Hyppää sisältöön

Pikkurahalla Berliinissä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 06.12.2009
Berliinissä matkailijan ei tarvitse olla kroisos nauttiakseen metropolitunnelmista.

Bussilinja 100

Et tarvitse Berliinissä kalliita kiertoajeluita, kun käytät hyväksesi kaupungin normaalia julkista liikennettä. Turistilinja 100 vie Alexanderplatzilta aina Zoologischer Gartenille saakka pysähtyen kaikkien tunnettujen nähtävyyksien luona. Bussin reitin varrella ovat Berliinin nähtävyyksistä mm. Gedächtniskirche, Siegessäule, Schloss Bellevue, Saksan valtiopäivätalo, Brandenburger Tor, paraatikatu Unter den Linden, museosaaren nähtävyydet, TV-torni ja tietenkin Alexanderplatz kuuluisine kelloineen.

Reitin kokonaispituus on noin puoli tuntia jos sen matkustaa päästä päähän pysähtelemättä, mutta kätevintä on hankkia päivälippu, jolloin voit toteuttaa omatoimisen sightseeingin haluamasi mittaisina etappeina. Päivälippu maksaa 6,10 euroa ja se on voimassa myös muissa julkisen liikenteen välineissä. Busseja kulkee päiväsaikaan noin 10–15 minuutin välein, joten pysäkeillä ei tarvitse odotella pitkään.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoa: BVG

Ilmaiset museot

Monet museot tarjoavat tiettyinä päivinä kerran viikossa tai kerran kuukaudessa kävijöilleen ilmaisen sisäänpääsyn. Esimerkiksi Deutsche Guggenheim on maanantaisin ilmainen, Märkisches Museum keskiviikkoisin. Valtiollisissa museoissa ilmaispäivä on torstai – tosin vain illan neljä viimeistä aukiolotuntia, joten kannattaa vilkaista kelloa ennen sisään astumista. Berliinin valtiollisiin museoihin kuuluvat mm. Alte ja Neue Nationalgalerie, Pergamonmuseum, Altes Museum, Bode-Museum ja Museum für Fotografie.

Kaupunkimaisemia valtiopäivätalon kupolista

Reichstagsgebäude, Saksan valtiopäivätalo, sai kymmenen vuotta sitten uuden ilmeen, kun sen katolle valmistui Norman Fosterin suunnittelema lasikupoli näköalatasanteineen. Kupolista on tullut kuin pyhiinvaelluskohde kaikille Berliinin-matkalaisille. Käynti Reichstagilla kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun ja mieluiten arkipäivälle, sillä jono sen edustalla kasvaa varsinkin kesäisin jopa satojen metrien pituiseksi. Pääsymaksua valtiopäivätaloon ei peritä. Sisään kuljetaan tarkan turvatarkastuksen läpi, onhan kyseessä yksi koko Saksan tärkeimmistä rakennuksista. Maisemat ovat komeat spiraalista reittiä ylös kupolin laelle noustessa. Vaikka helpoin aika vierailla Reichstagilla on aikainen aamu, on iltahämärissä ehdottomasti kauneinta.

East Side Gallery

Spree-joen varrella Mühlenstrassella voit tutustua jännittävään osaan Berliinin lähihistoriaa – viimeiseen alkuperäisillä sijoillaan seisovaan pätkään kaupungin itä- ja länsiosia vuosikymmenet erottanutta muuria. Muuria peittävät koko 1300 metrin matkalla maalaukset ja graffitit. Ne syntyivät 118 taiteilijan yhteisessä rauhantempauksessa muurin kaaduttua 20 vuotta sitten.

Berlin Welcome Card

Berlin Welcome Card on 48 tai 72 tuntia voimassa oleva erikoislippu, joka toimii sekä julkisen liikenteen matkalippuna että alennuskorttina lukuisiin museoihin ja muihin käyntikohteisiin. Lipun hinta on 16,50 – 25,00 euroa voimassaoloajasta ja matkustusalueesta riippuen. Kortilla voi matkustaa rajattomasti kaikilla julkisen liikenteen välineillä. Alennuskohteita on pitkälti yli sata kiertoajeluista musikaaleihin, konsertteihin ja jokiristeilyihin. Pääsymaksualennukset vaihtelevat 25 % ja 50 % välillä. Kortin mukana tulee myös pieni matkaopaskirjanen karttoineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoa: Welcome Card

Löydä edullinen majoitus

Berliinin majoitustarjonta on laaja, kuten lähes kolmen ja puolen miljoonan asukkaan kaupungilta voi odottaakin. Yksin hostelleja on kymmenittäin ja edullisen majoituksen löytäminen ei ole yleensä vaikeaa edes sesonkiaikaan. Kaikki riippuu siitä, missä päin kaupunkia haluat majoittua. Myös hotellihinnat ovat Berliinissä keskimäärin Suomea edullisempia.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja DZT

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Nainen ottamassa selfietä vanhan museorakennuksen edessä Berliinissä.

Eurowings aloittaa lennot Rovaniemeltä Berliiniin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja