Kuva:

Vapaaehtoistyöhön maailmalle

Vapaaehtoistyötä voi tehdä lähes kaikkialla maailmassa. Projektit tarjoavat sellaisia elämyksiä, joita tavallinen tallaaja ei muuten pääse kokemaan. Ja samalla voi tehdä jotain hyödyllistä. Miltä kuulostaa vaikka laiskiaisten suojelu Costa Ricassa tai Gepardien tutkimus Afrikassa? Projekteissa voi työskennellä eläinten parissa esimerkiksi loukkaantuneiden ja orpojen villieläinten kuntoutuskeskuksissa, uhanalaisten eläinten tutkimusprojekteissa tai kissojen ja koirien parissa.

Ympäristönsuojeluun voi osallistua joko hyvin käytännöllisissä projekteissa esimerkiksi kansallispuistoissa, suojelualueilla ja luomutiloilla tai erilaisissa toimistohommissa ja valistusprojekteissa. Puiden ja kasvien istuttamisen lomassa tutustuu ihan eri tavalla paikalliseen luontoon ja näkee elämää kaukana turistikohteista.

Sellaisille, jotka haluavat työskennellä ihmisten parissa on tarjolla muun muassa paljon opetustehtäviä kouluissa tai hoivatehtäviä orpokodeissa ja laitoksissa. Mutta projekteja löytyy myös urheilun, taiteen tai rakentamisen parissa. Tämän lähemmäksi paikallista elämää on vaikea päästä. Valinnanvaraa on todella paljon ja monet projektit kaipaavat vapaaehtoisten apua jatkuvasti.

Mitä kannattaa ottaa huomioon

Vapaaehtoistyössä vaaditaan harvoin erityisosaamista, joten vapaaehtoiseksi soveltuu lähes kuka tahansa. Vapaaehtoinen kuitenkin sitoutuu tekemään työtä projektissa olon ajan ja noudattamaan järjestävän organisaation sääntöjä. Kannattaa siis katsoa vaatimuksia siltä kantilta, että tuleeko viihtymään projektissa ja pystyykö todella tekemään tarvittavaa työtä.

Valitse sellainen projekti, missä työ on sinua kiinnostavaa sillä työtä on usein paljon. Työtunteja voi olla jopa normaalia työviikkoa enemmän ja vapaapäiviä vähän. Pelkkää raatamista vapaaehtoistyön ei kuitenkaan kuulu olla ja kyllä hauskanpidollekin pitää jäädä aikaa. Tosin työ on usein niin mielenkiintoista ja innostavaa, että pitkät työpäivät eivät haittaa.

Monessa projektissa asutaan hyvin vaatimattomissa oloissa, keskellä ei-mitään. Tämä tarkoittaa myös, että puhelin ei välttämättä toimi, eikä ole Internet-yhteyttä. Kulttuurierot voivat olla suuria ja elämänmeno muutenkin hyvin erilaista. Harkitse missä oma raja kulkee, jottei kokemus ole ikävä siksi, ettei kykene sopeutumaan paikan elinolosuhteisiin.

Vapaaehtoisprojektin ja työleirin erot

Työleirillä on usein samanaikaisesti 5-25 osanottajaa eri puolilta maailmaa. Työleirillä on jokin tietty teema ja leirin kesto on yleensä ennalta määrätty. Leireillä majoitutaan yhteismajoituksessa ja ruuat kokataan yhdessä. Leirejä järjestetään eniten kesäkautena.

Vapaaehtoisprojekteja on monenlaisia, mutta ne voitaneen jakaa kestoltaan muutamaan ryhmään: pitkäaikaisiin projekteihin, joissa ollaan yhdessä projektissa puolesta vuodesta useaan vuoteen, ympärivuotisissa projekteissa ei usein ole alku eikä loppupäivämäärää ja projektissa voi työskennellä kahdesta viikosta vuoteen, sesonkiaikaiset projektit pyörivät vain tietyn ajanjakson vuodesta ja osallistua voi sesongin ajan, mikä kestää muutamia kuukausia ja sitten ovat lyhyet projektit ja tutkimusretket, joilla on tietty aloitus- ja päätöspäivä ja usein valmiiksi suunniteltu viikko-ohjelma.

Vapaaehtoisprojektissa voit olla se ainoa vapaaehtoinen tai sitten paikalla voi samanaikaisesti olla muita vapaaehtoisia. Joissain projekteissa on valmiuksia ottaa vain muutama vapaaehtoinen samaan aikaan, kun toisaalla voi olla tilaa jopa 30 vapaaehtoiselle.

Mistä vapaaehtoisprojekteja löytää?

Vapaaehtoistyössä Corissa ItaliassaKuva:
Projekteja pyörittävät sekä paikalliset että kansainväliset organisaatiot ja niitä välittävät useat erilaiset tahot. Monet varsinkin isommat välittäjät paketoivat projekteihin oman tukipalvelunsa ja mahdollisesti retkiä tai muuta ohjelmaa. Tämä usein nostaa hintaa, mutta sopii sellaiselle, joka haluaa 24/7 puhelinpalvelun tai tahon, joka järjestää kaiken valmiiksi.

Niin kutsutut katalogit listaavat projekteja ja välittävät projekteista lisätietoja, mutta eivät tarjoa lisäpalveluja. Nämä toimivat usein pienellä jäsenmaksulla ja lähinnä helpottavat sopivan projektin hakua. Jäsenyys sopii sellaiselle, joka haluaa helposti yhdestä paikasta useamman projektin tiedot.

Lähes kaikki vapaaehtoisprojektit ovat jonkin pienen paikallisen yhdistyksen järjestämiä ja internetistä löytää mahdollisuuksia satoja jos ei jopa tuhansia. Hankaluutena on tarjonnan paljous, tiedon luotettavuus ja se, että aikaa surffailuun saa varata reilusti. Toki vertaisverkostoista ja keskustelupalstoilta voi katsella suosituksia ja niistä voi löytää helmiä, joita ei muualta löytäisi. Kaikilla organisaatioilla ei ole omia sivuja tai sähköpostiosoitetta, joten matkakohteessakin kannattaa kysellä erilaisista vaihtoehdoista. Varsinkin hostellien ilmoitustauluilla näkee usein paikallisten projektien yhteystietoja

Mitä maksaa?

Vapaaehtoisprojektien hinnat vaihtelevat todella paljon. Jotkut projektit ovat ilmaisia, kun toiset maksavat useita satoja euroja viikko. Perussääntönä voi pitää sitä, että mitä lyhyemmän aikaa projektissa viettää sen kalliimpi se on keskimäärin. Jos on valmis viettämään projektissa useita kuukausia voi olla mahdollista hakea harjoittelijan paikkaa, jolloin projekti saattaa olla täysin ilmainen tai voi saada työn vastineeksi pientä taskurahaa.

Myös se kuinka paljon projektissa on ohjattua tekemistä vaikuttaa hintaan. Tutkimusretket, joissa on mukana tutkijoita ja joilla on viikko-ohjelma maksavat useita tuhansia euroja kuten mikä tahansa elämysmatka.

Projektin hinta ei pidä sisällään matkoja projektiin eli jokainen vapaaehtoinen on itse vastuussa paikalle pääsemisestä. Projektin järjestäjiltä saa tiedot miten projektiin pääsee ja useimmiten heidän kauttaan voi järjestää noudon lentokentältä ja tarvittavan majoituksen ennen ja jälkeen projektin. Matkavakuutus, rokotukset ja mahdolliset viisumit ovat myös vapaaehtoisen itse hoidettava.

Miksi maksaa vapaaehtoistyöstä?

Vapaaehtoisprojekteja pyörittävät usein pienet paikalliset yhdistykset, joilla ei ole varaa kattaa vapaaehtoisista aiheutuvia kustannuksia. Minimissään vapaaehtoiset kattavat ruuan sekä asumisesta ja koulutuksesta aiheutuvat kustannukset.

Vapaaehtoistyön ei ole myöskään tarkoitus korvata paikallista työvoimaa vaan usein päinvastoin. Parhaimmillaan vapaaehtoisprojekti edesauttaa paikallisten työllistymistä ja tuo asukkaille tuloja.
Varsinkin luonto- ja eläintensuojeluprojekteissa on tärkeää, että paikalliset saavat osansa tuloista ja näkevät, että suojelutyö kannattaa.

Turvallisuus

Hyvässä projektissa kerrotaan selkeästi vapaaehtoisten työtehtävät ja mukana on osaavaa henkilökuntaa opastamassa ja antamassa koulutuksen työhön ja työturvallisuuteen. Heillä on myös selkeät ohjeet turvallisuuden takaamiseksi ja joissain paikoissa on muun muassa erityisesti vartioidut majoitukset.

Jokaisen itsensä harkittavissa on se, kuinka turvallinen matkakohde itsessään on. Kannattaa ottaa etukäteen selvää esim. voiko yksinäinen nainen heidän mielestään turvallisesti matkustaa ja osallistua projektiin.

Ja sitten matkaan!

Käytännössä lähes kaikki projektit vaativat hakemuslomakkeen täyttämisen, jossa usein kysytään kiinnostusta juuri siihen projektiin, taitoja, aikaisempaa kokemusta vapaaehtoistyöstä ja suosituksia. Kysymysten ei kannata antaa itseään lannistaa. Tämä ei ole työhakemus vaan enemmänkin ilmoitus kiinnostuksesta.

Jotkut projektit ovat hyvin suosittuja ja niihin kannattaa hakea hyvissä ajoin. Viimeistään pari kuukautta ennen suunniteltua ajankohtaa on hyvä pistää hakemus menemään. Tosin jos innostus on suuri ja kova hinku jo seuraavalla viikolla päästä vapaaehtoishommiin, kannattaa kysyä. Voi hyvinkin olla, että projektissa on tilaa ja pääset saman tien kokeilemaa erilaista tapaa viettää lomaa.

Yrityksiä ja yhdistyksiä

Vapaaehtoistyö ulkomailla ja lomamatkoilla on kasvattanut suosiotaan viime vuosina myös Suomessa. Monet ovat ainakin kuulleet kansainvälisistä työleireistä, jos eivät vielä itse ole kokeilleet. Muut vaihtoehdot ovat vielä vähemmän tunnettuja.

Suomalaisia yrityksiä ja yhdistyksiä:

Ekomatkaajat on pieni suomalainen yritys, joka on keskittynyt luonto- ja eläinprojekteihin. Jäsenyys maksaa 20€ puoli vuotta, jolla saa projektien yhteystietoja ja apua sopivan projektin löytämiseen. Ekomatkaajien kautta voi myös hakea muutamaan projektiin mm. pelastamaan merikilpikonnia Thaimaahan ja Karibialle tai suojelemaan luontoa Galapagos-saarille.

Travel2help on Suomessa rekisteröity yritys, joka välittää vapaaehtoisia kehitysprojekteihin Perussa, Tansaniassa ja Keniassa.

Art in Tanzania on Suomessa ja Tansaniassa rekisteröity kansalaisjärjestö, jolla on useita kehitysprojekteja Tansaniassa.

Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry on Suomessa rekisteröity rauhanjärjestö, jonka kautta voi hakea kansainvälisille työleireille.

Etelän vapaaehtoisohjelma Etvo on Kepan organisoima ohjelma, jossa on mukana Suomalaisten jäsenjärjestöjen yhteistyökumppaneita kehitysmaissa.

Verkostopalveluyhdistys ry ylläpitää palvelua, jossa voi etsiä ilmaiseksi erilaisia vapaaehtoismahdollisuuksia enimmäkseen Suomessa, mutta jonkin verran myös ulkomailla.

Artikkelin kirjoittaja Marjut Valtanen työskentelee Suomen Ekomatkaajat -yrityksessä.

Päivitetty: 19.6.2012

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (18 votes, average: 3,89 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Älkää menkö safarille/vapaaehtoiseksi Art in Tanzanian kautta. Järjestön suomalainen toiminnanjohtaja ei ole maksanut paikallisille työntekijöille palkkoja kuukausiin, osalle jopa vuoteen. Älkää tukeko järjestön toimintaa! Olin itse viime syksynä ja oli todella ikävää kuulla, että rahani menivät vain järjestön toiminnanjohtajan perheen ylelliseen elämäntyyliin.

“viikko-ohjelma maksavat useita tuhansia euroja kuten mikä tahansa elämysmatka.” “Parhaimmillaan vapaaehtoisprojekti edesauttaa paikallisten työllistymistä ja tuo asukkaille tuloja.” Kiitos tästä artikkelista, nämä kaksi lausetta avasivat silmäni kun ryhdyin miettimään miksi vapaaehtoistyöstä peritään joskus suuriakin summia. Raa-asti, kyseessä on vain yksi matkailun muoto jossa hyödynnetään ihmisten halua auttaa vaikka kyseessä on vain rahansiirto välittäjille ja parhaimmillaan paikallisille.

Moi.. Elämän tilanteeni on tällä hetkellä se, että haluaisin tehdä jotain hyödyllistä. Milloin pääsisi lähtemään?