Hyppää sisältöön

Belgian pääkaupunki Bryssel tulee tutuksi jo päivässä – paikat, jotka kaupungissa tulee kokea

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.04.2022
Brysselin pieni koko mahdollistaa kaupungin tärkeimpien kohteiden kiertämisen yhdessä päivässä. Kaiken tämän saat kaupungista irti lyhyessäkin ajassa!

Aloita tutustuminen keskeisimmältä paikalta

Belgian pääkaupunki Bryssel on mielenkiintoinen yhdistelmä keskiaikaista kaupunkia ja EU:n instituutioiden synnyttämää uutta kaupunkiarkkitehtuuria. Yhtenäisen Euroopan sykkeen voi vierailija tavoittaa jo päivässä.

Brysselin keskustassa puikkelehtivat mukulakivikadut ja matkailijat käsissään vohveli tai ranskalaiset, kun taas muutaman metropysäkin päässä hyörivät Euroopan Unionin virkamiehet ja lobbausjärjestöjen henkilökunta salkkuineen ja lounasvoileipineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstsockBryssel, Belgia
Manneken Pis -patsas on Brysselin kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Valtaisa Grand Place -aukio on hyvä paikka aloittaa Brysseliin tutustuminen. Aukio on toiminut näyttämönä aikanaan niin julkisille mestauksille kuin siirtomaatavaroiden kaupalle. Nykyään Grand Placella järjestetään tapahtumia ja toripäiviä, muina aikoina sen ovat vallanneet turistit kameroineen. Kuvia kannattaakin napata aukion laitoja reunustavista kaupungintalosta ja lukuisista barokkityylisuuntausta edustavista kiltojen taloista.

Euroopan kuvatuimpia patsaita on Brysselin oma poika, pissaava Manneken Pis. Patsaan löytää, kun seuraa Rue de l’Etuvea Grand Placelta muutama sata metriä lounaaseen. Itse poika yllättää alle metrisellä olemuksellaan. Lähes neljäsataavuotias Manneken Pis sai kauniimman puoliskon vuonna 1987 noin kilometrin päähän, Rue de Bouchers’lta poikkeavalle kujalle.

Grand Placelta itään taas sijaitsee Brysselin katedraali. Massiivinen vaalea rakennus nousee pikkuruisen mäen päällä ja on tunnettu goottilaisesta arkkitehtuurista sekä ikkunoiden lasimaalauksista.

Tutki Brysselin kauppakatuja

Historiallisen keskustan kierroksen jälkeen voi tehdä mieli suunnata pohjoiseen Rue Neuvelle ostoksia tekemään tai nopealle lounaalle. Valtaisan kävelykadun molemmin puolin on ketjuliikkeitä jokaisen makuun.

Aikaa kannattaa optimoida keskittymällä liikkeisiin, joita ei vielä löydä Suomesta, kuten edulliseen espanjalaiseen Bershkaan tai Promodiin. Inno-tavaratalossa tai City2-ostoskeskuksessa voi taas kierrellä loputtomiin. Hyvää ja nopeaa lounasta saa luomuruokaan keskittyneestä Exkistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstsockBryssel, Belgia
Herkkuvohvelit ovat Brysselin klassikko, joita myydään ympäri kaupunkia.

Lounaaksi kelpaa myös kadunkulmasta napattu tuhti vohveli tai yhtä täyttävät ranskalaiset jollakin kymmenistä maustetuista majoneeseista. Molemmat ovat tunnettuja belgialaisia herkkuja.

Kuuluisia ovat myös belgialaiset oluet, mutta voiton herkkukisassa vievät suklaat. Jo supermarketin suklaahylly todistaa tumman herkun suosiota ja suklaa-ateljeissa konvehteja valmistavat raaka-ainetta palvovat kädet. Kuuluisia merkkejä ovat muun muassa Leonidas, Galler ja Guylian.

Sarjakuvista parlamenttiin – Brysselin nykypäivää

Smurffit, Lucky Luke ja tietenkin Tintti ovat Belgian kansallissankareita. Heidän ja monien uusien sankareiden tarinoihin voi tutustua Grande Placelta koilliseen, Rue des Sable’lla sijaitsevassa sarjakuvamuseossa nimeltä Centre Belge de la Bande Dessinée.

Sarjakuvakulttuurin laajuus yllättää ensikävijän. Belgiassa sarjakuva on arvostettu osa kulttuuria ja sarjiksia luetaan pitkälle aikuisiälle. Sarjakuvahahmot näkyvät selvästi myös katukuvassa, sillä perinteisten graffitien sijaan Brysselin seinillä loistavat tuttujen sarjakuvahahmojen seikkailut.

ShutterstsockBryssel, Belgia
Tutut sarjakuvahahmot seikkailevat ympäri Brysseliä.

Metropysäkki Schumanin ympäristössä nousevat EU:n instituutioiden rakennukset. Unionin parlamentti kokoontuu Espace Leopold-nimisessä rakennuksessa Rue de Luxembourgin päässä. EU:n hallitukseen verrannollinen komissio taas työskentelee muutaman sadan metrin päässä Centre Berlaymontissa. Alueen uusi arkkitehtuuri on kontrasti vanhan keskustan historialle, mutta kuvastaa Brysselin tulevaisuutta.

>> Lue lisää vinkkejä Brysseliin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anna M. Lehto
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Kaksikerrosbussit ja Big Ben -kello Lontoossa

Ryanair aloittaa lennot Rovaniemeltä – kolme kohdetta ensi talvelle

Ryanair

Ryanair aloittaa lennot Helsingistä – kahdeksan kohdetta talvikaudelle

Missä ranskanperunat keksittiin?

Kaikki syövät joskus ranskanperunoita, mutta tunnetko tarinan nimen takaa? Näin tuttu herkku keksittiin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja