Hyppää sisältöön

Kävelyretki Maarianhaminassa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 08.06.2016
Ahvenanmaan maakunnan pääkaupunki Maarianhmina on todellinen kesäkeidas matkailijoille.

Lehmusten varjostama tori

Kokoonsa nähden monipuolisessa Maarianhaminassa riittää puuhaa kesälomailijalle. Meri on noin 11 000 asukkaan Maarianhaminassa vahvasti läsnä. Vehreän kaupungin tunnusmerkki on itä- ja länsisatamia yhdistävä puistoesplanadi, jonka varrelta löytyy mielenkiintoisia käyntikohteita.

Esplanadin varrella itäsataman eli Österhamnin puolella sijaitsevaa toria varjostavat tuuheat lehmuspuut ja tunnelma on kuin suoraan matkailumainoksesta. Torilla myydään kukkia, tuoretta satoa ja paikallisia käsitöitä kuten keramiikkaa ja puutöitä. Puiston varjoissa sijaitsee merkittävän valtiomiehen Julius Sundblomin patsas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Torilta länsisatamaa kohti lähdettäessä voi ihastella vehreällä rinteellä sijaitsevaa Lars Sonckin suunnittelemaa kaupungintaloa. Lisää ostosmahdollisuksia löytyy kauppakeskus Sitkoff Galleriasta sekä kävelykatu Torggatanilta.

Pikkukaupungin nähtävyydet on helppo kiertää

Kaupungin keskelle vihreiden esplanadien risteykseen valmistui Lars Sonckin suunnittelema pyhäkkö vuonna 1927. Kolmilaivainen tiilirakennus on sisältä sisustettu enimmäkseen Bruno Tuukkasen maalauksin, ja hieno alttarimosaiikki esittää Jeesuksen elämää syntymästä ylösnousemukseen.

Sonckin arkkitehtonista käsialaa voi ihastella kirkon läheisellä kukkulalla, missä sijaitsee monumentaalinen merenkulkuoppilaitos.

Maarianhaminan kiinnostavimpiin nähtävyyksiin kuuluu museolaiva Pommern kaupungin länsisatamassa. Kyseessä on koko maailman ainoa alkuperäisessä asussaan säilytetty nelimastoparkki, jonka sisällä aluksen mielenkiintoiseen historiaan pääsee tutustumaan valokuvien ja esineiden välityksellä.

Maarianhaminan puukorttelit

Esplanadin varrella länsisataman puolella sijaitsevat puukorttelit ovat hyvä esimerkki Maarianhaminalle ominaisesta pientaloasutuksesta. Varsinkin Esplanadin eteläpuolella Södragatanin ja Mariegatanin kulmilla tästä saa todella hyvän kuvan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakennuksista komeimpia on ehdottomasti vuodelta 1896 peräisin oleva Lars Sonckin piirtämä Skogshyddan. Alueella on virinnyt myös feministisiä tuulia, sillä kortteleissa sijaitsee myös ensimmäisen suomalaisen naisrakennusmestarin Hilda Hongellin kädenjälkiä.

Kesäkuukausina kaikki reitit vievät rantaan. Kävelyretkeä voi jatkaa vaikkapa Lilla Holmenin uimarannan kupeessa sijaitsevalla Tullarns Äng -puistoalueella.

Manner-Suomesta pääsee matkustamaan Maarianhaminaan joko lentämällä Helsingistä tai laivalla Turusta ja Helsingistä. Ahvenanmaan matkailuneuvonnassa on myynnissä kävelykarttoja Maarianhaminaan.

Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaa lasten kanssa

Lasten kanssa Ahvenanmaalla – 11 paikkaa, joissa viihtyvät myös perheen pienimmät

HavsVidden, Ahvenanmaa

Miltä kuulostaisi oma luksussviitti meren rannalla? Tässä suomalaisessa hotellissa voit yöpyä hulppeassa kalliohuvilassa

Klobben, Ahvenanmaa

Onko tämä salainen mökki koko Suomen paras majapaikka? Pääsee vain, jos vuokraa käyttöönsä koko saaren

Visby, Ruotsi

Tässä ovat Tallinkin kesän 2022 erikoisristeilyjen kohteet – kahdeksan risteilyä Visbyhyn ja Maarianhaminaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja