Hyppää sisältöön

Lentokapteeni neuvoo: Näin selviät jet lagista

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 31.01.2014
Lentokapteeni antaa ohjeita aikaerorasituksesta selviämiseen.

Aikaerorasitus on kaukomatkailijan vaiva

Jet lag on monelle tuttu matkaseuralainen, jonka läsnäolon huomaa varsinkin palattuaan Yhdysvalloista takaisin Suomeen. Pahin aikaerorasitus liittyykin pitkiin itä-länsisuunnassa tapahtuviin lentomatkoihin.

Jet lagia ei voi täysin välttää, mutta oireita voi helpottaa, kertoo Norwegianin lentokapteeni Ilkka Luode.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Jet lagin iskiessä päiväaikainen väsymys on tavallista ja myös yöuni häiriintyy. Jos kyseessä on vain yhden tai kahden vuorokauden matka, omia nukkumistottumuksia ei kannata muuttaa. On parempi vaikka valvoa hieman tavallista enemmän. On siis suositeltavaa elää kotimaan kellon mukaan, Luode opastaa.

Liikunta helpottaa

Jos määränpäässä ollaan pidempään, aikaeroon sopeutumista voidaan nopeuttaa parhaiten siirtymällä välittömästi määränpäähän saavuttua paikalliseen aikaan.

Aikuisen tulisi mennä nukkumaan vasta iltakymmenen ja puolen yön välillä ja nousta aamulla normaaliin aikaan vuoteesta.

– Runsas liikunta ulkoilmassa auttaa aikaeroon sopeutumisessa. Heräämisen jälkeen onkin hyvä käydä kävelyllä tai juoksulenkillä. Pitkien päiväunien nukkumista on vältettävä, koska ne häiritsevät unirytmiin sopeutumista. On myös hyvä olla aktiivinen ja mennä mukaan arjen menoihin, sanoo Luode.

Lentokapteenin vinkit lentopelkoisille

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos unirytmi ei ota asettuakseen, voi tarvittaessa ottaa parina iltana unilääkettä. Nykyään saa reseptivapaasti melatoniinia, jota suositellaan lyhytaikaiseen käyttöön esimerkiksi juuri aikaerorasituksen vuoksi.

Melatoniini on kehon oma pimeähormoni, jota erittyy käpyrauhasesta – niinpä se on keholle luontaisempi tapa lisätä unen syvyyttä.

– Jet lag -oireita voi pyrkiä vähentämään yrittämällä sopeutua määränpään aikaan jo kotona esimerkiksi menemällä nukkumaan hieman tavallista aikaisemmin ja heräämällä myös aikaisemmin, sanoo Luode.

Miten ammattilainen kestää jet lagin?

Lentohenkilökunnalle on hieman erilaiset suositukset: he jaksavat aikaeroja paremmin pysyessään omassa vakituisessa rytmissään.

Lentokapteenit ja matkustamohenkilökunta ovat yleensä perillä määränpäässä vain muutamia päiviä, joten unirytmiä ei kannata muuttaa. Tärkeintä on olla mahdollisimman hyvin levännyt ja pirteä.

– Lentokapteenit eivät saa käyttää unilääkkeitä tai muita unensaantia edistäviä käsikauppatuotteita. Joistakin lääketuotteista voi aiheutua pidempiaikaista tokkuraisuutta, kertoo Luode.

Joillekin oireita tulee helposti, toiset taas selviävät vähällä. Vointiinsa voi vaikuttaa terveellisillä elämäntavoilla sekä välttämällä raskasta ruokailua ennen lentomatkaa. Lennon aikana kannattaa pidättäytyä kahvin tai alkoholin nauttimisesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luode kehottaa matkustajia pukeutumaan rennosti mukaviin ja väljiin vaatteisiin. Veden juominen pitää elimistön nestetasapainon kunnossa ja ehkäisee muun muassa väsymystä ja huimausta.

– Mielestäni tärkeintä on se, että lähtee matkalle stressaamatta. Lähde kentälle ajoissa, ota selvää matkakohteesta etukäteen, selvitä miten pääsee kentältä kohteeseen. Koneessa voi keskittyä lukemiseen ja elokuvien katseluun tai ottaa vaikka pienet päiväunet, sanoo Luode.

Lähde: Norwegian
Kuvat: iStockphoto, Norwegian

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja