Istockphoto
Kahdeksan synkempää faktaa risteilyistä

Risteilyjen pimeä puoli – 8 paljastusta, joita et ehkä haluaisi edes tietää

Unelmien risteilylle lähdetään usein Karibialle tai Välimerelle. Tiesitkö risteilylomien synkemmät faktat?

1. Merisairaus on kiusallinen, mutta sitä voi ehkäistä ja hoitaa

Merisairaus voi yllättää vesillä, mutta älä anna pelon pahoinvoinnista estää sinua suunnittelemasta risteilymatkaa. Pahoinvoinnin torjumista voi ennakoida jo reittiä valitessa: kokeile lähellä rannikkoa kulkevaa reittiä esimerkiksi Välimerellä tai Norjassa. Pienempiä laivoja kannattaa välttää.

Jos pahoinvointi iskee, voit kokeilla lääkkeitä, luonnon apukeinoja kuten inkivääriä, pahoinvointiin tarkoitettuja laastareita tai ääritapauksissa jopa lääkärin antamaa pistosta.

2. Risteilyaluksella on ruumishuone

Tätä kukaan ei halua ajatella lähtiessään risteilylle, mutta jokaisella isolla aluksella on oma ruumishuone. Laivoilta tulee löytyä asianmukainen säilytyspaikka ruumiille mahdollisten kuolemantapausten varalta. Yleensä tilaa on enimmillään kolmelle tai neljälle ruumiille.

Älä säikähdä – kuolinsyyt ovat lähes aina luonnollisia. Risteilymatkustajien keski-ikä on tavallista korkeampi, jolloin myös riskit ja sairaudet lisääntyvät.

3. Päästöiltä ei vältytä risteilyllä

Risteily saattaa kuulostaa ekologiselta vaihtoehdolta lentomatkaan verrattuna, mutta täysin puhtaalla omallatunnolla ei merilläkään selvitä. Vaikka jätevesien laskeminen mereen on vähentynyt isoin harppauksin, on muita epäkohtia jäljellä. Brittiläisen Channel 4:n Dispatches-ohjelman tekemän tutkimuksen mukaan ilmansaasteet ovat joillakin risteilyaluksilla jopa kaksinkertaiset Lontoon keskustaan verrattuna.

Risteilyalusten rikkidioksidipäästöihin liittyvät ongelmat koskevat esimerkiksi ilmastonmuutosta ja terveysvaikutuksia.

4. Laivat rekisteröidään kaukokohteisiin

Alan isoimmat toimijat rekisteröivät aluksensa usein eksoottisiin kaukokohteisiin kuten Bermudalle, Bahamalle tai Panamaan. Syyksi on epäilty tiukkojen työllisyyslakien kiertämistä, vaikka risteily-yhtiöt eivät asiaa myönnäkään. On kuitenkin yleisessä tiedossa, etteivät kaikki risteilyalusten kansainväliset työntekijät ansaitse länsimaisella mittarilla hyväksyttävinä pidettäviä summia.

5. Merirosvot eivät ole pelkkiä satuhahmoja

Kyllä – merirosvoja todella on olemassa muuallakin kuin satukirjoissa. Matkailijoiden ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä yhdellekään isolle risteilyalukselle ei ole koskaan tehty onnistunutta hyökkäystä.

Alusten on otettava huomioon myös merirosvot laatiessaan turvallisuussuunnitelmia. Tunkeilijoihin varaudutaan valvonnalla, tehokkaalla suojauksella sekä esimerkiksi vesitykeillä.

6. Kansi numero 13 saattaa puuttua

Älä ihmettele, jos et löydä risteilyaluksella 13. kerrosta. Monilla aluksilla kannet hyppäävät numerosta 12 suoraan numeroon 14. Ehkä arvasitkin jo miksi – käytännön takana on taikausko epäonnen luvusta 13. Kun 13. kantta ei ole ollenkaan, ei kenenkään tarvitse pelätä siellä majoittumista.

Samaan käytäntöön voi törmätä myös monissa hotelleissa.

7. Ruokahävikki huimaa risteilyllä

Isoimmille risteilyaluksille mahtuu tuhansia matkustajia, ja ne ovatkin kuin pieniä kaupunkeja. On selvää, että ruokahävikiltä ei vältytä yltäkylläisissä buffet-ravintoloissa. Terveyssyistä monien ruokien hyödyntäminen uudelleen on kielletty.

Ruokahävikkiin kiinnitetään kuitenkin koko ajan enemmän huomiota risteilyaluksilla. Esimerkiksi Costa Cruises on ilmoittanut pyrkivänsä puolittamaan hävikin vuoteen 2020 mennessä.

Lue myös: Tätä sinäkin olet miettinyt ruotsinlaivan buffetissa: mitä ylimääräiselle ruoalle tehdään?

8. Matkustajia putoaa säännöllisesti yli laidan

Putoaminen risteilyaluksen kannelta mereen saattaa kuulostaa toimintaelokuvan kohtaukselta, mutta näitäkin tapauksia joudutaan raportoimaan vuosittain. Tilastojen mukaan risteilyalusten ja lauttojen matkustajia tai työntekijöitä on pudonnut yli laidan noin 270 vuodesta 2000 lähtien laskettuna.

Yleisimpiä syitä putoamiseen ovat itsemurhayritykset ja päihtyminen, mutta joukkoon mahtuu myös hämäräperäisiä olosuhteita. Vuonna 2015 jopa 27 risteilymatkustajaa putosi yli laidan.

Lue myös: Nämä ovat suomalaisten viisi yleisintä harhaluuloa luksusristeilyistä

Lähde: The Telegraph, Daily Express, Cruise Industry News
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 28.6.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 votes, average: 1,83 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

7 kommenttia

Palasimme lauantaina CostaCruisen 10 vrk risteilyltä. Kohteena Välimeren satamat Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa.
Matka oli huikea elämys lievästi liikuntarajoitteisellekin.
Suite -hytti parvekkeella ja oma butleri teki matkasta luksusta.
Hienoimpia asioita olivat seuraavat:
1. Muut matkustajat olivat siistejä ja mukavia. Ärinöitsijöitä tai humalaisia ei ollut.
2. Laiva oli erittäin siisti ja hyvässä kunnossa!
3. Henkilökunta oli avuliasta ja mukavaa ja henkilökuntaa oli tarpeeksi.
4. Ruoka oli hyvä ja mikä parasta; “Taste, not waist!’ -kamppanja näytti toimivan. Laiva oli sitoutunut näkyvästi niin ekologiseen ruuan tuotantoon kuin ruokahävikin pienentämiseen. Iskulauseet, mainokset ja filmit näyttivät toimivan. Minulla oli aikaa istua ja katsella mm. buffee-ravintolassa, kuinka harvoin kukaan jätti mitään lautaselleen! (Itse jouduin jättämään kerran lämpimät kurkut lautaselleni, niitä vaan en saanut alas ja olenkin ihan varma, että tarjoilija katsoi minua hiukan pidempään ottaessaan lautaseni pois😊. Sellainen olo pitäisi tulla kaikille, jotka jättävät ruokaa lautselleen!)
5. Rahan kanssa ei tarvinnut pelata. Kaikki toimi laivan omalla kortilla, johon oli ladattu tieto, että kaikki ruokailumme olivat maksuttomia ja myös juomat 9 euroon saakka. Kortti kävi myös kauneushoitolaan ja SPA -palveluihin, ekä shoppailuun. Lasku ostoksista meni suoraan luottokortille.

Suosittelen ehdottomasti erilaista elämystä kaipaavalle.

Myös laivan show -tarjonta oli ihan mukiinmenevää.

kuka välittää päästöistä? miksi? sama kun tampereella kauhisteltiin lintua joka tukehtui tupakin tumppiin, voi herrajumala mitä shaibaa….ihmiset on silloin joko liian rikkaita tai liikaa vapaa aikaa jos tollasia miettii, ilmaston muutos otsonikerros hömppä on todistetusti pelkkää bisnestä ollut jo -70 luvulta lähtien!! ihminen ei kummiskaan muuta niin isoja asioita ikinä vaikka vasemmistolaiset piipertäjät tuntevatkin itsensä maailman navaksi ja pelastajaksi :D sori….olette vain pieni haiseva pieru ihan kuin minäkin ja ilmastonmuutos johtuu isommista asioista aina avaruudesta lähtien………..vai meinaatteko kieltää lailla lehmät ja tulivuoret?????? ja teidän kannattamat sähköautot muuten saastuttaa enemmän luontoa jo valmistattaessa kuin normi bensa auto käytössä koko elinkaarensa aikana (n.30v)!!!!!! älkää lomailko jos pelottaa pupun hengitys tiet, ainiin ja älkää käyttäkö tietokoneita älkääkä mitään muutakaan joka on muovia tai koneella tehtyä!!! tekopyhät hipsterit…..

Vitivalkoinen Suomalainen keskella talvea ja vitvalkea Bahamaksen hiekkaranta on vaarallinen yhdistelma. Muutama vuosi siten oltiin vaimon kanssa kahden viikon risteilylla Karibialla ja taisi olla ensimmainen pysakki juuri tuo Bahamas. No sinne vaan rannalle uimaan ja aurinkoa ottamaan.
En siella kovin kauaa ollut enka sita heti huomannut mutta heti alkuillasta alkoi tuntumaan etta nyt on lammin. Kavelin ensi apuun kadet levallaan kun joku robotti ja hoitajat nauroi kaytavan paassa etta sielta tulee seuraava uhri. Ei muuta kun alushousut jai paalle ja ne ruiskutti minut jollain puuduttavalla aineella. Taytyy sanoa etta kipu lahti. Ei tullut kuumetta eika jaannyt mitaan jalkia mutta mieleen jai etta tota en varmasti tee uudestaan.
Vaikka ottaisi suihkun aurinko voiteessa niin paras silti olla varovainen. Etelan aurinko polttaa ja polttaa pian.
Muuten miellyttava loma ja jos varaa on, suosittelen kokeilemaan. Ei sita tarvi mitaan ensiluokan lukaalia ottaa vaan parjaa pienemmallakin. Ei siella huoneessa paljonkaan aikaa vieteta. Aina loytyy jotain tekemista laivalla ja satamissa menee aika paikallisia nakemyksia kiertaen.

Valitettavasti nykyaikaisilta aluksilta ei kukaan pysyt “Putoamaan” vaan kaikki traagiset tapaukset ovat johtuneet ihmisen omasta päätösestä hypätä yli laidan tai toisen käden kautta tapahtunut onnettomuus. Toimittaja olisi voinut haastatella oikeasti jotain merimiestä/-naista varmistaakseen tietotojen oikeellisuuden (Wikipedia ei ole hyvä tietolähde)!

Ikävä kyllä artikkelinne on pitkälti potaskaa. Internet on hyvä väline tiedon löytämiseksi, mutta ennen julkaisua asiat on syytä tarkistaa. Rikkipäästöt englantilaisessa satamassa on täyttä puppua. Englannin Kanaali, Pohjanmeri ja Itämeri kuuluvat ECA-alueeseen, jossa polttoaineen rikkiraja on 0,1%. Muuallakin Euroopassa laivan on satamaan tullessaan vaihdettava matalarikkiseen polttoaineeseen. Lähteenä käyttämässänne jutussa ei ole mitään tieteellistä pohjaa, vaan siihen oli haastateltu ihmisiä, jotka asuvat sataman lähellä.