Hyppää sisältöön

Anna eurokaupunkien yllättää – koe Strasbourg, Bryssel ja Luxemburg

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 05.07.2013
Euroopan parlamenttiin voi tutustua paikan päällä - euroalueen keskuskaupungit tarjoavat kuitenkin matkailijalle myös paljon mielenkiintoista nähtävää.

Strasbourg – parlamentin kotipaikka

Euroopan parlamentin päätoimipaikkana toimiva Strasbourg sijaitsee lähellä Saksan rajaa EU-jätti Ranskan koillisosassa.

Kaupungilla on tärkeä rooli Euroopan historiassa, minkä takia se on valittu parlamentin päätoimipaikaksi. Strasbourg perustettiin jo vuonna 12 ennen ajanlaskun alkua roomalaisten vartiopaikaksi. Strasbourgissa on sen jälkeen käyty taisteluja alemannien ja roomalaisten välillä ja kaupungin valtasivat myöhemmin vuorollaan hunnit ja frankit. 1600-luvun jälkeen kaupunki on kuulunut välillä Ranskaan ja välillä Saksaan, kunnes se lopulta päätyi Ranskan haltuun vuonna 1941.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Strasbourgin modernilla alueella sijaitsevan Euroopan parlamentin nelipäiväisiä täysistuntoja voi päästä seuraamaan – istuntojen päivämäärät löytyvät Euroopan parlamentin sivuilta.

Kiinnostava nähtävyys Strasbourgissa on myös 1439 valmistunut goottilaistyylinen hiekkakivikatedraali, joka oli maailman korkein rakennus aina 1800-luvulle asti, sekä kaupungin historiallinen keskusta, josta löytyy muun muassa kaunis Le Petite France-katedraali.

Historiallisesti merkittävä barokkityylinen rakennus ja tutustumiskohde on myös Palais de Rohan -palatsi, johon kuuluu kolme mielenkiintoista museota: Musée des Beaux Arts -taidemuseo, arkeologian museo Musée d’archéologie ja Musée des Arts Décoratifs -museo.

Hotellivinkit Strasbourgiin

Regent Petite France

Vanhaan jäätelötehtaaseen rakennetun viiden tähden Regent Petite France -hotellin sisustuksessa on edelleen nähtävillä tehtaan vanhat höyrykoneet. Aulan sisustuksessa on käytetty kirkkaita värejä ja maalauksia, jotka johdattelevat alueen historiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellin ravintola tarjoilee perinteistä ranskalaista ruokaa ja Le Champagne -baari valikoiman ranskalaisia viinejä ja samppanjoita. Persoonallinen hotelli sijaitsee aivan vanhan kaupungin keskellä.

Château de l’Ile and Spa

Neljän tähden Château de l’Ile and Spa on 1800-luvun linna, johon perustettu hotelli on perinteinen sekä sisustukseltaan että ruokalistoiltaan. Hotellissa toimii kylpylä, jossa voi saunomisen lisäksi käydä muun muassa hieronnassa tai kasvohoidossa. Hotelli sijaitsee noin viisi kilometriä keskustan ulkopuolella idyllisessä ympäristössä.

Antaeus Park Affaires

Kahden tähden Antaeus Park Affaires -hotelli sijaitsee vajaan kolmen kilometrin päässä keskustasta ja kävelymatkan päässä Euroopan parlamentista. Nykyaikainen hotelli tarjoaa viihtyisät huoneet. Hotellin yhteyteen avattiin myös kuntokeskus vuonna 2009.

Bryssel – koko Eurooppa Belgiassa

Belgian pääkaupunkiin Brysseliin on keskittynyt paljon Euroopan Unionin hallintoa. Poliittiset ryhmät ja Euroopan komissio, jotka molemmat koostuvat Euroopan parlamentin jäsenistä, pitävät kokouksia Brysselissä.

Historiallisia hallinnon nähtävyyksiä ovat upeat linnat Palais Royal de Bruxelles -kuninkaanlinna ja Château de Laeken -linna. Kuninkaanlinnaan pääsee tutustumaan heinä- tai syyskuussa ja Laekenin linnan 1800-luvulla rakennettuihin upeisiin kasvihuoneisiin kolmen viikon ajan joka kevät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Euroopan pääkaupunki

Brysselin tunnetuin nähtävyys on keskustassa sijaitseva Grand Place -aukio. Sitä ympäröivät näyttävät rakennukset, joista upein on goottilaistyylinen 1400-luvulla rakennettu raatihuone.

Aukio on täynnä tapahtumia ympäri vuoden ja sen laidoilla sijaitsee tunnelmallisia kahviloita ja belgialaisia konvehteja myyviä pieniä putiikkeja. Kaupungin museoista kiinnostavimmat ovat Maison du roi -kaupunginmuseo sekä Belgian kuninkaallinen taidemuseo.

Elokuun lopussa järjestetään Brysselin kesäfestivaali, joka tarjoaa musiikkiesityksiä ympäri kaupunkia. Euroopan parlamenttiin voi käydä tutustumassa maksuttomalla ohjatulla kierroksella, joita järjestetään päivittäin. Lisätietoja parlamenttiin tutustumisesta löytyy Euroopan parlamentin kotisivuilta.

Hotellivinkit Brysseliin

Renaissance Brussels Hotel

Viiden tähden Renaissance Brussels Hotel sijaitsee kävelymatkan päässä Euroopan parlamentin päärakennuksesta ja muutaman kilometrin päässä keskustasta. Ylellisen viiden tähden hotellin läheltä löytyy päivisin kahvilana ja iltaisin baarina toimiva Schengen Bar sekä ranskalaista ruokaa ja viinejä tarjoava Café Parnasse. Hotelli tarjoaa myös hyvät kuntoilumahdollisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bedford Hotel & Congress Centre

Neljän tähden Bedford Hotel & Congress Centre on brittiläiseen tyyliin sisustettu hotelli aivan Brysselin keskustassa. Hotellin loungessa voi rentoutua kuunnellen pianomusiikkia tai katsellen televisiota jättiruudulta. Ruokalistoilta löytyy amerikkalaista ja ranskalaista ruokaa.

Queen Anne Hotel

Avantgarde-tyyliin sisustettu kolmen tähden hotelli Queen Anne Hotel sijaitsee vastapäätä kansallisteatteria, lähellä Brysselin keskustaa. Hotellilla soi tunnelmallinen ranskalainen musiikki ja hotellin baari Le Bar tarjoaa paikallisia oluita sekä erilaisia viinejä. Hotellilta on lyhyt matka myös suklaamuseoon ja Manneken Pis -patsaalle.

Luxemburg, pieni mutta suuri

Luxemburg on yksi maailman rikkaimmaksi luokitelluista kaupungeista. Euroopan parlamentin sihteeristön toimipaikka on Luxemburgissa monien muiden Euroopan unionin instituutioiden ohella. Kuten Strasbourg, myös vuonna 1944 itsenäistynyt Luxemburg on sijaintinsa takia ollut tärkeässä osassa Euroopan politiikassa ja historiassa.

Vaikka Luxemburgissa oli vielä 1500-luvulla Euroopan vahvimmat linnoitukset, ovat maan ehtineet valloittaa burgundilaiset, espanjalaiset, ranskalaiset ja preussilaiset. Myös hollantilaiset ja saksalaiset ovat hallinneet Luxemburgia.

Vaikka Luxemburg on pieni kaupunki, riittää siellä paljon nähtävää. Arkkitehtuurisesti näyttäviä rakennuksia ovat Luxemburgin kaupungintalo sekä Palais grand-ducal -palatsi, joka toimii muun muassa Luxemburgin herttuan ja herttuattaren toimistona.

Kaupungin keskusaukion Place d’Armesin laidoilla on paljon viihtyisiä kahviloita ja putiikkeja. Näyttävä Pont Adolphe -silta on yksi Luxemburgin suosituimmista nähtävyyksistä ja siitä on tullut maan epävirallinen kansallissymboli.

Luxemburgin monivaiheiseen ja värikkääseen historiaan kannattaa tutustua Luxemburgin historian ja taiteen kansallismuseossa, jossa historian tapahtumia esitetään eri taideteosten kautta. Luxemburgissa Euroopan parlamentin toimintaan pääsevät tutustumaan ainoastaan ryhmät, joiden tulee varata vierailu hyvissä ajoin.

Hotellivinkit Luxemburgiin

Hotel Parc Beaux Arts

Neljän tähden Hotel Parc Beaux Arts on Luxemburgin keskustassa sijaitseva moderniin tyyliin sisustettu hotelli. Kauniin rakennuksen jokainen huone on sisustettu persoonalliseksi kokonaisuudeksi sisältäen kaunista ja omaperäistä taidetta. Hotelli sijaitsee aivan Luxemburgin historian- ja taiteen kansallismuseon vieressä.

Sofitel Luxembourg Europe

Näyttävä viiden tähden Sofitel Luxembourg Europe -hotelli on mielenkiintoinen lasirakennus 1990-luvulta. Hotelli sijaitsee vajaan kahden kilometrin päässä keskustasta European Quarter -korttelissa. Hotellin lähellä sijaitsee perinteikäs paikallisia erikoisuuksia tarjoileva La Stubli –ravintola.

Mercure Grand Hotel Alfa Luxembourg

Neljän tähden Mercury Grand Hotel Alfa Luxembourg sijaitsee aivan rautatieaseman läheisyydessä noin kilometrin päässä keskustasta. Hotellin baari Bar Alfa tarjoaa musiikkiesityksiä ja hotellin ravintola Alfa Brasserie maukasta ruokaa.

Kuva: Flickr / Alexandre Prévot, Flickr / Flikkesteph

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Bryssel, Belgia

Belgian pääkaupunki Bryssel tulee tutuksi jo päivässä – paikat, jotka kaupungissa tulee kokea

Kaksikerrosbussit ja Big Ben -kello Lontoossa

Ryanair aloittaa lennot Rovaniemeltä – kolme kohdetta ensi talvelle

Ryanair

Ryanair aloittaa lennot Helsingistä – kahdeksan kohdetta talvikaudelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja