Hyppää sisältöön

Kuinka paljon sinä tiedät Gambiasta? Viisi faktaa suositusta lomakohteesta

Elina Venttola Päivitetty: 17.09.2019
Atlantin valtameren rannalla sijaitseva pieni Gambia nostaa mainettaan matkailumaana. Lue hauskat faktat kiinnostavasta kohteesta!

1. Gambia on Afrikan mantereen pienin valtio

Gambian pinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä, mikä tekee siitä Afrikan mantereen pienimmän valtion. Gambiaa pienempiä ovat vain maanosan muutamat saarivaltiot.

Maan neliökilometrit sijoittuvat pitkulaiseen muotoon, sillä Gambia on hyvin lyhyt mutta todella leveä valtio Atlantin rannikolla. Noin 20 prosenttia maan pinta-alasta on kosteikkoa, ja pitkä joki jakaa maan kahteen osaan: 25 ja 50 kilometriä korkeisiin mutta 300 kilometrin pituisiin alueisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Vain yksi rajanaapuri

Pienellä Gambialla on ainoastaan yksi rajanaapuri, sillä lomakohde sijaitsee Senegalin sisällä. Leveän valtion pohjois-, itä- ja etelärajan toisella puolella jatkuu Senegal.

3. Pelkkää hiekkarantaa

Atlantin valtameren rannikolla sijaitsevalla Gambialla on noin 80 kilometriä rantaviivaa, joka on käytännössä pelkkää hiekkarantaa. Gambian kultainen hiekka onkin yksi lomakohteen merkittävimmistä valteista, sillä rauhalliset rannat ovat saaneet matkailijat kiinnostumaan maasta.

4. Viarallinen kieli on englanti

Gambian virallinen kieli on englanti, mutta maassa puhutaan ainakin kymmentä heimokieltä. Suuri osa gambialaisista on vähintään kaksikielisiä.

Gambialaisessa englannissa on brittienglantiin verrattuna joitakin eroavaisuuksia, jotka saattavat kummastuttaa jopa natiivia englannin puhujaa. Koska maan kaksi suurinta heimokieltä, mandika ja wolof, käyttävät samaa persoonapronominia miehistä ja naisista, monet gambialaiset saattavat sekoittaa pronominit puhuessaan englantia. Ongelma lienee tuttu myös suomalaisille!

5. Pääkaupungin monet nimet

Gambian pääkaupunki Banjul on melko tuore kaupunki, sillä se saavutti kaupungin aseman vasta vuonna 1965. Historiansa aikana kaupunki on tunnettu useilla eri nimillä, ja Banjuliksi sitä on kutsuttu vasta vuodesta 1973 lähtien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen tätä kaupunki tunnettiin nimellä Bathurst, kun se nimettiin Ison-Britannian siirtomaiden valtiosihteeri Henry Bathurstin mukaan vuonna 1816. Ennen sitä kaupunkia kutsuttiin Banjuloksi.

>> Lue lisää vinkkejä Gambiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji ja Elina Venttola
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Sansibar, Tansania

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Sansibar, Tansania

Unohtumaton loma Afrikassa – koe Sansibarin paratiisirannat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja