vaha )
Samoin Turun Kuhankuonolla ei ilmeisesti ole mitään tekemistä kalan kanssa, vaan liittyy paikallisen vanhan tulkinnan mukaan oriin sukuelimiin ( kuhiin ).

tämä todistaa vaan kainuulaisten mettäläisyyden ja tyhmyyden että antoivat poliittisen elitin tuhota kainuun luonnon.

Karttanimien vaihtoehdot on alunperin kyselty tietysti paikkakuntalaisilta. Usein paikalle on ollut monta nimeä. Nimien valinta ja siivous oli kartanlaatijoiden harkinnassa. Haminan seudulla on Homeperseensuo ja Nalkkikorpi. Hattulan Korpiniitty ei saanut toista nimeä Peppula.

Nurmeksen Porosaaressa on Kullinkallio, Kullinniemi, Hevonperseen kallio, Paskapönttö. Eiköhän näissä ole yhden kylän Suomenennätys?

Turussa sellaset lähiöt kuin Suikkila ja Uittamo.kyl hyvät suikkilat aina huonot uittamot voittaa.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *