hero taustakuva

Matkailija, älä julkaise tällaista kuvaa somessa! Riskit voivat yllättää

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Viattomalta tuntuva lomakuva saattaa olla tietoturvallisuusriski.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.01.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Varo mitä jaat sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median aikakaudella moni matkailija haluaa jakaa lomansa huippuhetket ystäviensä ja seuraajiensa kanssa. Lentokentältä julkaistu kuva passista ja lentolipusta onkin lomailijoiden Instagram-klassikko.

Joskus viattomalta tuntuvan reissukuvan julkaisemisella saattaa kuitenkin olla vakavat seuraukset. Facebookiin tai muihin sosiaalisen median kanaviin jaettu lentolippukuva sisältää yllättävän paljon tietoa matkailijasta.

Verkkorikollisuuteen ja tietoturvallisuuteen erikoistunut kirjailija ja bloggaaja Brian Krebs kirjoitti aiheesta blogissaan. Krebs kertoi pysäyttävän esimerkin lukijastaan, joka oli kokeillut miten paljon tietoa lentolipun välityksellä voi saada.

Lukija oli ottanut näyttökuvan Facebookissa julkaistusta lippukuvasta ja etsinyt verkkosivuston, joka auttaa hakkeroimaan tietoa viivakoodin avulla.

Testissä selvisi, että lippukuvan välityksellä pystyttiin selvittämään esimerkiksi matkustajan nimi, lentoyhtiön kanta-asiakasnumero ja varausnumero. Lentoyhtiön verkkosivuille jatkamalla testaaja pääsi käsiksi matkustajan kaikkiin asiakastietoihin.

Matkustajan tilin hakkeroimalla testaaja pääsi näkemään myös kaikki tämän tulevat lennot, vaihtamaan istuimia ja jopa perumaan lennot.

Mikäli lentokentältä haluaa julkaista lippukuvan, kannattaa asiantuntijoiden mukaan ainakin huolehtia siitä, että tulenarka informaatio on piilossa. Viivakoodi, lipun numero ja varausnumero tulisivat olla piilossa tai ainakin häivytettynä.

Krebs suosittelee matkailijoita repimään lentolipun matkan jälkeen sen sijaan, että vain heittäisivät sen lähimpään roskakoriin.

Tältä verkkosivulta voit nähdä, miten paljon tietoa viivakoodeista saa irti.

Lähde: The Independent
Kuva: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Tuntuu joten ihmeelliseltä, että joku haluaa vapaaehtoisesti julkaista itsestään arkaluonteisia tietoja kaikille maailman ihmisille? Narsismi?


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.