Kuva: Istockphoto
Älä jätä käsimatkatavaroitasi omaa penkkiriviäsi kauemmas lentokoneessa

Älä tee lennolla yleistä virhettä käsimatkatavaroiden kanssa – huomaat mokan, kun kone laskeutuu

Yritä aina säilöä käsimatkatavarat joko omalle paikkariville tai lähempänä ovea sijaitseville riveille.

Sijoita käsimatkatavarat omalle riville tai sitä edemmäs

Lentoyhtiöiden tiukentuneet matkatavarasäännöt tarkoittavat sitä, että yhä useampi matkustaja yrittää selvitä reissusta pelkillä käsimatkatavaroilla. Lopputulos: enemmän käsimatkatavaroita, jotka eivät tunnu mahtuvan matkustamon säilytyslokeroihin.

Sinäkin olet ehkä ollut lennolla, jossa oman istuinrivisi säilytyslokero on jo ollut ääriään myöten täynnä siinä vaiheessa, kun astut koneeseen. Tällöin ainoa vaihtoehto on etsiä lokerotilaa muualta koneesta tai yrittää sulloa tavarat jalkatilaan.

Matkailusivusto Travel + Leisure muistuttaa, miksi käsimatkatavaroiden sijoittamista omaa paikkaa kauempana sijaitseville riveille kannattaa välttää viimeiseen asti.

Aluksi laukun sujauttaminen taaemmas koneeseen ei välttämättä tunnu ongelmalliselta. Ruuhkaisella käytävällä lentomatkustajat ovat vain helpottuneita siitä, että laukulle löytyi säilytyspaikka. Hankaluudet alkavat kuitenkin silloin, kun kone laskeutuu.

Turvavyövalon sammuessa matkustajat pomppaavat salamana ylös ja alkavat järjestellä tavaroitaan koneesta poistumista varten. Tässä vaiheessa muistat, että oma laukkusi on takariveillä – jonne ei ole enää mahdollista päästä käytävän täytyttyä.

Laukkunsa itseään kaukaisemmille riveille jättänyt matkustaja joutuu yleensä odottamaan, että kaikki matkustajat ovat poistuneet koneesta. Koneen perälle ei ole mahdollista kävellä vastavirtaan takaosan matkustajien yrittäessä liikkua kohti ovea.

Kuva: ShutterstockKäsimatkatavarat lennolla
Matkustamo näyttää hyvin nopeasti tältä koneen laskeuduttua. Kaikkien on liikuttava samaan suuntaan: kohti ovea.

Lentokoneen kirjoittamattomien etikettisääntöjen mukaan jokaisen matkustajan on odotettava omaa vuoroaan astua käytävälle. Vaikka matkustajien virta hetkeksi katkeaisikin, et voi lähteä liikkumaan kovin kauas päinvastaiseen suuntaan.

Ongelmaksi odottelu muodostuu silloin, kun matkustajalla on kiire poistua koneesta. Minuutit tikittävät kohti jatkoyhteyttä muita matkustajia odotellessa.

Travel + Leisure listaa muutaman keinon, jonka avulla matkustajat voivat välttää tilanteeseen joutumisen. Helpoin lienee sellaisen matkalaukun hankkiminen, jonka voi tarvittaessa sujauttaa edessä olevan istuimen alle.

Ongelman voi ratkaista myös sijoittamalla laukun mille tahansa riville, joka on lähempänä uloskäyntiä kuin oma istuinrivisi. Haastavaa tässä on se, että koneeseen nousun yhteydessä takanasi on todennäköisesti jono matkustajia, jotka yrittävät puolestaan liikkua kohti koneen takaosaa.

Priority boarding -edusta maksaneet matkustajat pääsevät koneeseen ensimmäisten joukossa, jolloin säilytyslokerot eivät yleensä vielä ole täyttyneet. Jokainen voi miettiä, onko palvelun ostaminen tarpeellista omalle lennolle.

Jos sinulla on tiukka vaihtoyhteys, eikä laukulle tahdo löytyä säilytystilaa, kannattaa kääntyä matkustamohenkilökunnan puoleen. Lentoemännät ja stuertit voivat etsiä sopivaa tilaa koneen etuosasta.

Lue myös: Kymmenen ärsyttävintä tapaa lennolla – kuinka monta näistä tunnistat?

Lähde: Travel + Leisure
Kuva: Istockphoto, Shutterstock

Päivitetty: 8.1.2020

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 1,40 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Meillä suomalaisilla on sen verran verenperimää tsaarin ajalta, että meillä on järjetön kiiree jonottamaan jonnekin muualle.

Istu alas ja odota hetki. Kävele sitten liki vapaata käytävää suuntaan tai toiseen.

Toimii…

Juurikin noustu ylös ja turvavyön merkki sammuu. Helvetinmoinen jono vessaan.
Oikeesti. Just tultu kentältä. Toinen skeida, onko pakko kääntää ne selkänoet. En minäkään ole sinun sylissä. Tää on Paras. Kone laskeutuu, Suomi tollo jo pystyssä kuin Alkossa.

Nykyään löytyy hyviä nahkakasseja, jotka riittävät helposti pidemmällekin matkoille. Voi laittaa näiden kovien laukkujen päälle. Hyvä kikka on jättää omat tavarat heti ekaan vapaaseen paikkaan eli businessluokan hyllyille. Ongelmaan on se, että on paljon liian suuria laukkuja matkustamossa, erityisesti pikkukoneissa. Nythän monet lentoyhtiöt ovat puuttuneet tähän. Jos tilataan matka, jossa saa olla koneen sisällä yksi laukku, niin ei sinne voi tuoda mukanaan kovaa laukkua ja sitten isoa olkalaukkua, jossa osa tavaroista.

Tullut lennettyä viimeisen viiden vuoden aikana kuuden eri yhtiön koneella ja kaikilla niistä on ollut mahdollista ilman erillistä korvausta laittaa käsimatkatavara ruumaan. Ryanairilla Tukholman Skavstassa on ihan isot taulut kertomassa asiasta ja Norwegianilla Burgasista lähtiessä oli mahdollista saada laukku ruumaan vielä portiltakin. Itse ollaan käytetty tätä mahdollisuutta hyväksi niin ei koneeseen ole vietävänä kuin pieni olkalaukku/läppärilaukku.