Kuva: Shutterstock
Tatra-vuoristo, Puola

Seikkailuloma Puolassa – kolme yllättävää ideaa

Puolassa aika ei käy pitkäksi – siitä pitää huolen maan mielenkiintoinen aktiviteettivalikoima. Koettavaa riittää myös tunnetuimpien lomakohteiden ulkopuolella.

1. Sukella suolakaivosten syövereihin

Ihmiskäden ainutlaatuista jälkeä pääsee todistamaan Puolan suolakaivoksissa. Wieliczkan ja Bochnian kaivokset ovat kumpainenkin peräisin 1200-luvulta ja ne lukeutuvat maan suosituimpiin nähtävyyksiin.

Wieliczka on näistä kahdesta tunnetumpi ja kooltaan suurempi. Unescon maailmanperintölistalle ensimmäisten kohteiden joukossa noteerattuun kaivokseen pääsee tutustumaan parituntisella kierroksella. Matka maan alla on häkellyttävä ja Wieliczka osoittaa suurenmoisuutensa, vaikka kierros ei todellisuudessa kata kuin reilun prosentin kaivoksen pinta-alasta.

Opastetulla kierroksella suolakaivoksen historia tulee tutuksi, mutta suurimman huomion kerää eittämättä vaikuttava miljöö, joka huipentuu 500 ihmistä vetävään, kattokruunuin valaistuun kappeliin. Maanalaista taivalta piristävät myös muun muassa Kopernikusta ja Goetheä esittävät suolapatsaat.

Kuva: ShutterstockWieliczka, Puola
Wieliczkan suolakaivos on kattokruunuineen hyvin näyttävä kohde.

Bochnian suolakaivos on edellistä pienempi, mutta yhtä lailla varteenotettava vierailukohde. Bochniassa kaivosmiesten työolosuhteisiin voi samaistua valitsemalla haastavamman kierroksen, joka kuljettaa ahtaiden kuilujen ja mutkaisten käytävien läpi.

Matkailijaa suolakaivokset miellyttävät myös sijainnillaan. Wieliczkan kaivokselle ei Krakovasta kerry kuin matkaa kuin kymmenisen kilometriä ja Bochniaankin vain reilut 30 kilometriä enemmän.

Lisätietoa: Wieliczkan suolkaivos

2. Kokeile koskenlaskua kastumatta

Luonnon helmassa viihtyvän on syytä suunnata Puolan ja Slovakian rajalla virtaavan Dunajec-joen varteen ja hypätä veneen kyytiin. Leppoisan parituntisen aikana Pieninyn kansallispuisto hurmaa vehreydellään ja valokuvauksellisilla maisemillaan.

Vene lipuu vähitellen pitkin reittiä, jota käytettiin aikoinaan puiden uittamiseen. Perinteet ovat edelleen läsnä: veneiden ohjastajat ovat todellisia ammattilaisia, jotka vuosikymmenten kokemuksella opastavat matkailijat joenvarren saloihin. Nykyäänkin soutajiksi voivat hakeutua vain viidessä lähikylässä varttuneet.

Kuva: ShutterstockDunajec, Puola
Pieniny-vuoristo luo vaikuttavan taustan Dunajec-joelle.

Koko 18 kilometrin mittainen matka on täynnä nähtävää: rannan molemmilla puolilla vastaan tulee pikkukyliä ja rinteet nousevat jyrkästi heti joen rantapenkasta. Vaikuttavimmillaan maisemat ovat silti eittämättä veneen lipuessa liki kilometriin nousevan Kolmen kruunun vuoriston ohitse.

Koskenlaskureitti Sromowce–Kątysta Szczawnican pikkukylään on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Sää on luonnollisesti suosiollisin kesäkuukausina, maisemat puolestaan ruskan väriloiston saavuttessa huippunsa.

Lisätietoa: Flisacy.com

3. Anna vuoristoilman virkistää

Puolan eteläosassa lähestulkoon kahteen ja puoleen kilometriin kohoava Tatra-vuoristo tarjoaa aktiivilomailijalle lukemattomia vaihtoehtoja vuodenajasta riippumatta. Näkymät vuorten rinteiltä alas laaksoissa sijaitseviin kyliin pysäyttävät paatuneimmankin matkailijan.

Kesäaikaan suosituimpia aktiviteetteja ovat patikointi ja pyöräily, hevosen selässä maisemia pääsee ihailemaan omia jalkojaan rasittamatta. Pituudeltaan ja haastavuudeltaan vaihtelevia reittejä riittää varmasti joka makuun. Monissa paikoissa yläilmoihin pääsee kesäkuukausinakin hiihtohissien kyydissä.

Kuva: ShutterstockTatra-vuoristo, Puola
Tatra-vuoriston vaellusreitit sopivat monenlaisille patikoijille.

Talvisin Tatra tarjoaa laskettelijoille varteenotettavan vaihtoehdon esimerkiksi Alpeille. Hyvin hoidetut rinteet ovat auki marraskuusta lähtien monesti jopa toukokuun puolelle asti, jolloin kevätaurinko lämmittää jo mukavasti.

Tatra-vuoristoon on mahdollista tutustua monista kaupungeista ja kylistä käsin. Seudun suosituin kaupunki on mäkihyppytornistaankin tunnettu Zakopane, joka kuhisee matkailijoita etenkin talvikaudella. Myös hieman tuntemattomammat Szczawnican ja Krynica Zdrój’n kylät ovat hyviä tukikohtia vuoristoon aikovalle.

>> Lue lisää vinkkejä Puolaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 27.3.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 4,83 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia