Kuva: Inka Khanji
Voiko lentokoneessa siirtyä tyhjälle paikalle omin luvin?

Voiko lentokoneessa vaihtaa paikkaa omin luvin? Toimi näin, jos bongaat paremman istuimen vapaana

Huomioi muutama asia ennen kuin lähdet vaihtamaan omatoimisesti paikkaa lentokoneessa.

Kysy lupaa, jos haluat vaihtaa paikkaa lennolla

Monilla lentoyhtiöillä istuinpaikan valitseminen varausvaiheessa on maksullinen lisäpalvelu. Onko sinullekin joskus käynyt niin, että olet säästänyt paikkavalinnassa vain huomataksesi myöhemmin, että itsellesi määrättyä paikkaa paremmat istuimet seisovat tyhjillään?

Paikan vaihtaminen saattaa houkutella esimerkiksi silloin, jos vapaana on mieleinen ikkuna- tai käytäväpaikka. Joskus taas saman seurueen jäsenet on sijoiteltu eri puolille konetta. Kokonainen tyhjä rivi puolestaan tarjoaa mahdollisuuden raajojen oikaisemiseen.

Lentoyhtiöillä ei ole tarkkoja sääntöjä asiasta. Paikan vaihtamista voi aina tiedustella matkustamohenkilökunnalta – mutta älä tee sitä omin luvin kaikessa hiljaisuudessa.

Erityisesti pienemmissä koneissa matkustajien painon jakaminen tiettyihin pisteisiin ei ole sattumaa varsinkaan nousun aikana, ja lentäjien on tiedettävä miten kone on täytetty. Toisinaan taas tietyt istuinrivit on jätetty tyhjiksi käytännön syistä.

Oma lukunsa ovat enemmän jalkatilaa sisältävät premium-paikat, jotka matkustajat voivat varata etukäteen lisämaksusta. Voiko matkustamohenkilökunnalta pyytää siirtoa näille paikoille, jos ne ovat tyhjinä?

Useimmat lentoyhtiöt eivät tarjoa maksullisia paikkoja ilmaiseksi, vaikka ne jäisivätkin tyhjilleen. Käytäntö on looginen. Näin yhtiö kunnioittaa paremmista paikoista maksaneita asiakkaita ja välttää muiden matkustajien kilpailun myymättä jääneistä premium-paikoista.

Toimi näin, kun metsästät mieleistä paikkaa

Jos ikkuna- tai käytäväpaikalla tai istuinpaikan sijainnilla on sinulle suuri merkitys, onnistuu mieleisen paikan hankkiminen helpoiten pulittamalla lisämaksun. Joillakin yhtiöillä valinnan tekeminen saattaa onnistua myös ilmaiseksi.

Jos et halua maksaa paikkavalinnasta, kannattaa toiveet esittää tehdessäsi lähtöselvityksen kentällä tai jättäessäsi matkatavarat tiskille. Virkailijalta voi kysyä suoraan, onko koneessa jäljellä esimerkiksi ikkunapaikkoja.

Lentokoneessa lippuun määritetyn paikan vaihtaminen saattaa onnistua tilanteesta riippuen. Kysy matkustamohenkilökunnalta kohteliaasti, ovatko bongaamasi paikat vapaina ja onko niille mahdollista siirtyä.

Siirtymistä ja matkatavaroiden kuljetusta paikalta toiselle ei missään nimessä kannata tehdä silloin, kun tarjoilu on käynnissä lentokoneen ahtaalla käytävällä.

Lue myös: Jokainen lentomatkustaja toivoo viereensä tyhjää paikkaa – näiden 10 yhtiön koneet ovat täyteen ahdettuja

Lähde: Travel + Leisure
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 29.3.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 1,70 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia