Kuva: Shutterstock
Bali

Hittielokuva räjäytti Balin lomakohteen suosion – 10 asiaa, jotka haluat tietää Ubudista ennen matkaa

Useimmat Balille suuntaavat matkailijat käyvät Ubudissa vähintäänkin päiväretkellä. Kuinka paljon tiedät suosikkikohteesta?

1. Balin kulttuurikohde

Jos olet suunnittelemassa matkaa Balille, olet todennäköisesti jo kuullut paikasta nimeltä Ubud. Balin suosituimpiin lomakohteisiin kuuluva Ubud sijaitsee sisämaassa noin tunnin ajomatkan päässä saaren lentokentältä.

Ubudia on perinteisesti pidetty Balin tärkeimpänä kulttuurikohteena. Monet matkailijat jakavat lomansa rantakohteiden ja Ubudin välillä kokeakseen saaren kaksi erilaista maailmaa.

2. Eat Pray Love -ilmiö

Ubudin suosion nosti uusiin sfääreihin Elizabeth Gilbertin hittiromaani Eat Pray Love, joka julkaistiin vuonna 2006. Kun Julia Robertsin tähdittämä elokuvaversio ilmestyi vuonna 2010, tuli Ubud viimeistään tunnetuksi ympäri maailmaa.

Amerikkalaisen Gilbertin omaelämäkerrallisessa kirjassa tämä matkustaa Ubudiin etsimään itseään – ja löytää rakkauden. Eat Pray Love -ilmiö on siitä lähtien jyllännyt Ubudissa. Kaupunkiin matkustaa edelleen tasainen virta täydellisestä elämänmuutoksesta haaveilevia reissaajia.

3. Balilaiset perinteet tutuiksi

Vaikka Ubudissa käy valtavasti turisteja, on se erinomainen paikka tutustua balilaiseen kulttuuriin. Täällä voit ostaa paikallista taidetta ja käsitöitä, seurata tanssiesityksiä sekä käydä museoissa ja temppeleissä.

Ubudin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Puri Saren Agung eli Ubudin palatsi, veden päälle rakennettu temppeli Pura Taman Saraswati sekä “Balin Dalille” omistettu Blanco Reneissance Museum.

4. Riisipeltojen Ubud

Vihreät riisipellot ovat surffirantojen ohella Balin tunnetuimpia maisemia. Niitä kannattaa etsiä juuri Ubudista käsin joko omatoimisesti tai opastetulla retkellä. Riisipeltojen laitamilla on myös ravintoloita, kahviloita ja majapaikkoja.

Ubudin riisipellot Balilla
Kuva: Istockphoto
Ubudista pääsee helposti näkemään Balin klassisia riisipeltomaisemia.

Ubudista voi vuokrata polkupyörän, mutta riisipeltomaisemiin pääsee myös jalkaisin. Helpoin kävelyreitti lähtee aivan Ubudin keskustan tuntumasta. Suosittuja riisipeltoalueita löytyy myös muun muassa Tegallalangista ja Penestananista.

5. Balin ruokapääkaupunki

Vaikka et tekisi Ubudissa mitään muuta kuin söisi, voisit silti todennäköisesti kutsua lomaasi onnistuneeksi. Ubudissa on laaja valikoima ravintoloita, joiden taso on korkea. Erinomaista ruokaa löytyy kaikille budjeteille.

Ubudissa on helppoa syödä terveellisesti, ja kasvissyöjille ja vegaaneille riittää vaihtoehtoja. Myös länsimaiset vaikutteet näkyvät expatien suosimassa kaupungissa.

6. Pidä varasi apinoiden kanssa

Yksi Ubudin kuuluisimpia nähtävyyksiä on Monkey Forest. Nimensä mukaisesti apinoiden asuttama metsäalue on suosittu ulkoilupaikka, mutta muista pitää varasi ja kunnioittaa apinoita omalla reviirillään. Kaikenlaiset eväät ja jopa kamerat tai muut tavarat voivat lähteä helposti ovelien apinoiden matkaan.

Apinat elävät alueella vapaana. Ihmisiltä peritään pieni pääsymaksu.

7. Vuoden suurimmat tapahtumat

Ubud on tapahtumien kaupunki. Vuoden tapahtumakalenterin kohokohtia ovat esimerkiksi maaliskuussa järjestettävä joogafestivaali BaliSpirit Festival, huhti-toukokuussa vietettävä ruokatapahtuma Ubud Food Festival sekä elokuinen Ubud Village Jazz Festival.

Kirjallisuuden ystävien ja lukutoukkien kannattaa painaa mieleen Ubudissa vuosittain järjestettävä Ubud Writers & Readers Festival. Tapahtumassa voi esimerkiksi kuunnella kirjailijoiden ja muiden alan vaikuttajien puheenvuoroja tai osallistua workshopeihin hiomaan omia tekstejä.

8. Kotimajoituksesta luksushotelliin

Ubudista löytyy helposti kaikenlaista majoitusta kotimajoituksesta vuokrahuviloihin, yksinkertaisiin majataloihin, tyylikkäisiin boutique-hotelleihin ja luksushotelleihin. Ubudia ympäröivät pienemmät kylät, joista kannattaa myös katsella majoitusta erityisesti pidempiä ajanjaksoja varten. Villat sijaitsevat yleensä keskustan alueen ulkopuolella.

Ubudin ihanin uima-allas
Kuva: Hanging Gardens
Ubudin kuuluisin uima-allas löytyy Hanging Gardens -hotellista.

Eräästä Ubudin hotellista löytyy uima-allas, joka on usein listattu koko maailman kauneimpien joukkoon. Hanging Gardens -hotellin infinity pool tarjoaa maisemia sekä sademetsään että riisipelloille.

9. Wellness-loma Ubudissa

Ubudia voidaan pitää paikkana, johon wellness-trendi on tullut jäädäkseen. Monet saapuvat kaupunkiin joogaamaan, meditoimaan ja rauhoittumaan. Erilaisia spa-palveluita ja hemmottelupaikkoja on paljon.

Monet reissaajat jäävät Ubudiin pidemmäksikin aikaa. Kaupungissa on muun muassa yhteistyöskentelytiloja, joissa voi tavata muita Ubudissa väliaikaisesti asuvia ja työskenteleviä matkailijoita.

10. Ubudin kuuluisa keinu

Oletko nähnyt sosiaalisessa mediassa kuvia Balilla sijaitsevasta keinusta, joka näyttää kiidättävän keinujia epätodellisen korkealle upeiden maisemien ylle? Kyseessä ei ole salainen keinu, jonka joku vain sattui löytämään saarelta. Bali Swing sijaitsee lähellä Ubudia ja sinne tehdään jopa retkiä kaupungista käsin. Jokainen maksava asiakas pääsee ikuistamaan itsensä keinussa aution näköisessä ympäristössä.

Lue myös: Balille voi päästä nykyään yllättävän halvalla – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä lomaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto, Hanging Gardens

Päivitetty: 11.7.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia