Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Haaveissa uuden kielen opiskelu? Näin valitset sopivan kielen lukuisista vaihtoehdoista

Istockphoto artikkelin kuva
Kielimatkat
Monilla kytee mielessä ajatus uuden kielen oppimisesta. Ensimmäinen ja tärkein päätös opinnoissa onkin, minkä kielen opettelisi. Maailmassa on lähes 7000 eri kieltä, joten valinnanvaraa riittää. Nappaa tästä muutama vinkki avuksi päätöksentekoon!
Teksti: Johanna Malinen
Päivitetty: 11.09.2017
facebook   whatsapp

Valitse yleisesti puhuttu kieli

Kun puhut kieltä, jota muutkin puhuvat, löydät todennäköisemmin juttukavereita. Siksi esimerkiksi Etelä-Sumatralla puhuttu komenringin kieli ei välttämättä ole hyödyllisin vaihtoehto, vaikka senkin opiskelu saattaisi olla kiinnostavaa.

Mandariinikiina ja hindi ovat maailman puhutuimmat kielet, kun verrataan äidinkielenään niitä puhuvien määrää. Kuitenkin englanti on saavuttanut ympäri maailmaa varsin yleisesti puhutun lingua francan aseman, sillä miljoonat puhuvat sitä toisena kielenä. Toisaalta esimerkiksi Etelä-Amerikkaan matkustaessa espanja osoittautuu huomattavasti hyödyllisemmäksi ja se onkin lähes yhtä yleinen äidinkieli kuin englanti.

Hyödynnä aiempaa kielitaitoa

Kielet muodostavat perheitä ja niillä on sukujuuria lähes ympäri maailmaa. Suomalaisilla on kielten näkökulmasta vain pieni suku ja etäiset välit eli suomen kieli ei juuri muistuta mitään maailman suurista kielistä.

Kuitenkin suomalaiset osaavat usein äidinkielensä lisäksi vähintään yhtä vierasta kieltä, joka usein auttaa myös muiden kielten oppimisessa. Englannin sanastoon on lainattu tuhansittain sanoja ranskasta, joten ranskan kielen sanojen oppiminen on hieman helpompaa englannin puhujalle. Venäjän osaaminen antaa vauhtia monien Itä-Euroopassa puhuttujen kielten opiskeluun, kun taas espanja ja portugali ovat kuin veljiä keskenään.

Seuraa unelmiasi

Haluatko elää pariisilaiselämää tunnelmallisilla kujilla? Onko unelmissasi verkostoitua sujuvasti Lontoon toimistoväen keskellä? Haluatko matkustaa Kiinan syrjäiseen maaseutukylään oppimaan uutta elämästä ja maailmasta?

Kielen opiskelu on hyvä tapa kehittää itseään. Samalla kielitaito on kuitenkin myös väline, jonka turvin voi tehdä muita asioita, kuten tutustua ihmisiin, seurata mediaa tai katsella ulkomaisia saippuasarjoja. Uutta opiskeltavaa kieltä valitessa kannattaa siis pohtia tarkasti omia kiinnostuksen kohteita ja unelmia.

Kielten opiskelussa voit saada kaiken

Jos päätös opiskeltavasta kielestä osoittautuu hankalaksi, tarjolla on hyviä uutisia. Mikään ei estä opiskelemasta useampaa kieltä! Pikemminkin taito ja usein myös innostus opiskella uusia kieliä kehittyy, mitä enemmän kielioppisääntöjä, sanalistoja tai epäsäännöllisiä verbejä pyrkii takomaan päähänsä.

Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.