Kuva: Shutterstock
Tukieläin matkalla

Lentomatkustajien tukieläimet ovat ongelma Yhdysvalloissa – Finnairin kanta selvä: ei pääsyä Euroopan-koneisiin

Matkustajaa rauhoittavat tukieläimet ovat suomalaiselle melko tuntematon käsite, mutta Yhdysvalloissa koneeseen on yritetty tuoda jopa kalkkuna. Myös Finnair tarjoaa mahdollisuutta ottaa tukieläin mukaan tietyille reiteille.

Jopa 700 tukieläintä päivässä

Yhdysvaltalaisyhtiöt ovat tiukentaneet määräyksiään matkustajien tukieläimiä koskien. Esimerkiksi Delta on ilmoittanut lentoyhtiön sallivan tukieläimiä jatkossa vain korkeintaan kahdeksan tuntia kestäville lennoille. Lisäksi yhtiö on ilmoittanut päästävänsä matkustamoon vain kissoja ja koiria. Muut eläimet yhtiö ilmoittaa katsovansa tapauskohtaisesti.

Syy tähän on kouluttamattomien tukieläinten arvaamattomuus, johon on kiinnitettävä huomiota erityisesti lentokoneen suljetussa matkustamossa. Deltan mukaan lennoilla olevat eläimet ovat esimerkiksi purreet muita matkustajia tai matkustamohenkilökuntaa sekä ulostaneet ja virtsanneet koneessa myös ihmisten päälle.

Tukieläimet tarkoittavat emotional support tai psychiatric service -eläimiä, jotka tarjoavat henkistä tukea haastavissa tilanteissa, kuten lentomatkan aikana.

Deltan mukaan matkustajat ovat tuoneet lennoille mitä eriskummallisempia tukieläimiä. Matkustamoon on yritetty tuoda esimerkiksi kalkkuna, orava, käärme tai vaikkapa sika. Suomalaisittain tukieläimet ovat melko harvinainen ilmiö, mutta Yhdysvalloissa ne ovat varsin yleisiä. Esimerkiksi Deltan koneissa tukieläimiä matkustaa jopa 700 päivässä.

Tukieläimiä rajoitetusti Finnairin lennoille

Finnairin kanta tukieläimiin on selkeä: yhtiö kuljettaa emotional support -eläimenä ainoastaan koiria ja vain Yhdysvaltojen ja Helsingin välisillä lennoilla. Esimerkiksi kotimaan, Euroopan tai Aasian-lennoille tukieläimillä ei siis ole pääsyä.

– Kysyntää kuljetuksille on jonkin verran. Asiakkaan, joka matkustaa emotional support tai psychiatric service -koiran kanssa, täytyy toimittaa ennakkoilmoitus Finnairille vähintään 48 tuntia ennen lentoa, sanoo Päivyt Tallqvist Finnairilta.

Lisäksi tukieläimen kanssa lentävien on pystyttävä esittämään lentoyhtiölle virallinen dokumentti, josta ilmenee matkustajan tarve tukieläimelle. Dokumenttien perusteella eläimen kuljettaminen on maksutonta.

Lähde: Lonely Planet ja Finnair
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 19.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 1,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia