Hyppää sisältöön

Merellinen Kotka hurmaa monipuolisuudellaan – lue lomavinkit kaupunkiin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 24.07.2020
Kätevän ajomatkan päässä esimerkiksi Helsingistä, Lahdesta ja Lappeenrannasta sijaitseva Kotka on helppo päiväretkikohde, mutta tekemistä löytyy myös pidemmälle vierailulle. Lue tästä vinkit lomaan Kotkassa!

1. Tutustu kaupungin nähtävyyksiin

Merikeskus Vellamo on Kotkan ykkösnähtävyys. Vellamon tiloissa sijaitsevat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Merivartiomuseo. Merikeskuksen edustalla on myös jäänmurtaja Tarmo, jonka sisätiloihin pääsee tutustumaan kesäkaudella.

Tällä hetkellä Vellamon kiinnostavin vierailukohde on Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely, joka kertoo historiallisen Ruotsinsalmen linnoituskaupungin sekä alueella käydyn meritaistelun tarinan. Näyttelyn keskiössä on fregatti St. Nikolai, joka upposi vuonna 1790. Nähtävissä on niin laivan hylky kuin sieltä löydettyjä esineitä. Näyttely kertoo myös kaupungin asukkaiden tarinoita, ja historian käänteitä havainnollistamaan on käytetty erilaista teknologiaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Krista AhonenKotka
Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn keskiössä on fregatti St. Nikolai ja sieltä löydetyt esineet.

Lapsiperheille hauskaa tekemistä tarjoaa Merimonsterit-näyttely, jossa esitellään niin historiallisia tositapahtumia kuin tarinoita myyttisistä merihirviöistä. Merikeskus Vellamo on avoinna ympäri vuoden. Sisäänpääsy maksaa aikuisilta 12 euroa ja alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Vellamoon käy myös museokortti.

Toinen meriaiheinen nähtävyys Kotkassa on kotimaisten kalojen akvaariotalo Maretarium, jossa on esillä yli 60 erilaisia lajia. Muita kiinnostavia nähtävyyksiä Kotkassa ovat esimerkiksi vuonna 1801 valmistunut Pyhän Nikolaoksen kirkko, joka on kaupungin vanhin rakennus, sekä Haukkavuoren näkötorni, josta aukeaa mainiot näkymät eri puolille Kotkaa.

2. Nauti upeista puistoista

Kotka on yksi Suomen ihanimmista puistokaupungeista ja kaupungin puistot ovat saaneet myös lukuisia palkintoja. Kotkan puistot ovat kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosen käsialaa. Jokainen puistoista on erilainen, joten halusitpa sitten nauttia rennosti piknikistä, ihastella upeita kukkia tai keksiä kiinnostavaa tekemistä koko perheelle, löytyy Kotkan puistoista juuri sopiva vaihtoehto jokaiseen hetkeen.

Tunnetuimpia puistoista ovat Sapokan vesipuisto sekä Katariinan meripuisto. Sapokan vesipuistossa maisemia hallitsee noin 20 metriä korkea vesiputous, jonka vieressä kulkevia portaita pitkin pääsee myös itse ylhäältä katselemaan putousta ja puistomaisemia. Puiston kasvillisuus on monipuolista ja tunnelmaa luo myös valaistus. Puisto on kiinnostava kohde ympäri vuoden ja upeimmillaan se on erityisesti alkukesästä, jolloin siellä kukkivat alppiruusut ja atsaleat.

Krista AhonenKotka
Sapokan vesipuisto on koko Suomen upeimpia puistoja.

Entiselle satama-alueelle perustettu Katariinan meripuisto on monipuolinen puistoalue, jossa on niin historiallista nähtävää, piknikpöytiä kuin leikkipaikkoja lapsille. Puiston alueella on Ruotsinsalmen linnoituskaupungin aikana rakennettu Fort Katariinan linnoitus, värikkäitä kukkaistutuksia ja vesielementtejä. Lapset viihtyvät Muumi-teemaisella leikkialueella, jonka vetonaula on kolmikerroksinen Muumitalo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muita Kotkan puistoja ovat esimerkiksi keskustassa sijaitseva Sibeliuksen puisto, yrittipuutarha Redutti ja noin kahden kilometrin pituinen Veistospromenadi.

3. Ota rennosti saaristossa

Erityisesti kesällä Kotkassa vieraillessa kannattaa tutustua myös kaupungin edustalla sijaitseviin saariin. Yksi helpoimmista kohteista on Varissaari, jonne pääsee Sapokan satamasta veneellä noin kymmenessä minuutissa.

Varissaari on vanha linnoitussaari, jossa on nykyään mainiot ulkoilumahdollisuudet. Saarelta löytyy uimaranta ja lentopallokenttä, ja siellä on mahdollisuus myös vuokrata SUP-lautoja. Saari on historiallisesti kiinnostava, sillä sieltä näkee Ruotsinsalmen meritaistelujen alueelle ja saareen on tuotu muun muassa tykkejä uponneesta St. Nikolai -fregatista.

Kotka
Saaristossa lomapäivät sujuvat leppoisasti vaikkapa uiden tai luontoa tutkiskellen.

Kesäaikana M/s Klippan -alus liikennöi Varissaareen ja takaisin joka päivä tunnin välein. Varissaaren palveluihin kuuluvat Ravintola Vaakku sekä saunalautta Kiulu.

Suosittuja saarikohteita ovat myös esimerkiksi Kaunissaari ja Haapasaari, jotka sijaitsevat pidemmän laivamatkan päässä. Kaunissaaressa on kauniita hiekkarantoja ja monipuoliset palvelut matkailijoille, minkä takia se on suosittu kesäkohde.

4. Testaa parhaat herkuttelupaikat

Kotkassa on monia herkullisia ja persoonallisia ravintoloita, jotka tarjoavat kävijöille laadukkaita ruokaelämyksiä. Meren läheisyyden vuoksi erityisesti kalaruoat ovat suosittuja ja tasokkaita.

Kotkan konserttitalossa sijaitseva Ravintola Vausti loihtii kansainvälisillä mauilla viimeisteltyjä annoksia paikallisista, tuoreista raaka-aineista. Listan annoksista löytyy esimerkiksi suomalaista siikaa, kirjolohta ja nautaa sekä tietysti kasvisvaihtoehtoja. Pääruokien hinta on 20 eurosta ylöspäin. Vaustilla on myös erikseen kesämenu edullisempaan hintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Wanha Fiskari on perinteinen kalaravintola, joka on toiminut samalla paikalla jo vuodesta 1990. Ravintolan lista painottuu mereneläviin ja hyväksi todettuihin klassikkoannoksiin. Pääruokien hinnat vaihtelevat noin 20-30 euron välillä. Arkisin lounasaikaan ravintolassa on tarjolla runsas Kalastajan buffetpöytä.

Krista AhonenKotka
Kotkan ravintoloissa saa herkullisia kala-annoksia, kuten tämä Ravintola Vaakun päivän saalis.

Varissaaressa sijaitseva kesäravintola Vaakku tarjoilee laadukkaista paikallisista raaka-aineista luotuja annoksia ja ravintolaan tulee päivittäin tuore kalasaalis, josta tehdään päivän saalis -annos. Listalta löytyy myös burgereita, salaatteja ja pihvejä. Vaakun pöydistä ja terassilta aukeaa kauniit merinäköalat. Ravintolan tiloissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja.

5. Kokeile vauhdikkaita aktiviteetteja

Kotkassa kaupunkilomailuun on helppo yhdistää myös vauhdikkaita aktiviteetteja. Kymijoki tarjoaa mahdollisuuden kokeilla esimerkiksi melontaa, koskenlaskua ja koskiuintia. Myös kalastus on alueella suosittua. Vehreät jokimaisemat tuovat välillä mieleen eksoottisemmat kohteet ja hetkeksi saattaa jopa unohtaa olevansa Suomessa.

Krista AhonenKotka
Kotkassa voi harrastaa myös koskenlaskua.

Kymijoen alueella on useita koskia, kuten Pernoon ja Kultaan koskialueet sekä Langinkoski. Reiteistä löytyy sopivia vaihtoehtoja myös aloittelijoille, joille kätevin vaihtoehto on osallistua opastetulla koskenlaskuretkelle. Retkillä on mukana opas ohjeistamassa ja huolehtimassa turvallisuudesta.

Lue myös: Suomen 30 parasta kesäkohdetta – kotimaan klassikot ja salatut helmet

Teksti ja kuvat: Krista Ahonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja?

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja – ja mitä niiltä ylipäänsä vaaditaan? Vastaus saattaa yllättää

Lapland Hotels Snow Village

Olisitko valmis yöpymään jäähotellissa? Yö maksaa 350 euroa, lämpötila on koko yön pakkasella

Ravintola Porvoossa

Porvoon parhaat ravintolat – 10 vinkkiä kävijälle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja