Hyppää sisältöön

Älä tee lennolla yleistä virhettä käsimatkatavaroiden kanssa – huomaat mokan, kun kone laskeutuu

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 18.01.2024
Yritä aina säilöä käsimatkatavarat joko omalle paikkariville tai lähempänä ovea sijaitseville riveille.

Sijoita käsimatkatavarat omalle riville tai sitä edemmäs

Sinäkin olet ehkä ollut lennolla, jossa oman istuinrivisi säilytyslokero on jo ollut ääriään myöten täynnä siinä vaiheessa, kun astut koneeseen. Tällöin ainoa vaihtoehto on etsiä lokerotilaa muualta koneesta tai yrittää sulloa tavarat jalkatilaan.

Matkailusivusto Travel + Leisure muistuttaa, miksi käsimatkatavaroiden sijoittamista omaa paikkaa kauempana sijaitseville riveille kannattaa välttää viimeiseen asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aluksi laukun sujauttaminen taaemmas koneeseen ei välttämättä tunnu ongelmalliselta. Ruuhkaisella käytävällä lentomatkustajat ovat vain helpottuneita siitä, että laukulle löytyi säilytyspaikka. Hankaluudet alkavat kuitenkin silloin, kun kone laskeutuu.

Turvavyövalon sammuessa matkustajat pomppaavat salamana ylös ja alkavat järjestellä tavaroitaan koneesta poistumista varten. Tässä vaiheessa muistat, että oma laukkusi on takariveillä – jonne ei ole enää mahdollista päästä käytävän täytyttyä.

Laukkunsa itseään kaukaisemmille riveille jättänyt matkustaja joutuu yleensä odottamaan, että kaikki matkustajat ovat poistuneet koneesta. Koneen perälle ei ole mahdollista kävellä vastavirtaan takaosan matkustajien yrittäessä liikkua kohti ovea.

ShutterstockKäsimatkatavarat lennolla
Matkustamo näyttää hyvin nopeasti tältä koneen laskeuduttua. Kaikkien on liikuttava samaan suuntaan: kohti ovea.

Lentokoneen kirjoittamattomien etikettisääntöjen mukaan jokaisen matkustajan on odotettava omaa vuoroaan astua käytävälle. Vaikka matkustajien virta hetkeksi katkeaisikin, et voi lähteä liikkumaan kovin kauas päinvastaiseen suuntaan.

Ongelmaksi odottelu muodostuu silloin, kun matkustajalla on kiire poistua koneesta. Minuutit tikittävät kohti jatkoyhteyttä muita matkustajia odotellessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Travel + Leisure listaa muutaman keinon, jonka avulla matkustajat voivat välttää tilanteeseen joutumisen. Helpoin lienee matkustaminen vain pienellä käsimatkatavaralaukulla, jonka voi tarvittaessa sujauttaa edessä olevan istuimen alle.

Ongelman voi ratkaista myös sijoittamalla laukun mille tahansa riville, joka on lähempänä uloskäyntiä kuin oma istuinrivisi. Haastavaa tässä on se, että koneeseen nousun yhteydessä takanasi on todennäköisesti jono matkustajia, jotka yrittävät puolestaan liikkua kohti koneen takaosaa.

Priority boarding -edusta maksaneet matkustajat pääsevät koneeseen ensimmäisten joukossa, jolloin säilytyslokerot eivät yleensä vielä ole täyttyneet. Jokainen voi miettiä, onko palvelun ostaminen tarpeellista omalle lennolle.

Jos sinulla on tiukka vaihtoyhteys, eikä laukulle tahdo löytyä säilytystilaa, kannattaa kääntyä matkustamohenkilökunnan puoleen. Lentoemännät ja stuertit voivat etsiä sopivaa tilaa koneen etuosasta.

Lue myös: Kymmenen ärsyttävintä tapaa lennolla – kuinka monta näistä tunnistat?

Lähde: Travel + Leisure

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Tyhjä penkkirivi

Lisää tilaa lentokoneessa – helppo vinkki, joka auttaa saamaan vapaan penkkirivin lennolla

Faktat lentokoneen happinaamareista

Kuumottavat faktat lentokoneen happinaamareista – näin kauan happea riittää hätätilanteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja