Hyppää sisältöön

Parhaat paikat söpöjen pingviinien bongaukseen – top 5

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 22.01.2015
Pidätkö sinäkin pingviineistä? Tässä viisi paikkaa, joissa pääset tutustumaan näihin sympaattisiin otuksiin!

Pingviinit asuvat pallon toisella puolella

Suloiset pingviinit ovat eläinkuntamme luonnonoikku. Ne kuuluvat lintulajiin, mutta ovat silti kaikin puolin lentokyvyttömiä. Lentämisen sijaan pingviinit liikkuvat taitavasti vedessä ja ne saattavatkin viettää yhtäjaksoisesti jopa 15 minuuttia veden alla ravintoa etsien.

Suurin osa maailman pingviinilajeista asustaa eteläisellä pallonpuoliskolla, kuten Etelämantereella ja Galapagossaarilla. Listasimme viisi paikkaa, jossa pingviinejä voi varmimmin bongata – sillä kukapa ei tahtoisi katsella näitä suloisia tepastelijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muista kuitenkin, että matkailija ei saa häiritä pingviinien tai minkään muidenkaan eläinten normaalia elämää, ja etenkin pesintäkaudella on paras tyytyä kiikaroimaan kohdetta riittävän etäisyyden päästä.

1. Otagon niemimaa, Uusi-Seelanti

Uuden-Seelannin saarivaltiosta löytyy kaikkea, mitä luonnonystävä voi vaan toivoa – myös pingviinejä. Eteläsaarella sijaitsevan Otagon niemimaan vulkaaninen maaperä on vuosien mittaan houkutellut paikalle merkittävän määrän eksoottisia eläimiä. Siellä viihtyvät hylkeiden ja merileijonien lisäksi myös harvinaiset keltasilmäpingviinit sekä maailman pienimmän pingviinilajin edustajat, sinipingviinit.

Tämän Uuden-Seelannin villieläinpääkaupungiksikin kutsutun alueen lukuisat matkanjärjestäjät tarjoavat erilaisia retkiä, joilla pääsee tutustumaan alueen häikäisevään luontoon.

Galapagossaarten pingviini
Galapagossaarten pingviinit ovat sopeutuneet lämpimiin olosuhteisiin.

2. Galapagossaaret, Ecuador

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että pingviinejä voi bongata niinkin lämpimistä olosuhteista kuin Ecuadorin Galapagossaarilta. Olemmehan tottuneet näkemään pingviinejä tepastelemassa jäällä ja lumella. Uhanalaiset galapagospingviinit asustelevat saariston länsipuolella ympäri vuoden ja alueen matkanjärjestäjät tarjoavat muun muassa snorklausretkiä, joiden osana on mahdollisuus bongata näitä harvinaisia lintuja.

3. Penguin Beach, Lontoon eläintarha

Jos Uusi-Seelanti ja Galapagossaaret tuntuvat olevan liian kaukana koto-Suomesta, niin löytyy pingviinejä onneksi myös lähempää. Esimerkiksi Lontoon eläintarhassa on oma pingviinisaari, jossa asustelee perunpingviinejä. Tämä noin puolen metrin korkuinen pingviini on varsinainen uintisankari, se voi nimittäin uida jopa viidenkymmenen kilometrin matkan tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Etelämantereen pingviini
Etelämantereen hyiset olosuhteet sopivat pingviineille erinomaisesti.

4. Etelämanner

Pingviineistä puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen Etelämanner. Sen lumiset jäätikköalueet ja hyytävän kylmä ilmasto luovat pingviineille mieleiset olosuhteet. Etelämantereella voi kohdata lähes metrin korkuisia keisaripingviinejä, hauskannäköisiä kalliotöyhtöpingviinejä tai söpöjä jääpingviinejä.

Antarktis on yksi koskemattomimmista paikoista maapallollamme, ja turistien pääsy alueelle on edelleen rajallista. Esimerkiksi risteily-yritys One Ocean Expeditions järjestää kuitenkin matkoja, joilla on mahdollista bongata pingviinejä.

5. Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Uhanalainen afrikanpingviini asustelee Etelä-Afrikan lounaisrannikolla Boulders Beach -nimisessä yhdyskunnassa. Alue on osa kansallispuistoa ja se on hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa.

Vaikka monet luonnonsuojelujärjestöt tekevät jatkuvasti työtä afrikanpingviinien hyväksi, joutuvat nämä mustavalkoiset tallaajat ikävä kyllä taistelemaan ravinnostaan kalastajien kanssa sekä selviytymään saasteiden ja ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista.

Teksti: Katri Kokkonen
Kuvat: iStockphoto, Flickr / Sheep”R”Us, Christopher Michael

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö, että Galapagossaarella on eläimiä, joita ei voi nähdä missään muualla? Katso video

Nämä suloiset pikkuasukkaat sulattavat sydämesi – katso video kaukaisilta saarilta

Toronto

Lähde seikkailulle maailmalle – viisi kiehtovaa suurkaupunkia, jotka haluat kokea

Kapkaupunki

Viisi päiväretkeä Kapkaupungista – ota lomastasi kaikki irti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja