Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lue lääkärin vinkit Suomen suveen – pysy terveenä myös kesällä!

Flickr / Jackie Kingsbury artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Kesä lisää aktiivisuutta ja sitä myöten myös tapaturmia ja tulehduksia sekä hyönteisten pistoja, auringon polttamia ja pieniä naarmuja. Monet näistä voi hoitaa helposti itse, kun varaa lomamatkalle, mökki- tai venereissulle mukaan ensiaputarpeet.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 17.07.2015
facebook   whatsapp

Varaudu haaverin varalta

Mätäkuu ei ole pelkästään katoavaa kansanperinnettä, vaan kosteana ja kuumana aikana vuodesta tulehdusriski on korkeampi. Lääkekaappiin ja kesälomalle kannattaa varata laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaineita. Hyönteis- ja punkkikarkotteet voivat myös säästää monelta harmilta. Mukaan voi pakata myös särky- ja allergialääkkeitä sekä hyönteisten pistosten kutinaa helpottavaa kortisonivoidetta.

Maastossa liikkuvan kannattaa myös varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan. Punkkeja vastaan voi suojautua peittävällä pukeutumisella luonnossa liikkuessa.

– Kyypakkaus on hyvä ensiapu, mutta sen tehoon ei saa tuudittautua: käärmeen purressa on aina hakeuduttava välittömästi päivystykseen, neuvoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalo Jyväskylästä.

Hoida punkit nopeasti

Punkit eli puutiaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa. Punkeilta suojautumiseen ei riitä, että välttää heinikossa liikkumista: punkin pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin.

Tänä kesänä punkkeja ja hyttysiä on monin paikoin runsaasti. Ikäviä pistoksia ja puremia voi välttää tai ainakin minimoida.

– Jos iholta löytyy punkki, se tulisi poistaa punkkipinseteillä mahdollisimman nopeasti. Punkin poiston yhteydessä iho punoittaa ja on ärtynyt. Jos punkin puremasta tulee noin viikon kuluessa laajeneva ihottuma, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin, Halonen kertoo.

– Hyttysen tai mäkäräisen piston aiheuttamaa kutinaa ja paikallista ihon punoitusta ja turvotusta voi lievittää suun kautta otettavalla antihistamiinitabletilla. Raapimista pitäisi välttää, sillä kutiavan pistokohdan raapiminen voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja ihon bakteeritulehduksen syntyyn, lisää Halonen.

Lapset uimassa
Kesällä kannattaa keskittyä tekemään niitä asioita, joista nauttii.

Vältä kesäkilot liikkumalla

Suomalaisten alkoholinkäyttö kasvaa yleensä kesällä tuntuvasti, ja loman aikana monelle karttuu myös muutama lisäkilo. Lomalla olisi kuitenkin hyvä pitää myös terveellisiä ja tipattomia päiviä välissä. Se on hyvinvoinnin kannalta tärkeää, mutta myös nautinnollisempaa.

Jatkuvasta nautiskelusta tulee pöhöttynyt olo, eivätkä nautinnotkaan tarjoa samanlaista rentoutumista. Tasapainoisessa 80-20 -ruokavaliossa ei myöskään tarvitse luopua mistään, sillä herkut ja erilaiset vaihtoehdot mahtuvat mukaan.

– Hyvä kesäkilojen ehkäisykeino on myös liikkumisen lisääminen. Kun vapaa-aikaa on enemmän ja etenkin jos syö reilummin, kannattaa pyrkiä lisäämään esimerkiksi hyötyliikuntaa, Halonen ohjeistaa.

Lomalla on myös tärkeää levätä riittävästi ja pyrkiä tekemään asioita, joista itse nauttii – olipa se mökkeilyä, matkustusta, tuttuja harrastuksia tai jonkin uuden taidon opettelemista. Olennaista on, että lomaa ei suoriteta, vaan sitä vietetään omien toiveiden mukaan ja annetaan tilaa rauhoittumiselle, rentoutumiselle ja hyville ihmissuhteille.

Lääkärin vinkit terveeseen ja onnistuneeseen kesään

 • Pese käsiä riittävän usein.
 • Muista päivittäiset punkkitarkastukset luonnossa liikkuessa.
 • Pakkaa lomalle mukaan laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaine.
 • Kuumalla ja aurinkoisella ilmalla juo riittävästi ja suojaudu auringolta: valitse aurinkovoiteeseen riittävän korkea suojakerroin ja lisää voidetta aina hikoilun, uimisen tai kuivaamisen jälkeen ja muutenkin parin tunnin välein.
 • Muista kesälläkin kohtuus ruoassa ja alkoholin käytössä.
 • Nuku hyvin ja riittävästi, ja keskity tekemään asioita, joista nautit.
 • Matkaillessa päivystävät lääkärit löytyvät kätevästi netistä, mutta talleta puhelimeesi myös lähimpien apteekkien, lääkäriasemien ja myrkytystietokeskuksen puhelinnumerot.
 • Mene lääkäriin, jos vaiva ei hoidu kotikonstein tai pitkittyy.
 • Nauti kesästä!

Lähde: Terveystalo
Kuva: Flickr / Jackie Kingsbury, Wisconsin Department of Natural Resources

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.