Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Esittelyssä Maltan maailmanperintökohteet

artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Pieneltä Maltan saarelta löytyy jopa kolme Unescon maailmanperintökohdetta.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 20.05.2013
facebook   whatsapp

Historiallinen Valletta

Maltan saarivaltion pääkaupunki Valletta satoine muistomerkkeineen liitettiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1980. Suurin osa Vallettan kulttuuriaarteista sijaitsee pienellä alueella kävelyetäisyyden päässä toisistaan, mikä tekee kaupungista kuin historian tiivistelmän.

Valletta on perustettu vuonna 1566 ja historian saatossa sen muureja ovat puolustaneet niin foinikialaiset, kreikkalaiset, karthagolaiset, roomalaiset, bysanttilaiset kuin arabitkin. Myös ritarikunnilla on oma erityinen paikkansa Maltan ja Vallettan historiassa. Pääkaupunki on jopa saanut nimensä Maltan ritarikunnan eli Johanniittain ritarikunnan suurmestarin Jean de la Vallettin mukaan.

Historia on kaupungissa läsnä kaikkialla: kaupungin muureilla, museoissa ja arkipäivässä. Vallettassa kannattaa pistäytyä ainakin 1500-luvulla valmistuneissa Pyhän Johanneksen katedraalissa ja Suurmestarin palatsissa, Euroopan vanhimmassa teatterissa Manoelissa, sekä upeassa Our Lady Mount Carmel –luostarissa. Vallettassa voi kuulla kaupunginmuurilta ammutut keskipäivänlaukaukset ja olla mukana historiallisten tapahtumien uusintaesityksissä.

Maltan megaliittiset temppelit

Maltan megaliittitemppelit ovat vanhempia kuin Egyptin pyramidit, vaikka Välimeren toiselta rannalta löytyvät jättiläiset ovatkin Maltan aarteita tunnetumpia. Kuparikaudella noin 6000 vuotta sitten rakennetut Maltan temppelit ovat eräitä vanhimmista tunnetuista suurrakennelmista.

Suurista kalkkikivistä rakennettuja pyhättöjä sijaitsee ympäri Maltan saarta sekä läheisellä Gozon saarella. Suurista kivenlohkareista rakennetut temppelit näyttävät olevan erottamaton osa saaren kalkkista maaperää. Hyvin säilyneissä esihistoriallisissa pyhäköissä voi yhä ihastella palvontamenoissa käytettyjä alttareita, tulisijoja, oraakkelien kammioita ja reliefejä.

Suurimpia ja kuuluisimpia Maltan temppeleistä ovat Tarxien, Ggantija, Gozolla, Hagar Qim ja Mnajdra. Gozon saarella sijaitseva Ggantijan megaliittinen temppelikompleksi on yksi varhaisimmista megaliittisistä temppeleistä. Ggantijan temppeli liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1980, ja 12 vuotta myöhemmin luetteloon liitettiin myös viisi muuta temppeliä.

Hal Saflienin hypogeum

Maltalla sijaitseva Hal Saflienin Hypogeum on saaren temppeleistä ja pyhäköistä erikoisin. Tämä puoliksi maan alle louhittu rakennelma sijaitsee Maltan Paolassa, jossa se ulottuu 12 metrin syvyyteen maan alle. Palvontapaikasta hautapaikaksi mukautunut Hypogeum on noin 4500 vuotta vanha, mikä tekee siitä ainoan esihistorialliselta ajalta peräisin olevan maanalaisen temppelin.

Maltan Hypogeum muodostuu luolista, käytävistä ja kammioista. Maan alle kaiverretut seinämät ovat vaikuttava näky pylväikköineen ja kaiverruksineen. Hypogeum löytyi vahingossa rakennustöiden yhteydessä vuonna 1902 ja Unescon maailmanperintölistalle se pääsi vuonna 1980.

Jotta ainutlaatuinen pyhäkkö säilyisi mahdollisimman hyvin myös jälkipolville, Hypogeumia pääsee ihastelemaan ainoastaan 80 kävijää päivässä. Lippuja kannattaakin kysellä hyvissä ajoin etukäteen paikallisista turistitoimistoista.

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Valletta on perustettu vuonna 1566 ja historian saatossa sen muureja ovat puolustaneet niin foinikialaiset, kreikkalaiset, karthagolaiset, roomalaiset, bysanttilaiset kuin arabitkin.

    Valetta on perustettu 1566, mutta ei sen muureja ole puolustaneet artikkelissa mainitut kansat. Edellämainitut ovat kyllä omana aikanaan vaikuttaneet Maltalla.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.