Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ecuador

Monipuolisuus on kauniin Ecuadorin valtti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.05.2020
Päiväntasaajalla Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitseva Ecuador täyttää matkailijan odotukset tarjoten luontokohteita rantoineen, vuoristoineen ja vesiputouksineen, historiallisia kaupunkeja ja paljon eri harrastusmahdollisuuksia.
ShutterstockAndit, Ecuador
Jylhät Andit maalaavat laaksoissa sijaitsevien kaupunkien ja kylien horisontin upeaksi.

Manner-Ecuador ja Galapagossaaret takaavat monipuolisen loman

Ecuadorissa pääsee kokemaan Amazonin, Andit ja rannikon, kaikki samalla matkalla. Manneralueen lisäksi Ecuadorille kuuluvat eksoottiset Galapagossaaret. Ne sijaitsevat Tyynellä valtamerellä noin tuhannen kilometrin päässä mantereesta. Galapagossaaret ovat ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka sen ainutkertaisuuden ansiosta, sillä saarella on lukuisia eläin- ja kasvilajeja, joita ei tavata missään muualla maailmassa.

Pääkaupunki Quitossa voi nähdä inka-aikojen raunioita ja Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuvan vanhankaupungin. Rannikkokaupunki Manta hurmaa matkailijat merellisyydellään ja sisämaassa sijaitseva Baños saa adrenaliinin virtaamaan, sillä sitä ei turhaan kutsuta Ecuadorin seikkailupääkaupungiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Amazonin sademetsä tarjoaa yhden maailman upeimmista luontoelämyksistä ja Andien vuoristo tulivuorineen salpaa hengityksen, kirjaimellisesti. Lisäksi matkailija nauttii myös Cuencan vanhastakaupungista.

Ecuadorista löytyy myös paljon arkeologisia nähtävyyksiä, museoita, taidetta ja kulttuuria sekä hienoja käsitöitä.

Korkeus vaikuttaa ilmastoon

Ecuador tarjoaa hyvin monenlaisia maisemia, mistä syystä myös ilmasto vaihtelee maan sisällä hyvin paljon, riippuen missä päin maata ollaan.

Korkealla vuoristossa, esimerkiksi Quitossa, vallitsee yleensä leuto, melko viileä ilma, sillä Quito sijaitsee vuorten välissä eikä lämpö pääse sinne kovin helposti. Quiton alueella lämpötila kohoaa kesällä ja sadekausi ajoittuu marras–kesäkuulle.

Sademetsäalueella, esimerkiksi Bañoksessa, ilmasto taas on kostea ja lämmin lähes ympäri vuoden. Rannikkoalueella, kuten Guayaquilissa, ilmasto on läpi vuoden lämmin. Lämpötila pysyy lähes aina 20–30 asteen välillä ja laskee harvoin alle 18 asteen. Sadekauden aikana, toukokuusta marraskuuhun lämpötila pysyy lähes koko ajan 30 asteen tienoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suhteellisen turvallinen matkailumaa

Matkustusmaana Ecuador on melko turvallinen, mutta liikkuessa on hyvä noudattaa yleistä varovaisuutta ja käyttää maalaisjärkeä. Arvoesineitä ei suositella kannettavan mukana, eikä pimeällä kannata liikkua keskikaupungin ulkopuolella, sillä varsinkin suurissa kaupungeissa taskuvarkauksia ja ryöstöjä saattaa tapahtua. Laukkuja on syytä kantaa sylissä ja niitä kannattaa pitää silmällä koko ajan.

Liikkuessa ympäri Ecuadoria on hyvä varata mukaan vessapaperia, sillä monillakaan huoltoasemilla ei wc-tiloista löydy paperia. Myös käsidesiä kannattaa mahdollisuuksien mukaan kantaa mukana, sillä myös saippuaa yleisistä wc-tiloista löytyy heikosti.

Hanavettä Ecuadorissa ei kannata juoda, ja matkalla tulisi suosia pullotettua vettä.
Espanjan kielestä on hyvä taitaa ainakin alkeet, sillä harvoissa paikoissa osataan englantia. Matkustuskohteena Ecuador sopii hyvin itsenäiselle matkailijalle tai pienelle porukalle. Quitoon ja vuoristoon matkustaessa kannattaa huomioida vuoristotaudin mahdollisuus.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ECUADORISSA

ShutterstockGuayaquil, Ecuador
Värikkäät talot tekevät Guayaquilin kaupungista erityisen.

Perille Suomesta koneenvaihdon kautta

Suoria lentoja Suomesta ei Ecuadoriin liikennöi, mutta vähintään yhdellä koneenvaihdolla esimerkiksi Madridin kautta pääsee maahan helposti. Lentolippujen hinnat ovat suhteellisen korkeat, mutta maassa oleminen ja eläminen on vuorostaan melko halpaa. Meno-paluulipun hinta on yleisimmin noin 1 000 euron luokkaa ja matka kestää noin 20–30 tuntia riippuen koneenvaihtojen pituuksista.

Halvimmillaan meno-paluu lentoliput voi saada jopa reilulla 500 eurolla, mutta silloin vaihtoja on enemmän ja yhteen suuntaan matkustaminen voi kestää pahimmillaan jopa 50 tuntia.

Ecuadorin tärkeimmät lentokentät ovat Quiton Mariscal Sucre ja Guayaquilin Simón Bolivar. Suomalainen ei tarvitse viisumia Ecuadoriin, jos maassa oleskelee alle 90 päivää.

Edullista majoitusta kaikkialla maassa

Majoitus Ecuadorissa on varsinkin Suomen hintatasoon nähden halpa. Esimerkiksi Quiton keskustasta voi saada nykyaikaisen kaksikerroksisen huoneiston 30 eurolla yhtä yötä kohden, ja pienemmissä kaupungeissa majoitusten hinta on vielä edullisempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurissa kaupungeissa majoitusvaihtoehtoja on hostelleista hotelleihin sekä yksityisten pitämiin majataloihin.
Kaikissa majoituspaikoissa ei välttämättä ole lämmitystä ja ilmastointi voi välillä tuntua liiankin voimakkaalta, joten mukaan kannattaa varata myös lämmintä vaatetta. Varsinkin vuoristoalueella lämpötila voi laskea öisin alle kymmenen asteen.

Julkinen liikenne kattaa koko maan

Bussi on kätevä tapa liikkua Ecuadorissa. Sillä pääsee kätevästi matkailunähtävyyksille ja liikkumaan paikasta toiseen, myös maaseudulle. Ecuadorissa on tarjolla myös maansisäisiä lentoja ja junia, mutta bussimatkailu on hyvin suosittua. Mukavalla bussilla esimerkiksi Guayaquilista pääkaupunki Quitoon pääsee 9 tunnissa, ja matkan hinta on reilut kymmenen euroa.

Taksi on halpa tapa liikkua Ecuadorissa, mutta kannattaa aina varmistaa, että taksin etuikkunasta löytyy virallisen taksiluvan merkki. Kun paikallinen taksikuski näkee ulkomaalaisen asiakkaan, nousee hinta. Kaupungin sisällä liikkuminen taksilla maksaa viitisen euroa. Uberin käyttöä kannattaa suosia, sillä sen avulla hinta varmasti on pysyvä.

Ecuadorin liikenne on usein kaoottista ja vaarallista, joten oman auton vuokraamista ei voi suositella. Nopeusrajoituksia ja liikennesääntöjä ei juuri noudateta, joten paikallisliikenteeseen tottuminen vie aikansa. Myös teiden kunto vaihtelee paikoin.

ECUADORIN MATKAKOHTEET

ShutterstockGalapagossaaret, Ecuador
Galapagossaarilla voi nähdä monia eläin- ja kasvilajeja, joita ei tapaa missään muualla.

Sukellus kulttuuriin Quitossa

Quiton vanhakaupunki, Centro Histórico, hurmaa kenet tahansa kauneudellaan ja siellä voit aistia aidon ecuadorilaisen elämänmenon. Yksi ehdoton kohokohta Quitossa on Telefériqo-köysirata, joka kuljettaa kävijän yli 4 000 metrin korkeuteen ja tarjoaa perillä upeat maisemat kaupungin yläpuolelta käsin. Quitosta löytyy myös maailman keskipiste, jossa voi kirjaimellisesti hypätä päiväntasaajan yli.

Quiton uusi osa, Mariscal Sucre, on kuin vanhankaupungin vastakohta. Matkailijoille suunnattuja baareja, ravintoloita ja hotelleja löytyy vieri vierestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vilkas ja värikäs Guayaquil

Ecuadorin suurin kaupunki Guayaquil on kaunis kaupunki ja siellä oleva satama on taloudellisesti maan tärkein.
Guayaquilissa voi kiivetä Santa Ana -vuoren huipulla olevaan majakkaan, El Faroon, josta näkee henkeäsalpaavan maiseman kaupungin keskustaan. Majakkavierailua varten on syytä varautua tukevilla kengillä, sillä perille päästäkseen on noustava 444 porrasta. Maisema on vaivan arvoinen, joten retki kannattaa mahduttaa loman ohjelmaan.

Baños, portti Amazonille

Bañoksessa voi päästää sisäisen hurjapään irti, sillä Amazonin sademetsän suulla sijaitseva kaupunki on loistava paikka toteuttaa villeimmätkin toiveet.

Voit kiipeillä vesiputousta pitkin, hypätä Benjiliu’un sillalta, mennä kumiveneellä voimakkaasti virtaavassa koskessa, liitovarjoilla sekä rentoutua kuumissa lähteissä, joiden mukaan kaupunki on saanut nimensä. Tekemistä riittää monenlaisille kävijöille.

Merellinen Manta

Manta on Ecuadorin suurin satamakaupunki. Sieltä löytyy useita kauniita rantoja ja isojen aaltojensa vuoksi kaupungista onkin tullut suosittu vesiaktiviteettikohde. Mantan rannoilla on paljon paikallisia matkantarjoajia myymässä muun muassa sukellus- ja veneretkiä, joiden aikana voi nähdä valaita.

Luontoelämyksiä Galapagossaarilla

Galapagossaaret ovat ehdottomasti Ecuadorin helmi. Matkustaminen saarille on kallista, mutta matka on varmasti hintansa arvoinen. Galapagoksen luonto on täysin ainutlaatuinen ja matkailija pääsee näkemään läheltä monia lajeja, joita ei tavata muualla.

Galapagokselle vartaan yleensä retki, jossa yövytään joko laivassa tai mantereella ja päivisin kierretään saaria. Galapagokselle voi lentää Quitosta ja Guayaqilista.

Hurmaava Cuenca

Cuenca on kuin Quiton pikkusisar ja täynnä upeita vanhoja kolonialismin aikaisia rakennuksia ja, kapeilla kaduilla onkin helppo kävellä ihastelemassa kaupunkia. Cuencasta löytyy myös paljon hyviä ravintoloita ja joitakin museoita sekä kirkkoja. Cuencan lähistöllä sijaitsevat myös Ingapircan rauniot.

ShutterstockAmazon, Ecuador
Veneretki Amazonin sademetsässä on elämys, jonka voi kokea Ecuadorissa.

Ecuadorin parhaat aktiviteettikaupungit

  1. Baños
  2. Manta
  3. Mindo

Ecuadorin parhaat rantakaupungit

  1. Salinas
  2. Playas
  3. Manta

Ecuadorin parhaat kulttuurikaupungit

  1. Quito
  2. Guayaquil
  3. Cuenca

LISÄTIETOA

Ecuadorin valtion matkailusivusto

Teksti: Nina Lindroos, Sanni Niemi ja Suvi Huttunen
Kuvat: Shutterstock, Nina Lindroos, Sanni Niemi ja Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö, että Galapagossaarella on eläimiä, joita ei voi nähdä missään muualla? Katso video

Galapagosinpingviini

Vau, mikä video – tältä näyttävät kaukaiset Galapagossaaret!

Pingviinit rannalla

Parhaat paikat söpöjen pingviinien bongaukseen – top 5

Obeliski Buenos Airesissa

Etelä-Amerikan kiinnostavimmat kaupungit – tässä vinkit tulevalle vuodelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja