Hyppää sisältöön

Tästä useimmilla ei ole aavistustakaan: mitä matkalaukulle tapahtuu matkalla lähtöselvityksestä lentokoneen ruumaan?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.08.2022
Tiedätkö, mitä kaikkea matkatavarasi kokevat sen jälkeen, kun ne on luovutettu lentoyhtiölle?

Matkalaukku kulkee kilometrien matkan jo lentokentällä

Matkatavaroiden jättö ruumaan on tuttua lähes kaikille lentomatkustajille: matkalaukkuliput kiinni laukkuun ja laukku hihnalle, jonka jälkeen se odottaa omistajaansa kohdekentän matkatavarahihnalla.

Lentokoneiden ikkunoista voi nähdä, kun matkalaukut siirretään lentokoneen ruumaan, mutta harva matkustaja tietää, mitä laukuille tapahtuu matkalla lähtöselvityksestä lentokoneen ruumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa matkatavaroiden matkasta on vastuussa kolme eri tahoa: lentoyhtiöt, Finavian matkatavarankäsittely ja huolintayhtiö. Jokainen heistä hoitaa oman osuutensa, jotta laukut päätyisivät oikeaan paikkaan.

Matkatavaroiden siirtäminen ruumaan voi olla usein minuuteista kiinni, sillä pahimmillaan matkalaukun on ehdittävä lennolta toiselle turvatarkastuksen kautta jopa 35 minuutissa. Matka lähtöselvityksestä ruumaan voi olla jopa pari kilometriä, joten prosessi on hoidettava mahdollisimman tehokkaasti.

ShutterstockMatkalaukku ruumassa
Matkalaukun tärkein asia on matkalaukkukuitti eli tägi, jonka ansioista laukku päätyy oikeaan paikkaan.

Automatisoinnin ansiosta Finavian kentillä voidaan käsitellä tunnin aikana tuhansia laukkuja, mutta osa prosessista tehdään yhä käsityönä.

Kun matkustaja luovuttaa matkatavaran lähtöselvitykseen, tärkein asia matkalaukussa on matkatavarakuitti eli tägi, jonka viivakoodi kertoo laukun kohdekentän ja mahdollistaa laukun seuraamisen reaaliajassa. Liukuhihnalle luovuttamisen jälkeen laukku punnitaan ja mitataan.

Helsinki-Vantaalla laukut jatkavat tästä matkatavaratehtaaseen, jossa matkatavarat ohjataan oikeaan paikkaan. Luvassa on turvatarkastus ja läpivalaisu EU-normien mukaisesti, minkä jälkeen laukut lajitellaan. Sitten laukut siirtyvät luisun kautta maahuolintayhtiön huomaan ja kärryn tai kontin kautta vetotrukin kyytiin, mistä ne nostetaan lentokoneen ruumaan, ja laukut ovat valmiina matkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Miltä näyttää lentokoneen ruumassa? Kurkista paikkaan, jonne matkustajilla ei ole mitään asiaa

Lähde: Finavia
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja