Hyppää sisältöön

Ravintola-ala pelkää jatkoaikojen poistamista: “Lähes 3000 työpaikkaa häviäisi”

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.11.2013
Matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö MaRa on ottanut vahvasti kantaa jatkoajan säilyttämisen puolesta.

Ravintola-ala jännittää jatkoaikapäätöstä

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan esitystä alkoholilain kokonaisuudistukseksi. Esitystä ennakoivassa arviomuistiossa ehdotetaan ravintoloiden jatkoaikojen leikkaamista vähintään tunnilla.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on ilmaissut huolensa siitä, että aukioloaikojen supistaminen näivettäisi toimialan. MaRa:n syksyllä 2012 tekemän selvityksen mukaan kahden tunnin jatkoaikaleikkaus hävittäisi Suomesta lähes 3000 työpaikkaa. Valtio menettäisi vuositasolla melkein 80 miljoonaa euroa verotuloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Aukioloaikojen supistaminen siirtäisi anniskelukulutuksen entistä vahvemmin valvomattomiin olosuhteisiin. Haluavatko lainsäätäjä ja viranomaiset todella, että juhlinta siirtyy asuinhuoneistoihin, kysyy MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

MaRa kertoo yöravintolatoiminnan olleen pitkään vaikeuksissa: myyntipäivät ovat vähentyneet kuudesta päivästä kahteen, mutta kiinteät kulut eivät. Asiakkaat tulevat ravintoloihin yhä myöhemmin, mikä tarkoittaa taloudellisen tuloksen tekemistä perjantai- ja lauantaiöinä muutaman tunnin aikana.

Alkoholi- ja arvonlisäverojen sekä hallinnollisten maksujen korotukset ovat MaRa:n mukaan pahentaneet tilannetta. Suomalaiset myös hakevat yhä enemmän alkoholia Virosta. Arviolta alle 10 prosenttia alkoholin kokonaiskulutuksesta tapahtuu anniskeluravintoloissa ja alle prosentti yöravintoloissa.

Jatkoaikojen poistaminen vaikuttaisi MaRa:n mukaan myös tavarantoimittajiin, yöruokaa myyviin ravintoloihin, artisteihin ja takseihin.

Lähde: MaRa
Kuva: Flickr / timsackton

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tampereen parhaat ravintolat

Ravintolavinkit Tampereelle – 26 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Oulun parhaat ravintolat

Oulun parhaat ravintolat: 20 vinkkiä kotimaanmatkailijalle

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja