Ravintola-ala pelkää jatkoaikojen poistamista: “Lähes 3000 työpaikkaa häviäisi”
Ravintola-ala jännittää jatkoaikapäätöstä
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan esitystä alkoholilain kokonaisuudistukseksi. Esitystä ennakoivassa arviomuistiossa ehdotetaan ravintoloiden jatkoaikojen leikkaamista vähintään tunnilla.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on ilmaissut huolensa siitä, että aukioloaikojen supistaminen näivettäisi toimialan. MaRa:n syksyllä 2012 tekemän selvityksen mukaan kahden tunnin jatkoaikaleikkaus hävittäisi Suomesta lähes 3000 työpaikkaa. Valtio menettäisi vuositasolla melkein 80 miljoonaa euroa verotuloja.
– Aukioloaikojen supistaminen siirtäisi anniskelukulutuksen entistä vahvemmin valvomattomiin olosuhteisiin. Haluavatko lainsäätäjä ja viranomaiset todella, että juhlinta siirtyy asuinhuoneistoihin, kysyy MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi.
MaRa kertoo yöravintolatoiminnan olleen pitkään vaikeuksissa: myyntipäivät ovat vähentyneet kuudesta päivästä kahteen, mutta kiinteät kulut eivät. Asiakkaat tulevat ravintoloihin yhä myöhemmin, mikä tarkoittaa taloudellisen tuloksen tekemistä perjantai- ja lauantaiöinä muutaman tunnin aikana.
Alkoholi- ja arvonlisäverojen sekä hallinnollisten maksujen korotukset ovat MaRa:n mukaan pahentaneet tilannetta. Suomalaiset myös hakevat yhä enemmän alkoholia Virosta. Arviolta alle 10 prosenttia alkoholin kokonaiskulutuksesta tapahtuu anniskeluravintoloissa ja alle prosentti yöravintoloissa.
Jatkoaikojen poistaminen vaikuttaisi MaRa:n mukaan myös tavarantoimittajiin, yöruokaa myyviin ravintoloihin, artisteihin ja takseihin.
Lähde: MaRa
Kuva: Flickr / timsackton