Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lähde luontoretkelle – tässä upeimmat retkikohteet Helsingistä

Visit Helsinki / Sakke Somerma artikkelin kuva
Suomen matkailu
Upea suomalainen luonto on varsin helposti tavoitettavissa myös Helsingistä käsin. Lue viisi vinkkiä ja lähde luontoon.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 18.05.2018
facebook   whatsapp

Luonto on Helsingissä lähellä

Suomen pääkaupunki Helsinki on varsin tunnelmallinen kohde, mutta luontoelämyksiä kaipaavan on helppo poistua kaupungista luontoäidin helmaan. Päästäkseen rauhallisen luonnon keskelle ei tarvitse matkustaa kovinkaan kauaksi keskustasta, sillä Helsingissä on runsaasti upeita luontokohteita niin hyvien kulkuyhteyksien kuin lyhyiden välimatkojenkin päässä.

Saaristot, kalliot, tiheät metsät ja tunnelmalliset lammet ovat merkittävä osa Helsingin luontoa. Valitse suosikkisi Helsingin luontokohteista!

1. Seikkaile saarissa

Helsingin edustalla on lukuisia saaria, joissa sinisenä välkehtivä meri ja tasaiset kalliot takaavat ikioman sopen luontoelämyksineen.

Suosituimpia saarikohteita ovat Suomenlinna ja Seurasaari, mutta esimerkiksi Vuosaaren edustalla on runsaasti tunnelmallisia pikkusaaria, joilla voi taatusti nauttia luonnon rauhasta ilman hälinää ja häiriötä. Monilla saarilla on vierailijoiden vapaassa käytössä esimerkiksi saunat ja huussit, joita voi käyttää päiväretken tai vaikkapa telttailun lomassa. Osa saarista on yksityiskäytössä, mutta julkisilla saarilla voi vierailla vapaasti.

Esimerkiksi Seurasaareen pääsee helposti siltaa pitkin, mutta mitä rauhallisempaa ja syrjäisempää paikkaa etsit, sitä hankalampaa kulku saareen on. Pienille saarille pääsee helpoiten omalla veneellä tai vaikkapa kajakilla. Muita hyviä saarikohteita ovat esimerkiksi Mustasaari ja Harakka.

2. Vieraile Keskuspuistossa

Helsinkiä halkova pitkä viheralue Keskuspuisto tarjoaa mahdollisuuden hengittää raikasta metsäilmaa lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Töölöstä alkava Keskuspuisto ulottuu Vantaalle saakka, ja pitkillä reiteillä on mukava käydä juoksemassa tai pyöräilemässä.

Nimestään huolimatta Keskuspuisto muistuttaa puiston sijaan enemmän metsää, sillä kasvusto on varsin tiheää ja puut ovat korkeita. Keskuspuistossa voi käydä haistelemassa mäntymetsän tuoksua ja piipahtaa luonnon keskellä vaikka vain lyhyesti, sillä sinne pääsee helposti pitkin pitkää puistoa useista kaupunginosista.

Keskuspuistossa sijaitsee neljä luonnonsuojelualuetta: Pitkäkoski, Ruutinkoski, Haltialan aarnialue ja Tammiston tammimetsä. Puistossa on myös useita luontopolkuja.

Nuuksio
Nuuksiossa voi paitsi patikoida myös sienestää ja marjastaa.

3. Leiriydy Nuuksiossa

Espoossa sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on monien helsinkiläisten suosikkiluontokohde, ja kauniiseen kansallispuistoon mennään paitsi patikoimaan myös esimerkiksi sienestämään ja marjastamaan. Nuuksioon pääsee helposti bussilla Helsingistä.

Nuuksion luonto on varsin monipuolinen, ja kansallispuistossa levittäytyykin vierailijan silmien eteen varsin kattava paletti laaksoja, rotkoja, kallioita, lehtoja, soita ja järviä. Kansallispuistossa on yhteensä 33 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, joten näkemistä riittää, samoin kuin pitkospuita.

Nuuksiossa on myös useita telttailualueita, joten yöpyminen luonnon keskellä onnistuu vain lyhyen matkan päässä Helsingin keskustasta.

4. Näe Helsinki vesiltä käsin

Helsingin luonto avautuu aivan uudella tavalla vesiltä käsin, ja kaupungissa on lukuisia mahdollisuuksia kokea luontoelämyksiä omassa rauhassa esimerkiksi kajakin tai SUP-laudan päältä.

Melomista voi kokeilla monissa paikoissa, ja esimerkiksi Vuosaaren melontakeskukselta voi lähteä melomaan joko omatoimisesti tai oppaan johdolla. Kajakin avulla voi tutustua saaristoon kaikessa rauhassa ja tehdä tunnelmallisen retken rauhallisille saarille.

Myös SUP-laudan päällä voi kokea mahtavia luontoelämyksiä Helsingissä. Lautoja vuokrataan esimerkiksi Töölönlahdella, mistä pääsee kätevästi suppailemaan siltojen alitse niin pitkälle kuin omat voimat ja välineiden vuokra-aika sallii.

5. Osallistu järjestetylle luontoretkelle

Helsingin luontoon voi tutustua myös järjestettyjen luontoretkien avulla. Ellet tiedä minne lähteä tai et halua seikkailla yksin, osallistu ilmaisille ja ohjatuille luontoretkille pääkaupunkiseudun kohteisiin. Luontoretkiä järjestetään Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla huhtikuusta marraskuuhun.

Ohjelmistossa on erilaisia retkiä, esimerkiksi puistokävelyjä, teemoitettuja kävelyretkiä, vaelluksia sekä luontoretkiä. Eniten retkiä järjestetään kesäkuukausien aikana, jolloin vaihtoehtoja riittää. Ohjattuja luontoretkiä järjestetään niin arkisin kuin viikonloppuisin, ja tarkat tiedot ohjatuista luontoretkistä voi katsoa vuoden 2017 retkikalenterista.

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Visit Helsinki / Sakke Somerma, Visit Finland / Hendrik Morkel

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. unohditte vammaiset ja liikuntarajoitteiset!onko mitään luonto – tms. kohteita helsinkiläisille?onko mitään luontokohdetta jossa olisi helppo kulkea rollaattorin kanssa tai pyörätuolilla? tasa-arvoisuuden nimissä olisi suotavaa että meillekin esiteltäisiin lomakohteita ja kivoja paikkoja!


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.