Hyppää sisältöön

Matkailija, älä julkaise tällaista kuvaa somessa! Riskit voivat yllättää

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.01.2019
Viattomalta tuntuva lomakuva saattaa olla tietoturvallisuusriski.

Varo mitä jaat sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median aikakaudella moni matkailija haluaa jakaa lomansa huippuhetket ystäviensä ja seuraajiensa kanssa. Lentokentältä julkaistu kuva passista ja lentolipusta onkin lomailijoiden Instagram-klassikko.

Joskus viattomalta tuntuvan reissukuvan julkaisemisella saattaa kuitenkin olla vakavat seuraukset. Facebookiin tai muihin sosiaalisen median kanaviin jaettu lentolippukuva sisältää yllättävän paljon tietoa matkailijasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Verkkorikollisuuteen ja tietoturvallisuuteen erikoistunut kirjailija ja bloggaaja Brian Krebs kirjoitti aiheesta blogissaan. Krebs kertoi pysäyttävän esimerkin lukijastaan, joka oli kokeillut miten paljon tietoa lentolipun välityksellä voi saada.

Lukija oli ottanut näyttökuvan Facebookissa julkaistusta lippukuvasta ja etsinyt verkkosivuston, joka auttaa hakkeroimaan tietoa viivakoodin avulla.

Testissä selvisi, että lippukuvan välityksellä pystyttiin selvittämään esimerkiksi matkustajan nimi, lentoyhtiön kanta-asiakasnumero ja varausnumero. Lentoyhtiön verkkosivuille jatkamalla testaaja pääsi käsiksi matkustajan kaikkiin asiakastietoihin.

Matkustajan tilin hakkeroimalla testaaja pääsi näkemään myös kaikki tämän tulevat lennot, vaihtamaan istuimia ja jopa perumaan lennot.

Mikäli lentokentältä haluaa julkaista lippukuvan, kannattaa asiantuntijoiden mukaan ainakin huolehtia siitä, että tulenarka informaatio on piilossa. Viivakoodi, lipun numero ja varausnumero tulisivat olla piilossa tai ainakin häivytettynä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Krebs suosittelee matkailijoita repimään lentolipun matkan jälkeen sen sijaan, että vain heittäisivät sen lähimpään roskakoriin.

Tältä verkkosivulta voit nähdä, miten paljon tietoa viivakoodeista saa irti.

Lähde: The Independent
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja