Hyppää sisältöön

Millaista on olla lentokoneessa uudenvuodenaattona? Näitä asioita sinäkin olet miettinyt

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 30.12.2023
Voiko lentokoneesta katsoa ilotulituksia? Huomioivatko lentoyhtiöt vuoden vaihtumisen?

Vuoden voi vaihtaa myös lennolla

Suunnitteletko lähteväsi lomalle uudenvuodenaattona tai oletko jo varannut lennot vuoden viimeiselle päivälle? Vuodenvaihde on vilkasta matkustusaikaa, mutta monia saattaa arveluttaa uuteen vuoteen siirtyminen lentokoneessa.

Yllättäen joulukuun viimeinen päivä on tilastojen mukaan vuoden rauhallisin matkustuspäivä. Ilmailualan tietoja keräävän FlightAwaren mukaan uudenvuodenaattona lentokoneita on samaan aikaan ilmassa vähemmän kuin yhtenäkään toisena päivänä vuoden aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joulun tapaan myös uusivuosi tarkoittaa monille etukäteen lukkoon lyötyjä suunnitelmia perheen tai ystävien kanssa. Vuodenvaihteen juhlia ei haluta jättää väliin lentokoneessa istumisen takia, ja matkailijat haluavat saapua ajoissa kohteeseen seuraamaan paikallisia perinteitä.

Toisaalta jos et ole kiinnostunut juhlimisesta tai suunnitelmien sumpliminen ahdistaa, voit onnistua saamaan uudenvuodenaattona juhlakauden muita päiviä edullisemman lennon. Seuraavana päivänä lomiltaan palaavia matkailijoita onkin jo huomattavasti enemmän.

Pitääkö ilotulituksista huolestua?

Erityisesti lentopelkoisia saattaa mietityttää kymmenen kilometrin korkeudessa matkustaminen ilotulitusten räiskyessä taivaalla. Asialle ei kuitenkaan kannata uhrata ajatuksia.

Lentokenttien ympäristö on aluetta, jossa ilotulitteiden ampuminen on kielletty tai siihen tarvitaan poikkeuslupa. Ei siis tarvitse pelätä, että lentokoneen noustessa tai laskeutuessa kiitoradalla sen tielle osuisi vahingossa raketti.

Lentokorkeuden saavuttanut lentokone taas on niin korkealla, että matkustajat joutuvat tihrustamaan silmiään nähdäkseen alhaalla loistavat valoshow’t. Lentokoneesta on mahdollista nähdä ilotulituksia kaupunkien yllä, mutta ne eivät ole läheskään yhtä näyttäviä kuin maan päältä käsin katsottuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustajan tulee muistaa, että tähtisadetikkuja ja ilotulitteita ei saa kuljettaa lennolla lainkaan.

Juhlistetaanko lennolla vuoden vaihtumista?

Entä pitääkö vuoden vaihtuessa lentävän matkustajan tyytyä juhlistamaan uutta vuotta kaikessa hiljaisuudessa lentokoneateriansa äärellä vai huomioivatko lentoyhtiöt juhlapäivän?

On selvää, että käytännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin ja maittain. The Points Guy -sivustolla julkaistussa artikkelissa lentäjät, ilmailualan asiantuntijat sekä usein lentävät matkustajat kertovat, ettei uudenvuodenaaton lennolta kannata odottaa juhlatunnelmaa. Erityisohjelmaa useammin kyseessä on aivan tavallinen lento.

Finnairin viestintäpäällikkö Satu Haataja kertoi muutama vuosi sitten Rantapallolle, ettei yhtiöllä ole yksittäistä perinnettä uudenvuodenaaton lentoja varten.

– Tarjoamme asiakkaille lennoilla suklaata joulun ja uudenvuoden aikaan tammikuun ensimmäiseen päivään saakka. Usein esimerkiksi kapteeni tai matkustamomiehistö huomioi uudenvuoden kuulutuksissaan, kertoo Haataja.

Finnairilla sekä uudenvuodenaatto että jouluaatto näkyvät Haatajan mukaan hieman pienempänä kysyntänä.

– Kysyntä on yksi tekijä, joka vaikuttaa lentolippujen hintaan, joten edullisia hintaluokkia saattaa olla paremmin tarjolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lentokone

Joko tiesit, miksi lentokoneet ovat lähes aina valkoisia? Tämän takia värillä on väliä

Lennot maakunnista

Suorat lennot maakuntakentiltä – katso, mihin pääset kesäkaudella omilta kotikulmilta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja