Kohdeopas: Ecuador

Kuva:
Ecuador

Etelä-Amerikan mittakaavassa pieni Ecuador yllättää monipuolisuudellaan matkailumaana. Omatoimisuus ja avoin mieli vievät paikkoihin, joista olet aiemmin osannut vain unelmoida.

Päiväntasaajalla Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitsevalla Ecuadorilla on tarjota kaikkea, mitä matkailija voi kaivata: Uskomaton ja ainutlaatuinen luonto, mielenkiintoisia historiallisia kaupunkeja, rantoja ja lukemattomia harrastusmahdollisuuksia. Vaikka matka Suomesta on pitkä, se kannattaa.

ECUADOR MATKAILUMAANA

Ecuadorilainen perinneasu

Koe Amazon, Andit ja Galapagos-saaret

Ecuadoriin kuuluvat lisäksi Galapagos-saaret, jotka sijaitsevat Tyynellä valtamerellä noin tuhannen kilometrin päästä Ecuadorin rannikosta. Galapagos onkin Ecuadorin ehdottomasti tunnetuin ja kiinnostavin matkakohde etenkin luontomatkailusta kiinnostuneille.

Ecuadorissa kannattaa kuitenkin kierrellä myös mantereella. Quiton ja Cuencan vanhat kaupungit hurmaavat kauneudellaan, Baños houkuttelee turisteja kuumilla lähteillään ja harrastusmahdollisuuksillaan, Amazonin sademetsä tarjoaa yhden maailman upeimmista luontoelämyksistä ja Andien vuoristo tulivuorineen salpaa hengityksen, kirjaimellisesti.

Ecuadorista löytyy myös paljon arkeologisia nähtävyyksiä, museoita, taidetta ja kulttuuria sekä hienoja käsitöitä.

Korkeus vaikuttaa ilmastoon

Ecuadorin ilmasto vaihtelee sen mukaan, missä päin maata, ja kuinka korkealla, ollaan. Korkealla vuoristossa sää on yleensä leuto, usein jopa kylmä. Eniten sataa lokakuusta toukokuuhun. Sademetsässä on aina lämmintä ja kosteaa.

Galapagoksella ja rannikolla on kuuma ja kostea kesä joulukuusta huhtikuuhun sekä viileä ja kuiva talvi toukokuusta joulukuuhun. Matkustaminen on usein helpointa kuivalla kaudella, mutta rantaelämää ja lämpöä kaipaavien kannattaa suunnata maahan kostealla kesäkaudella.

Espanjan taito hyödyksi

Ecuador on suhteellisen turvallinen maa, mutta rikollisuutta esiintyy, lähinnä taskuvarkauksia ja ryöstöjä. Matkailijoiden kannattaakin olla valppaana julkisissa kulkuvälineissä sekä suurissa kaupungeissa. Kaikkialla ei ole järkevää liikkua pimeän aikaan.

Edes alkeellinen espanjan taito on tarpeen, sillä vain harvoissa paikoissa puhutaan englantia. Ecuador sopii parhaiten itsenäiselle matkailijalle. Quitoon ja vuoristoon matkustaessa kannattaa huomioida vuoristotaudin mahdollisuus.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ECUADORISSA

Ecuadorilaista perinneruokaa

Lennot Madridin kautta Quitoon

Ecuadoriin ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta yhdellä vaihdolla voi lentää Quitoon esimerkiksi Madridin kautta. Lentojen hinnat ovat melko korkeat, keskimäärin reilusta tuhannesta eurosta ylöspäin. Ecuadorin tärkeimmät lentokentät sijaitsevat Quitossa ja Guayaqilissä.

Edullista yöpymistä

Majoitusta Ecuadorista löytyy laidasta laitaan ja hintataso on suomalaisittain edullinen. Suurimmissa kaupungeissa on paljon eritasoisia hotelleja ja hostelleja sekä yksityisten ylläpitämiä pieniä majataloja.

Lämmitystä ei yleensä ole, joten viileällä kaudella kannattaa varata lämmintä vaatetta mukaan, sillä yöllä lämpötila voi laskea etenkin vuoristossa alle kymmenen asteen.

Bussilla pääsee kaikkialle

Ecuadorissa on kätevintä liikkua bussilla, joita kulkee jatkuvasti tärkeimpiin turistikohteisiin sekä maaseudulle. Myös sisäisiä lentoja on tarjolla, mutta junalla pääsee vain lyhyitä radanpätkiä.

Taksi on halpa tapa liikkua, mutta hinnasta kannattaa sopia etukäteen ja käyttää vain virallisia takseja. Kaupungeissa paikallisbussit ovat erittäin käteviä tapoja liikkua paikasta toiseen, mutta isojen matkatavaroiden kanssa niihin ei kannata ahtautua, sillä bussit ovat yleensä aivan täynnä.

Liikenne on usein kaoottista ja vaarallista, joten oman auton vuokraamista kannattaa harkita kahdesti. Muut kuljettajat ajavat yleensä kovaa ja teiden kunto on paikoin huono. Myös bussien kunto vaihtelee paljon.

ECUADORIN MATKAKOHTEET

Ecuadorilainen kolibri

Luontoelämyksiä Galapagos-saarilla

Galapagos-saaret ovat ehdottomasti Ecuadorin helmi. Matkustaminen saarille on kallista, mutta matka on varmasti hintansa arvoinen. Galapagoksen luonto on täysin ainutlaatuinen ja matkailija pääsee näkemään läheltä monia lajeja, joita ei tavata muualla.

Galapagokselle vartaan yleensä retki, jossa yövytään joko laivassa tai mantereella ja päivisin kierretään saaria. Galapagokselle voi lentää Quitosta ja Guayaqilista.

Monipuolinen Quito

Quiton hienosti entisöity kolonialismin aikainen vanha kaupunki on kaunis ja sieltä löytyy paljon hyviä museoita sekä kirkkoja. Vanhassa kaupungissa pääsee myös aistimaan aitoa ecuadorilaista elämänmenoa ja kulttuuria. Quiton uusi osa, Mariscal Sucre, on kuin vanhan kaupungin vastakohta. Turisteille suunnattuja baareja, ravintoloita ja hotelleja löytyy vieri vierestä.

Matkailijan kannattaa käydä testaamassa myös Telefériqo-köysirata, joka vie yli 4 000 metrin korkeuteen Cruz Loman huipulle, sekä Mitad del Mundo, päiväntasaajalla sijaitseva puisto ja muistomerkki.

Hurmaava Cuenca

Cuenca on kuin Quiton pikkusisar. Cuenca on täynnä upeita vanhoja kolonialismin aikaisia rakennuksia ja kapeilla kaduilla on helppo kävellä ihastelemassa kaupunkia. Cuencasta löytyy myös paljon hyviä ravintoloita ja joitakin museoita ja kirkkoja. Cuencan lähistöllä sijaitsevat myös Ingapircan rauniot.

Lisätietoa

Ecuadorin virallinen matkailusivusto

Suvi Huttunen

Päivitetty: 4.2.2015

Ecuador: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Lähes kaikki parhaat kokemukseni liittyvät seikkailuun, missä etsitään pientä ja paikallista. Vinkkinä matkoille että biohajoavalla kosmetiikalla rasitat matkakohdettasi vähän vähemmän