Hyppää sisältöön

Lentomatkustajien tukieläimet ovat ongelma Yhdysvalloissa – Finnairin kanta selvä: ei pääsyä Euroopan-koneisiin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.12.2018
Matkustajaa rauhoittavat tukieläimet ovat suomalaiselle melko tuntematon käsite, mutta Yhdysvalloissa koneeseen on yritetty tuoda jopa kalkkuna. Myös Finnair tarjoaa mahdollisuutta ottaa tukieläin mukaan tietyille reiteille.

Jopa 700 tukieläintä päivässä

Yhdysvaltalaisyhtiöt ovat tiukentaneet määräyksiään matkustajien tukieläimiä koskien. Esimerkiksi Delta on ilmoittanut lentoyhtiön sallivan tukieläimiä jatkossa vain korkeintaan kahdeksan tuntia kestäville lennoille. Lisäksi yhtiö on ilmoittanut päästävänsä matkustamoon vain kissoja ja koiria. Muut eläimet yhtiö ilmoittaa katsovansa tapauskohtaisesti.

Syy tähän on kouluttamattomien tukieläinten arvaamattomuus, johon on kiinnitettävä huomiota erityisesti lentokoneen suljetussa matkustamossa. Deltan mukaan lennoilla olevat eläimet ovat esimerkiksi purreet muita matkustajia tai matkustamohenkilökuntaa sekä ulostaneet ja virtsanneet koneessa myös ihmisten päälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tukieläimet tarkoittavat emotional support tai psychiatric service -eläimiä, jotka tarjoavat henkistä tukea haastavissa tilanteissa, kuten lentomatkan aikana.

Deltan mukaan matkustajat ovat tuoneet lennoille mitä eriskummallisempia tukieläimiä. Matkustamoon on yritetty tuoda esimerkiksi kalkkuna, orava, käärme tai vaikkapa sika. Suomalaisittain tukieläimet ovat melko harvinainen ilmiö, mutta Yhdysvalloissa ne ovat varsin yleisiä. Esimerkiksi Deltan koneissa tukieläimiä matkustaa jopa 700 päivässä.

Tukieläimiä rajoitetusti Finnairin lennoille

Finnairin kanta tukieläimiin on selkeä: yhtiö kuljettaa emotional support -eläimenä ainoastaan koiria ja vain Yhdysvaltojen ja Helsingin välisillä lennoilla. Esimerkiksi kotimaan, Euroopan tai Aasian-lennoille tukieläimillä ei siis ole pääsyä.

– Kysyntää kuljetuksille on jonkin verran. Asiakkaan, joka matkustaa emotional support tai psychiatric service -koiran kanssa, täytyy toimittaa ennakkoilmoitus Finnairille vähintään 48 tuntia ennen lentoa, sanoo Päivyt Tallqvist Finnairilta.

Lisäksi tukieläimen kanssa lentävien on pystyttävä esittämään lentoyhtiölle virallinen dokumentti, josta ilmenee matkustajan tarve tukieläimelle. Dokumenttien perusteella eläimen kuljettaminen on maksutonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Lonely Planet ja Finnair
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä ovat lentoyhtiöallianssit?

Mitkä ihmeen lentoyhtiöallianssit? Katso esittelyt ja nappaa rahanarvoiset edut

Nainen ja mies ottamassa selfietä lentoasemalla.

Nämä ovat Euroopan täsmällisimmät lentoyhtiöt – espanjalaiset kärjessä

Nainen nojaamassa kaiteeseen matkalaukun kanssa lentokoneen liukukäytävällä.

Nämä lennot eivät myöhästele: katso lista maailman täsmällisimmistä lentoyhtiöistä

Gdansk, Puola

Päiväretket Gdanskista – nämä 4 kohdetta voit yhdistää helposti kaupunkilomaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja