Kuva: Finavia
Matkalaukku

Pakkaa joulutuliaiset oikein lentomatkalle ja vältä ruuhkat turvatarkastuksessa – katso vinkit!

Joulun alla on hyvä muistaa käsimatkatavaroiden pakkaamiseen liittyvät säännöt, jotka koskevat esimerkiksi ruokatuliaisia.

Pelaa varman päälle ja pakkaa ruoat ruumaan

Joulupöytään kuuluu useita herkkuja, jotka on nestepitoisuutensa vuoksi kuljetettava ruumassa. Tällaisia ovat esimerkiksi joululaatikot sekä marinadissa olevat tuotteet. Matkan aikana tarvittavien nestemäisten lääkkeiden, erityisruokavalionesteiden ja vauvanruoan lisäksi muita nestemäisiä tuotteita saa kuljettaa käsimatkatavarassa korkeintaan sadan millilitran pakkauksessa. Pakkausten on mahduttava enintään litran vetoiseen läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan muovipussiin.

Myös monet tahnamaiset tuotteet, kuten sinappi, lasketaan nesteeksi. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos tuotetta voi levittää veitsellä, on se nestettä. Lisäksi pakastetut tuotteet, kuten vaikkapa joululaatikot, luokitellaan nesteiksi.

– Pakkaamalla kaikki elintarvikkeet ruumaan meneviin laukkuihin ei tarvitse murehtia tuotekohteisista säännöistä. Ruuman viileys on muutenkin elintarvikkeiden säilyvyyden kannalta parempi ratkaisu, sanoo Trafin erityisasiantuntija Arja Pulliainen.

Joulukonvehteja, joulutorttuja ja muita pieniä määriä hilloa sisältäviä leivonnaisia voi kuitenkin kuljettaa myös käsimatkatavaroissa.

Ole tarkkana tulitikkujen ja sytyttimien kanssa

Kynttilät luovat tunnelmaa jouluun, mutta lentomatkustajan on syytä muistaa, että sytyttimiä tai tulitikkuja ei saa kuljettaa lainkaan ruumaan menevissä tavaroissa.

– Yhden sytyttimen tai tikkuaskin voi ottaa mukaansa matkustamoon, mutta tulivälineen on oltava matkustajan kontrolloitavissa eli vaikkapa taskussa, Pulliainen täsmentää.

Uudenvuoden lähestyessä kannattaa huomioida, että tähtisadetikkujen tai ilotulitteiden kuljettaminen lentomatkoilla on kokonaan kiellettyä. Lisäksi eräät lasten joululahjoista kuuluvat ruumaan pakattaviksi, sillä esimerkiksi leikkiaseet ovat matkustamossa kiellettyjä.

Lue tarkat ainekohtaiset pakkausohjeet Trafin verkkosivuilta.

Lähde: Trafi
Kuva: Finavia

Löydä halvat lennot Rantapallon lentohaun avulla >>

Päivitetty: 8.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia