Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Etsitkö uutta kiinnostavaa kaupunkikohdetta? Tutustu Kaunasiin!

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Liettuan Kaunas on helppo ja edullinen kaupunkikohde, jonka vanha hansakaupunki yllättää baarikaduillaan ja moderneilla ostoskeskuksillaan. Lue, mitä kaikkea tekemistä kaupunki tarjoaa!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 10.09.2018
facebook   whatsapp

Helppo matka melkein naapuriin

Liettuan entinen pääkaupunki Kaunas sijaitsee maan keskiosassa hyvien liikenneyhteyksien varrella Neris- ja Nemunas-jokien risteyksessä.

Via Baltican kulkijoille ja Baltian automatkailijoille Kaunas on tyypillinen pysähdyspaikka, mutta kaupunkiin on helppo matkustaa vaikkapa pitkää viikonloppua viettämään. Halpalentoyhtiö Wizz Air liikennöi Turusta suorilla lennoilla Kaunasiin kaksi kertaa viikossa.

Kaunas on Liettuan toiseksi suurin kaupunki heti Vilnan jälkeen. Sanonnan mukaan Vilna on Liettuan pääkaupunki, mutta Kaunas on liettualaisten pääkaupunki, sillä juuri täällä liettualaisen kulttuurin sanotaan olevan vahvimmillaan.

Historia ja nykypäivä kietoutuvat yhteen ja tunnelma muistuttaa monia keskieurooppalaisia pikkukaupunkeja. Neuvostohistoriaa ei matkailija Kaunasissa juuri kohtaa. Toki sekin on läsnä, mutta suurimmat neuvostovallan merkit on pyyhitty katukuvasta jo kauan sitten.

Kenelle Kaunas sopii?

Kaunas sopii matkakohteeksi paitsi automatkailijoille myös helppoa ja rentoa kaupunkikohdetta etsiville viikonloppulomailijoille. Noin 310 000 asukkaan kaupungissa ei ehkä riitä tekemistä pitkälle lomalle, mutta muutaman päivän pyrähdykselle Kaunas tarjoaa sopivasti ohjelmaa.

ShutterstockKaunas, Liettua
Kaunasin vanhakaupunki, hyvä shoppailu- ja ravintolatarjonta sekä edullinen hintataso takaavat onnistuneen loman.

Viehättävän vanhankaupungin lisäksi Kaunasissa voi viettää aikaansa nauttien edullisesta hintatasosta ja hyvästä shoppailutarjonnasta, baarikadun valikoimaan tutustuen tai kaupungin yli kolmessakymmenessä museossa viihtyen.

Yöelämäkin kukoistaa, ja esimerkiksi polttariseurueet viihtyvät Kaunasin baarikaduilla ja klubeilla.

Kaunas yllättää ostoskohteena

Liettualaisessa katukuvassa näkyy monia suomalaiselle tuttuja merkkejä: R-Kioski, Hesburger ja jopa Prisma ovat löytäneet tiensä Baltian markkinoille. Hintataso Kaunasissa on Suomea mukavasti edullisempi, ja esimerkiksi vaateostoksia voi tehdä kaupungissa hyvinkin halvalla.

Ostosmatkailijan kohteita Kaunasissa ovat keskustan katujen lisäksi suuret ostoskeskukset Akropolis ja Mega, joista Akropolis sijaitsee aivan keskustassa ja Mega puolestaan kaupungin pohjoisen ohitustien tuntumassa. Erikoisempi ja samalla edullisempi ostospaikka on jättimäinen markkina-alue Urmas.

Urmas koostuu suurista makasiinirakennuksista, jotka pullistelevat pienistä ja suuremmista kaikkea maan ja taivaan väliltä kauppaavista liikkeistä. Urmasin yli tuhannen liikkeen kiertämiseen kannattaa varata reilusti aikaa – tai tyytyä tutkimaan niistä vain kaikkein kiinnostavimmat.

Luksushotelli luostarin rauhassa

Kaunasin hotellitarjonta on monipuolinen ja vaihtoehtoja löytyy kaikista hintaluokista. Keskustan alueella on useita perushotelleja, ja noin 70–80 eurolla saa hyvätasoisen kahden hengen huoneen.

Uniikimpaa majapaikkaa etsivälle hyvä vaihtoehto on hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevan Pazailisin luostarin yhteydessä toimiva Monte Pacis -hotelli. Se poikkeaa tasoltaan tyypillisestä luostarimajoituksesta: huoneet ovat mukavia ja kauniisti entisöityjä. Kyseessä ei siis ole lainkaan hostellimainen luostarimajoitus, vaan laatuhotelli historiallisissa puitteissa.

ShutterstockKaunas, Liettua
Vehreät puistot tuovat Kaunasin kaupunkikuvaan oman tunnelmansa.

Hotellin yhteydessä toimii myös tasokas ravintola, jossa paikalliset kulinaariperinteet yhdistyvät lähiruokaan sekä kansainvälisiin trendeihin.

Ravintola sopii ruokapaikaksi, vaikka yöpyisit muualla kuin luostarin hotellissa. Pöytä kannattaa ainakin illallisaikaan varata ennakkoon.

Pazailisin luostarin Pyhän Neitsyt Marian kirkko on hyvä esimerkki aikansa edustajasta. Sen värikylläinen rönsyilevyys on joidenkin silmissä kaunista, toisille riittäisi vähempikin marmori ja maali. 1600-luvulta peräisin oleva barokkiluostari on vuosisatojen kuluessa ehtinyt nähdä monta valloittajaa.

>> Lue lisää vinkkejä Kaunasiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Mahtaako tuonne kaunasiin enää päästä mistään suomesta lentämällä suoraan? Kaverini asuu siellä ja olisi mukava keväällä/kesällä päästä käymään häntä katsomaan. Vai pitääkö sinne nykyään vilnan kautta kiertää?


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.