Hyppää sisältöön

Luxemburg

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Euroopan suurvaltojen välissä rauhassa köllöttelevä Luxemburg ei usein osu matkailijan reitille, vaikka syytä olisi.

Vauras Luxemburg ei kokonsa puolesta häikäise, mutta pienuuden voi kääntää myös hyödyksi. Luxemburgin sadunomaiset linnat, vehreä luonto sekä rikas kulttuuriperintö takaavat, ettei matkailija turhaan tule tähän minivaltioon.

LUXEMBURG MATKAILUMAANA

Vihreää luontoa Luxemburgissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jokimaisemia ja maaseutuidylliä

Saksan, Ranskan ja Belgian välissä sijaitseva Luxemburg on kooltaan yksi maailman pienimmistä valtioista ja matkaa itärajalta länsirajalle on vain reilut 50 kilometriä. Tuolle pienelle alueelle mahtuu kuitenkin vehreitä metsäalueita, kauniita jokimaisemia, maaseutuidylliä sekä pääkaupunki Luxemburg, joka tarjoaa matkailijalle ylellisyyttä ja hurmaavaa pikkukaupungin tunnelmaa.

Luxemburg on myös yksi maailman vauraimpia valtioita ja pankki- ja vakuutusalan yritykset ovatkin täällä hyvin edustettuina. Hallinnollisesti Luxemburg on suurherttuakunta. Maassa on runsaasti myös Euroopan Unionin toimielimiä.

Pääkaupunki Luxemburgin ohella maassa kannattaa tutustua moniin kuin suoraan saduista oleviin linnoihin, viinitiloihin, pieniin ihastuttaviin kyliin sekä maan kauniiseen luontoon.

Paras matkustusajankohta kesällä

Luxemburgissa on Manner-Euroopalle tyypillinen ilmasto. Kesät ovat lämpimiä, muta eivät kovinkaan kuumia ja talvet ovat leutoja. Sateita tulee tasaisesti ympäri vuoden. Paras ajankohta matkustaa Luxemburgiin on kesällä sään ollessa lämmin, mutta maa sopii kaupunkilomakohteeksi ympäri vuoden.

Jos aiot pistäytyä vain Luxemburgin kaupungissa, viikonlopun pituinen aika riittää hyvin tärkeimpien nähtävyyksien katsomiseen. Jos taas haluaa kiertää maata laajemminkin, kannattaa matkaan varata useampia päiviä. Välimatkat Luxemburgissa ovat tosin lyhyet, joten maan ajaa helposti ympäri päivässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LUXEMBURGISSA

Luxemburgissa jokimaisemia

Lentäen Luxemburgiin

Luxemburgiin pääsee lentäen yhdellä välilaskulla useilla lentoyhtiöillä. Lentojen hinnat vaihtelevat noin 300-400 euron välillä. Luxemburgin lentokenttä sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Luxemburgin kaupungin keskustasta. Lentokentältä on bussiyhteys keskustaan.

Luxemburgissa piipahdetaan myös usein naapurimaista päivän tai parin reissulla, joten yksi vaihtoehto on lentää johonkin naapurimaista ja jatkaa Luxemburgiin joko junalla tai vuokra-autolla. Ryanairin yhteydellä Tampereelta Frankfurt-Hahniin tavoittaa helposti myös Luxemburgin.

Hyvätasoista majoitusta

Luxemburgin kaupungissa suurin osa majoituksesta on perinteisissä hotelleissa. Jonkin verran vaihtoehtoja löytyy myös bed&breakfast-tyylisistä majapaikoista ja hostelleista. Majoituksen taso on hyvä, mutta hintataso ei ole aivan halvimmasta päästä.

Lyhyet välimatkat kaikkialle

Luxemburgin kaupungissa on kätevintä liikkua jalan. Maan bussi- ja junaverkosto on kattava. Autonvuokraus on hyvä vaihtoehto, jos haluat kierrellä maaseudulla. Välimatkat ovat lyhyet ja jo yhden päivän aikana ehtii nähdä paljon.

LUXEMBURGIN MATKAKOHTEET

Luontoa ja linnoja Luxemburgissa

Luxemburgin kaupunki sekä maan päällä että maan alla

Luxemburgin kaupunki on täynnä kauniita historiallisia rakennuksia, joista kannattaa katsastaa ainakin 1500-luvulla rakennettu suurherttuoiden palatsi, joka toimi aikoinaan hallitsijoiden asuntona.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungissa on myös useita mielenkiintoisia museoita, kuten kaupungin historiasta kertova museo sekä maan alla sijaitseva Am Tunnel -museo, joka esittelee luxemburgilaista nykytaidetta.

Erilainen vierailukohde on Bockin linnoituksen rauniot ja maanalaiset käytävät, joista ensimmäiset on rakennettu jo 1600-luvulla. Käytävät on valittu myös Unescon maailmanperintökohteeksi. Puolustustunneleiksi alun perin rakennetut käytävät ovat toimineet muun muassa asuin- ja kauppapaikkoina ja niistä on säilynyt lähes 20 kilometriä.

Luontoa, viinejä ja linnoja

Luxemburg jaetaan pääkaupungin lisäksi neljään erilaiseen alueeseen, joista jokaisesta löytyy nähtävää myös matkailijalle.

Maan pohjoisosasta Ardennien alueelta löytyy kansallispuistoja ja alue onkin tunnettu luontomatkailustaan. Ardennien alueella voi muun muassa patikoida, pyöräillä tai talvisin hiihtää vaihtelevissa ja metsäisissä maisemissa. Pysähdy myös sadunomaisen kauniissa Viandenissa.

Mullerthalin alue lännessä tarjoaa matkailijalle ehkä Luxemburgin kauneimpia maisemia jokineen, kalliomuodostelmineen ja vehreine laaksoine ja metsineen. Mullerthalia kutsutaankin ”pieneksi Sveitsiksi”. Alueelta löytyy myös keskiaikaisten linnojen raunioita, suloisia pikkukyliä sekä runsaasti ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia.

Moselin alue, joka on saanut nimensä samannimisen Luxemburgin ja Saksan rajalla kulkevan joen mukaan, on tunnettu Mosel-joen lisäksi ennen kaikkea viininviljelystään. Viineistä kiinnostuneelle turistille Moselin alue onkin erinomainen kohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eteläinen ”punaisten kivien” alue on ollut Luxemburgin teollisuuden keskus monine kaivoksineen ja tehtaineen. Nykyään alueelta löytyy myös paljon kulttuuria, museoita ja historiaa sekä mahdollisuuksia monenlaiseen luonnossa liikkumiseen.

Luxemburgin viralliset matkailusivut

Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr / Wolfgang Staudt , bortescristian , El Caganer ,

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koe euroalueen keskukset kaupunkilomalla

Anna eurokaupunkien yllättää – koe Strasbourg, Bryssel ja Luxemburg