Kuva:

Kapkaupungin tärkeimmät nähtävyydet – Katso Top 5

Kapkaupunki kasvattaa vuosi vuodelta suosiotaan, eikä suotta. Paikan lumoava luonto, lukuisat harrastusmahdollisuudet ja moderni kaupunkikuva tekevät Kapkaupungista monipuolisen matkakohteen.

1. Koe ainutlaatuinen Pöytävuori

Kapkaupungin maanmerkki Table Mountain eli Pöytävuori on tunnettu näköalapaikka, mutta myös suosittu patikointikohde. Pöytävuori kohoaa reilun kilometrin korkeuteen ja se on noin kolme kilometriä leveä. Pöytävuorella on kolme huippua: Devil’s Peak, Signal Hill ja Lion’s Head.

Pöytävuorta ympäröivä luonto on ainutlaatuinen, sillä osaa siellä kasvavista kasveista ei tavata missään muualla maailmassa. Siellä elää myös runsaasti erilaisia eläimiä. Vuorella törmääkin useasti kalliotamaaniin, joka jyrsijämäisestä ulkonäöstään huolimatta on läheistä sukua afrikannorsulle. Pöytävuori ja sitä ympäröivä luonto ovat yksi maailman seitsemästä luontoihmeestä.

Ylös Pöytävuorelle pääsee kaapelihissillä. Ensimmäinen kaapelihissi vuorelle rakennettiin vuonna 1929. Nykyisellä hissillä matka ylös huipulle kestää noin viisi minuuttia. Kyytiin mahtuu kerralla 65 ihmistä. Matkan aikana vaunu pyörähtää ympäri, taaten näkymän joka suuntaan. Meno-paluulippu vuorelle maksaa hieman alle 20 euroa. Lipun voi ostaa vuoren juurelta tai ennakkoon netistä. Huomioitavaa on, että köysirata ei kulje kovalla tuulella. Ylös ei myöskään kannata nousta, jos vuoren päällä on näkyvyyden estävä pilvi, jota yleisesti kutsutaan nimellä ”pöytäliina”.

Pöytävuoren maisemia voi nousta ihailemaan myös patikoiden. Ylös nousee useita reittejä, jotka osittain sekoittuvat toisiinsa. Platteklip Gorge on reiteistä vanhin, helpoin ja suosituin kun taas India Venster vaatii kiipeäjältä enemmän. Nousu ylös ottaa muutamasta tunnista puoleen päivään, riippuen valitusta reitistä ja patikoijan kunnosta. Reitit on mahdollista kulkea omatoimisesti, mutta oppaan palkkaamista kannattaa harkita etenkin vaikeammille reiteille. Opas tuntee maaston ja osaa lisäksi kertoa ympäröivästä luonnosta.

Etela-Afrikka-Kapkaupunki-Cape-Of-Good-Hope-Flickr-Nicholas-RaymondKuva:

2. Vieraile kuvankauniilla Hyväntoivonniemellä

Kapkaupungin eteläpuolella sijaitsee noin 75 kilometriä pitkä Hyväntoivonniemi. Sitä kutsutaan usein Afrikan eteläisimmäksi kärjeksi, mutta todellisuudessa se on Afrikan lounaiskärki. Sen karun kauniit maisemat kuuluvat Pöytävuoren kansallispuistoon. Niihin tutustuminen on uskomaton kokemus, jota varten kannattaa varata aikaa Kapkaupungissa vieraillessa.

Hyväntoivonniemelle on Kapkaupungista noin 50 kilometriä. Sinne pääsee bussilla tai vuokra-autolla. Vierailun voi yhdistää myös paketteihin, joissa kierretään useampia nähtävyyksiä. Pääsymaksu kansallispuistoon on noin kymmenen euroa. Aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, joten ennen kuin suuntaat retkelle, varmista aukioloajat turisti-infosta.

Niemen kärjessä, Cape Pointissa voi patikoida ja maastopyöräillä. Patikkareitit ovat helppokulkuisia ja niiden varrella voi nähdä haaksirikkoutuneita laivoja. Kauniit maisemat houkuttelevat myös pinkille. Se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä alueen paviaanit saattavat varastaa piknik-eväät. Alueella voi tarkkailla myös erilaisia lintulajeja sekä matelijoita.

Cape Pointissa sijaitsee myös historiallinen majakka, johon pääsee tutustumaan patikoimalla tai ajamalla köysiradalla. Alueen vedet ovat myrskyistä, sillä Eteläisen jäämeren kylmä virta ja Intian valtameren lämmin virta kohtaavat 150 kilometrin päässä Cape Agulhasissa. Kautta historian alueella on uponnut lukuisia aluksia. Legenda lentävästä hollantilaisesta onkin saanut alkunsa näillä vesillä.

Etela-Afrikka-Kapkaupunki-Boulders-Beach-Pingviinit-Flickr-Kit-NgKuva:

3. Ihastu Pingviineihin Boulders Beachilla

Boulders Beach sijaitsee Kapin niemimaalla, vajaan tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista. Se on osa Pöytävuoren kansallispuistoa. Siellä asuu noin 3000 afrikan pingviinin yhdyskunta, joita pääsee ihastelemaan aivan lähietäisyydeltä.

Pingviinien kerrotaan eksyneen rannalle 1980-luvun alussa. Pikkuhiljaa ne ottivat paikan omakseen ja alkoivat lisääntyä rannalla. Nämä noin puolimetriset, 2-4 kiloa painavat frakkipukuiset söpöläiset elävät noin 10-vuotiaiksi. Niiden luontaisiin vihollisiin kuuluu hylkeiden lisäksi ihminen. Laji on suojeltu kansainvälisellä lintujensuojelusopimuksella.

Pingviinien katselua varten on rakennettu kävelysillat. Silloilla on haluttu taata lintujen pesimärauha ja turvallisuus. Samalla suojellaan katselijoita pingviineiltä, jotka saattavat ärsyyntyessään purra. Kävelysilta on auki ympäri vuoden, mutta aukioloajat vaihtelevat sesongin mukaan, joten ne kannattaa tarkistaa ennakkoon. Pääsymaksu on noin 5 euroa.

Etela-Afrikka-Kapkaupunki-Nelson-Mandelan-patsas-Flickr-Ted-EytanKuva:

4. Aisti historiaa Robben Islandilla

Robben Islandin vankilasaari on nykyisin suosittu kohde, jossa jokaisen historiasta kiinnostuneen kannattaa vierailla. Tällä Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvalla saarella on aikojen saatossa ollut spitaaliyhdyskunta, mielisairaala, puolustusvoiminen harjoituspaikka sekä viimeisimpänä vankila. Vankila toimi saarella vuoteen 1991 saakka, jolloin vankila suljettiin ja siitä tehtiin museo.

Saarella pidettiin etenkin poliittisia vankeja. Tunnetuin saaren entisistä vangeista on presidentti Nelson Mandela. Mandela istui Robben Islandin vankilassa 18 vuotta. Mandelan selliin pääsee tutustumaan museokierroksilla, joita vetävät usein entiset vangit. Parhaimman kokemuksen takaamiseksi kannattaa tutustua historiaan etukäteen.

Robben saari sijaitsee noin puolen tunnin lauttamatkan päässä rannikolta. Liput kannattaa hankkia ennakkoon netistä, sillä ne myydään usein loppuun. Samalle päivällä lippuja saattaa saada vain, jos on heti aamulla liikkeellä. Saarelle voi ostaa myös valmiita paketteja. Valmiiseen retkeen sisältyy venematkojen ja vankilavierailujen lisäksi 45 minuutin bussimatka saaren ympäri. Opastetut kierrokset maksavat noin kaksikymmentä euroa ja kestävät matkoineen 3,5 tuntia.

Etela-Afrikka-Kapkaupunki-Waterfront-Flickr-David-StanleyKuva:

5. Shoppaile Waterfrontissa

Victoria & Alfred Waterfront on Kapkaupungin vilkkaimpia matkailualueita. Satamassa historia ja nykypäivä sekoittuvat ja alueella vierähtää helposti koko päivä. Samalla käynnillä voit muun muassa seurata telakalla olevan laivan korjausta lähietäisyydeltä, ihastella Etelä-Afrikan Nobel-voittajien patsasta ja ihailla maisemia maailmanpyörästä.

Alueella on jopa 80 erilaista ravintola, jotka tarjoavat ruokaa eri puolilta maailmaa. Food Courtissa voi haukata jotain nopeaa sekä ostaa pientilallisten tuotteita kotiin viemisiksi. Jos haluaa nauttia illallisen pitkän kaavan mukaan siihenkin on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja.

Waterfront on Etelä-Afrikan suosituimpia ostoskeskuksia. Alueella on noin 450 erilaista kauppaa. Ne myyvät muotia, huonekaluja sekä koruja. Alue tunnetaan hinnakkaana paikkana, mutta sieltä löytää myös edullisempia vaihtoehtoja.

Waterfrontin alueella järjestetään myös runsaasti erilaisia tapahtumia. Mukana on musiikkia, näyttelyitä, komediaa sekä juoksutapahtumia. Alueella on myös ulkoilmaelokuvateatteri, jossa näytetään kesäaikaan kansainvälisiä huippuelokuvia.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / David Stanley, Ted Eytan, Kit Ng, Nicholas Raymond, 333junction

Päivitetty: 20.4.2015

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 3,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia