Hyppää sisältöön

Makumatka Maltalle – katso vinkit paikallisiin herkkuihin ja ruokatapahtumiin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 02.07.2021
Maltan ainutlaatuinen ja värikäs ruokakulttuuri tarjoaa elämyksiä ruokamatkailijalle ja mahdollistaa mieleenpainuvan ruokamatkan.

Maltan ruokakulttuuri on sekoitus eri vaikutteita

Maltan ruokakulttuuriin ovat vuosisatojen aikana vaikuttaneet sijainti Välimerellä, historia sekä saaren hallitsijat ja asuttajat. Maltalainen ruokakulttuuri on värikäs sekoitus arabialaista, italialaista ja brittiläistä ruokakulttuuria, maustettuna paikallisilla raaka-aineilla ja ruokalajeilla. Ruokakulttuuri on saanut vaikutteita myös perinteisestä Välimeren alueen ruokakulttuurista.

Raaka-aineita, kuten oliiviöljyjä, pastaa, tomaatteja, yrttejä, tuoreita hedelmiä, mereneläviä ja viinejä, käytetään runsaasti. Yhdistäviä piirteitä löytyy yhteisöllisyydestä ja ruokailun sosiaalisesta merkityksestä. Maltalla ruokaillaan yhdessä, hitaasti ja nautiskellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maista paikallisia herkkuja

Maltalla on paljon paikallisia raaka-aineita ja ruokia, joita kannattaa maistaa saarella vieraillessa. Vaikka saari on pieni, siellä viljellään ja kasvatetaan erilaisia raaka-aineita. Esimerkiksi persikat, oliivit, sitruunat, mansikat sekä kani ja etanat ovat kokeilemisen arvoisia, paikallisia ruokatuotteita. Saarella tuotetaan myös hunajaa, liköörejä ja paikallisia viinejä, joita voi ostaa tuliaisiksi.

Perinteinen ruoka Maltalla on rustiikkista ja värikästä. Paikallista herkkua on muun muassa kani haudutettuna tai kastikkeena spagetin kera. Maltalla kannattaa kokeilla myös muita paikallisia erikoisuuksia. Ftira on rapeakuorinen leipä, täytteenä tomaattia, sipulia, kapriksia ja tonnikalaa. Pastizzi on suolainen ricotalla tai herneillä täytetty lehtitaikinaleivonnainen. Ġbejniet on paikallista vuohen- tai lampaanmaitojuustoa. Mqaret on taatelitäytteinen, uppopaistettu rapea herkku.

ShutterstockMaltan ruokakulttuuri
Pastizzi on paikallinen leivonnainen, jota kannattaa lomalla kokeilla.

Jälkiruoissa maistuvat hunaja, marsipaani, pähkinät, ricotta ja hedelmät. Paikallisista juomista kannattaa maistaa Cisk-lageria tai appelsiinilla ja yrteillä maustettua kitkerää virvoitusjuomaa Kinnietä.

Tapahtumia ja aktiviteetteja ruoan parissa

Saaren ravintolatarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin, sillä valittavana on esimerkiksi Michelin-ravintoloita, vegaaniruokaa, sushia, craft burgereita, gelatoa, artesaanileivoksia ja paikallisia erikoisuuksia. Maltalla on ruoka- ja juomatapahtumia ympäri vuoden. Perinteiset kyläjuhlat, festat, valtaavat kadut kesäisin. Suosituimpia ovat mansikka- ja suklaafestivaalit, olutfestivaalit sekä kansainväliset ja paikalliset ruokamarkkinat.

Ruokamatkailijan kannattaa tutustua Vallettan, Mdinan ja Marsaxlokkin historiallisiin kaupunkeihin ja niiden ravintolatarjontaan. Paras paikka kokea aitoa maltalaista elämää, ruokakulttuuria ja tuoksuja ovat Marsaxlokkin kalamarkkinat sunnuntaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMaltan ruokakulttuuri
Maltalla ruokamatkailijan kannattaa vierailla Marsaxlokkin markkinoilla.

Maltalla pääsee vierailemaan viinitiloilla, osallistumaan viinimaisteluihin sekä nauttimaan iltapäiväteetä saaren loistohotelleissa ja historiallisissa palatseissa, kuten Palazzo Parisiossa. Saari tarjoaa myös erinomaisia paikkoja piknikille. Pakkaa mukaan juustoja, tuoreita hedelmiä, rapeakuorista leipää tai täytetty ftira ja pullo paikallista viiniä. Valitse paikka kalliorannoilta tai Dingli Cliffs -näköalapaikalta ja nauti Välimeren mauista ja maisemista.

Aktiviteettien ystäville Maltalta löytyy kokkauskursseja saaren maatiloilla ja gastronomisissa kouluissa. Kursseilla valmistetaan paikallisia ruokalajeja. Maatilat tarjoavat ruokakierroksia ja retkiä esimerkiksi sitruuna ja -oliivitarhoihin.

Lue lisää Maltan ruokamatkailusta

Lisää vinkkejä sekä tietoa kohteista ja tapahtumista löytyy Maltan ruokamatkailuoppaasta, joka on toteutettu Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä. Oppaassa on kerrottu Maltan ruokakulttuurista, ruokamatkailuun liittyvistä vierailukohteista, tapahtumista ja aktiviteeteista. Opas on luettavissa täällä.

Teksti: Anni Mehtovuori
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Blue Lagoon Comino

Välimeren salaisin sininen laguuni – Maltan vieressä on pieni saari, jonka sinäkin haluat nähdä

Matkustaminen Eurooppaan

Matkustaminen Eurooppaan vapautuu – näistä maista saa tällä hetkellä saapua Suomeen ilman karanteenisuositusta

Syysloma Maltalla

Nauti lämmöstä ja rauhasta – 5 syytä valita Malta syyslomakohteeksi

Sukella lomatunnelmaan saarella, joka on tuttu elokuvista – 5 syytä matkustaa Maltalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja