Hyppää sisältöön

Nauti lämmöstä ja rauhasta – 5 syytä valita Malta syyslomakohteeksi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.10.2019
Aurinkoinen Malta houkuttaa erityisesti syyslomalla.

ILMOITUS

1. Syksy tarjoaa rauhaa ja lämpöä

Välimeren eteläisellä puoliskolla sijaitseva Malta on ihanteellinen syyslomakohde erityisesti sään vuoksi, sillä lokakuun keskilämpötila on 21 astetta. Meriveden lämpötila on niin ikään mukavissa lukemissa hellekesän vaikutusten yhä tuntuessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Malta Tourism AuthoritySyysloma Maltalla
Lokakuussa Maltalla pääsee nauttimaan tyhjistä rannoista, mutta yhä lämpimistä rantavesistä.

Lokakuun sademäärät ovat kesäkuukausia selvästi suuremmat, mutta sen ei kannata antaa vaikuttaa päätökseen lomakohteesta: Maltalla paistaa aurinko keskimäärin 300 päivänä joka vuosi.

Lämpötilan lisäksi syksyn puolesta puhuu myös matkakohteen tunnelma: kokeneimmat matkailijat suosittelevat matkustamaan lomakauden ulkopuolella, ja lokakuisella Maltan-lomalla off season -kauden hyvistä puolista pääsee nauttimaan toden teolla.

Malta Tourism AuthorityMalta
Malta tarjoaa useita tunnelmallisia maisemapaikkoja.

Lokakuussa lomakohteissa on rauhallista ja hinnat ovat edulliset, mutta palveluita on siitä huolimatta hyvin tarjolla, sillä Maltalla asuu ympärivuotisesti noin puoli miljoonaa ihmistä. Suosituimman matkailukauden ulkopuolelle sijoittuva loma-aika sopii erityisen hyvin lapsiperheille, jotka eivät välitä ruuhkaisista pikkukaduista vaan nauttivat kohteesta mieluiten rauhassa.

2. Maltan ehtii kokea viikossa

Kun haluat saada kaiken irti lomakohteesta viikon mittaisella lomalla, valitse sopivan kokoinen kohde. Malta on helppo ottaa haltuun viikossa, ja vuokra-auto mahdollistaa helpon liikkumisen kohteiden välillä.

Malta Tourism AuthoritySyysloma Maltalla
Maltalla ei tarvitse kokea kielipulmia, sillä maan virallinen kieli on englanti.

Viikon mittaisen loman aikana ehdit kiertää saarten suosituimmat paikat, löytää omat lomahelmet ja ottaa myös rennosti. Lyhyet etäisyydet takaavat, ettei lomalla tarvitse juuri käyttää aikaa autossa istumiseen: pääsaari Maltan etäisyyksien taittamiseen kuluu autolla pisimmilläänkin vain noin tunti.

Vaikka Malta on pinta-alaltaan melko pieni saari, tarjoaa se siitä huolimatta paljon kiinnostavaa nähtävää. Saarten suosituimmat nähtävyydet korostavat kohteiden monipuolisuutta: on luontokohteita, historiallisia kulttuuripaikkoja ja elokuvista tuttuja maisemia.

Malta Tourism AuthoritySyysloma Maltalla
Maltan vaihtelevat luontokohteet takaavat, että viikon mittaisella lomalla eteen tulee jatkuvasti uudenlaisia maisemia.

Suosituin kohde on saaren pääkaupunki Vallettan vanhakaupunki, jonka historia ulottuu 1500-luvulle. Muita näkemisen arvoisia paikkoja ovat muun muassa Gozon saarella sijaitseva Dwejran rannikko, keskiaikainen Mdinan kaupunki ja sen vieressä sijaitseva Rabat, Cominon saarella oleva sininen laguuni sekä Kippari-Kallen kylä.

Jos viikon mittainen loma ei aikataulusyistä onnistu, on Malta myös mainio viikonloppuloman kohde.

3. Ihanteelliset olosuhteet aktiivilomalle

Kun kaipaat lomaltasi muutakin kuin auringossa löhöämistä, tarjoaa Malta rutkasti tekemistä. Syyskauden alkaessa ja lämpötilan viiletessä hellelukemista 20 asteen tuntumaan, on käsillä paras aika aktiviteetteja varten. Kun auringon porotus vaihtuu maltilliseen lämpötilaan, tarjoaa se erinomaiset puitteet esimerkiksi patikointiin, kalliokiipeilyyn ja ratsastukseen. Aktiiviseikkailuilla pääset lähelle Maltan kuvankaunista luontoa ja koet lomasaaret uudella tavalla.

Maltan monipuolinen aktiviteettitarjonta takaa, että lomasta on helppo ottaa kaikki irti. Tekemistä riittää rutkasti myös lapsiperheille, jotka voivat esimerkiksi patikoida Maltan upeissa maisemissa, riemuita rannoilla ja kokeilla uusia lajeja vaikka koko perheellä. Miltä kuulostaisi vaellusretki kalliomaisemissa koko perheen voimin?

Malta Tourism AuthoritySyysloma Maltalla
Kiipeily ja patikointi ovat Maltalla suosittuja aktiviteetteja, mutta adrenaliininnälkäisen matkailijan on hyvä kurkistaa myös pinnan alle.

Ulkoilma-aktiviteettien lisäksi Maltalla on mainiot puitteet sukeltamiseen, sillä alueen sukellusvedet ovat koko Euroopan mittakaavassa parhaimmistoa: vesi on puhdasta ja kirkasta, minkä lisäksi vedenalainen maailma on monipuolinen. Sukellusvarusteita vuokrataan lähes kaikilla suurilla rannoilla.

4. Kulttuurikohteet tuovat vaihtelua lomaan

Saarilla on useita Unescon maailmanperintökohteita, jotka kertovat saarten pitkästä historiasta.

Tiesitkö, että Maltalla on yhteensä kolme Unescon maailmanperintökohdetta? Vallettan kaupunki, Maltan megaliittitemppelit sekä Hal Saflienin hypogeum tarjoavat historiallisia kulttuurielämyksiä, jotka tuovat uudenlaisen tavan nähdä saariryhmä. Uppoudu saaren historiaan ja heittäydy tarinoiden vietäväksi – kulttuuriaarteiden parissa saa halutessaan kulumaan kokonaisen loman.

Unesco-kohteiden lisäksi Maltan merkittävimpiin kulttuurikohteisiin lukeutuu Citadelin pysäyttävän upea, kalkkikivinen linnoituskaupunki sekä Maltan entinen pääkaupunki, näyttävä ja historiallinen Mdina.

Jos kaipaat lähihistoriasta kevyitä kulttuurikohteita, kierrä Maltaa elokuvatunnelmissa. Saarilla on kuvattu muun muassa elokuvat Monte Criston kreivi, Gladiaattori sekä Troija. Maltalla on lisäksi myös vuonna 1980 kuvatun elokuvan kulisseista matkailunähtävyydeksi muotoutunut Kippari-Kallen kylä.

5. Valletta on parhaimmillaan juuri syyslomalla

Historiallisesta arkkitehtuurista ja upeasta kaupunkimaisemasta tunnettu Maltan pääkaupunki Valletta tarjoaa matkailijalle saaren parhaat palvelut ja monenlaisia elämyksiä.

Shoppailumahdollisuudet, yöelämä, ravintolat ja kahvilat sijaitsevat historiallisten näkymien sydämessä, mutta parasta Vallettassa on kuitenkin päämäärätön kuljeskelu, sillä pikkukadut tarjoavat kiinnostavia yksityiskohtia ja kurkistuksia paikalliseen elämään. Samalla voit löytää kaupungin salatut helmet ja paikallisten suosimat paikat, joista harva matkailija tietää.

Malta Tourism AuthoritySyysloma Maltalla
Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon lukeutuva Valletta on täynnä historiaa.

Useimmat matkailijat vierailevat Maltan pääkaupungissa keskikesällä, mutta tosiasiassa Valletta on parhaimmillaan lokakuussa, kun maltilliset lämpötilat tekevät olosuhteista täydelliset kaupunkikierrokselle, eikä loman jokaista hetkeä ole pakko viettää viilentymässä rannalla.

Vallettassa voit nauttia myös luksuselämyksistä, sillä kaupungin hotelli- ja ravintolatarjonta sopii myös vaativaan makuun. Pääkaupungin jo ennestään mainio hinta-laatusuhde mahdollistaa tavallista paremmat majoituspuitteet erityisesti lomasesongin jälkeen, jolloin myös persoonalliset putiikkihotellit ja tasokkaat luksushotellit ovat hyvin edullisia.

Lomamatkoja Maltalle tarjoavat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair Holidays ja CWT Kaleva Travel, mutta Maltalle pääsee Suomesta myös omatoimisesti reittilennoilla.

Lähde ja kuvat: Malta Tourism Authority

ILMOITUS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Blue Lagoon Comino

Välimeren salaisin sininen laguuni – Maltan vieressä on pieni saari, jonka sinäkin haluat nähdä

Maltan ruokakulttuuri

Makumatka Maltalle – katso vinkit paikallisiin herkkuihin ja ruokatapahtumiin

Matkustaminen Eurooppaan

Matkustaminen Eurooppaan vapautuu – näistä maista saa tällä hetkellä saapua Suomeen ilman karanteenisuositusta

Sukella lomatunnelmaan saarella, joka on tuttu elokuvista – 5 syytä matkustaa Maltalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja