Mielenkiintoiset faktat Pietarista

Pietari on lähellä, mutta monelle vieras – tiesitkö nämä 10 faktaa?

Yöksi nousevat sillat ja maailman syvimmällä kulkeva metro – tiesitkö tämän Pietarista?

1. Miljoona asukasta yli sata vuotta sitten

Venäjän jättikaupunki Pietari on yli viidellä miljoonalla asukkaallaan Euroopan neljänneksi suurin kaupunki ja maailman pohjoisin miljoonakaupunki. Miljoonan asukkaan rajapyykki rikkoutui jo 1800-luvun loppupuolella.

2. Turisti maksaa

Ränsistynyt Lada on potentiaalinen taksi. Pimeiden taksien käyttäminen on yleinen käytäntö, mutta paikallisten vaatimattoman englannin vuoksi venäjää taitamaton tulee helposti huijatuksi. Sovi hinnasta etukäteen – viisi euroa on lyhyestä keskustakyydistä usein käypä hinta. Turisteilta nyhdetään muutenkin ylimääräistä, sillä esimerkiksi sisäänpääsymaksut voivat olla moninkertaiset paikallisiin verrattuna.

3. Risteillen et tarvitse viisumia

Pietariin voi matkustaa Suomesta helposti junalla. Kaikkein edullisimmin matka taittuu busseilla, jotka liikennöivät Helsingin Kampin linja-autoaseman kulmilta. Kääntöpuolena matka-aika kaupungin ytimeen on lähes puolet pidempi kuin junalla, ja rajan ylitys voi kestää kauan. Pietariin pääsee Suomesta myös risteillen St. Peter Linen laivalla ilman viisumia.

4. Paras perspektiivi kanavilta käsin

Pietariin kannattaa tutustua Nevan jokiveneajelulla, sillä reilulla kymmenellä eurolla saa kaupungista hyvän yleiskuvan. Kaupungin valojen loiste illalla on näkemisen arvoinen. Veneessä on baari avoinna, mutta englanninkielistä selostusta ei välttämättä ole tarjolla.

5. Älä jää väärälle puolelle siltaa

Pietarin sillat nostetaan ylös yön ajaksi. Tarkasta niiden aukioloajat, ettet jää väärälle puolelle, jos lähdet Nevan länsipuolelta itäpuolelle viettämään iltaa. Kaupat eivät saa myydä väkevää viinaa kello 23 jälkeen, mutta mietoja alkoholijuomia saa kioskeista aina.

6. Metro maan uumenissa

Metro kulkee syvimmällä maan alla maailman metrojärjestelmistä, joten tunneleissa ja rullaportaissa kuluu paljon aikaa. Pysäkkien välit ovat pitkiä. Lyhyt matka kannattaa taittaa muulla kulkupelillä, vaikkapa kätevästi reittitaksilla eli minibussilla, josta voi hypätä pois kuskille huikkaamalla. Hinta on hieman julkisen liikenteen peruslippua kalliimpi.

7. Virkavalta saattaa sumuttaa

Ulkona liikkuessa kannattaa pitää ainakin passin kopio ja hotellin yhteystiedot matkassa. Miliisin palkka on kehno, ja virkavalta voi yrittää sumuttaa turistia keksimällä sakkoja tai vaatimalla olematonta maksua. Maksusta pitää pyytää kuitti.

8. Varo liikenteessä

Liikenne on paikoin kaoottinen ja ruuhkainen jatkuvasti kasvavan yksityisautoilun vuoksi. Kaupungin teillä kuolee keskimäärin kaksi ihmistä päivässä, joten varovaisuutta ei voi kyllin korostaa.

9. Opiskelijana ilmaiseksi Eremitaasiin

Pietarin pääkadun Nevski Prospektin päässä sijaitseva Eremitaasi on maailman suurimpia taidemuseoita ja todellinen must-kohde. Museo on ilmainen opiskelijoille, ja kaikki kävijät pääsevät sisään ilmaiseksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä torstaina. Eremitaasin turvajärjestelyjä on yritetty parantaa, sillä muutamia vuosia sitten sieltä varastettiin taidetta lähes neljän miljoonan euron edestä. Museo on suljettu maanantaisin.

10. Sushia ympäri vuorokauden

Monissa Pietarin ruokaravintoloissa ilta päättyy huomattavasti myöhempään kuin Suomessa. Sushi on suosittua, mutta myös melko kallista. Monet sushi- ja muut ravintolat ovat auki ympäri vuorokauden. Maistele myös blinejä makeilla ja suolaisilla täytteillä sekä seljanka-keittoa.

Riku Roslund

Päivitetty: 7.12.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (22 votes, average: 3,91 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Ei turisti maksa normitaksissa ylihintaa, jos soittaa johonkin lukemattomista taksifirmoista ja pyytää taksin tietyksi ajaksi tiettyyn paikaan ja kysyy hinnan etukäteen. Mutta kielitaitoahan tämä tietysti vaatii. Metro + kansantaksi tai marsu-pikkubussi ovat parhaat keinot liikkua kaupungissa paikkaan kuin paikkaan.

Tuo miliisijuttu taitaa olla jo urbaani legenda. Kuinka moni turisteista on oikeasti viime aikoina törmännyt miliisiin, joka vaatii jostain olemattomasta rikoksesta rahaa taskuunsa? Vuosikymmen takaperin ehkä kylläkin.

Harvassa Euroopan kaupungissa on yhtä hyvä ravintolavalikoima kuin Pietarissa. Hyvää (joskaan ei enää edullista) ruokaa saa mihin vuorokauden aikaan tahansa, edullisimmin bistroista, ja Suomen ravintoloista poiketen Pietarissa ei käytetä mauttomia ja lisäainein pumpattuja puolivalmisteita. Saat siis ihan oikeaa ruokaa.

Pakko käydä -kohteista minä suosittelisin Pietarin-Paavalin linnoitusta, Venäläisen taiteen museota, Iisakin kirkkoa, Verikirkkoa ja Grand Maket Rossijaa (koko Venäjä pienoiskoossa upeasti toteutettuna). Ja kanavaristeilyt sään salliessa sekä katamaraanilla Eremitaashilta Pietarhoviin kesällä, kun suihkulähteet ovat toiminnassa.

Minidosä on halvin matkustustapa helsingistä pietariin. Se lähtee kaksi kertaa päivässä tennispalatsin takaa klo 11 ja klo 20. Hintaa on vain 20e ja jos illalla menee niin maksaa 25e ja saa kyydin kotiovelle tai hotellille asti. Päivällä bussi pysähtyy pietarin keskustassa metron viereen Vosstanija-aukiolle.

Matka kestää noin 6 tuntia, mutta siina välissä on pysähdyksiä ja aika mene nopeasti.

Kuljettaja ja avustaja puhuvat kyllä venäjää ainoastaan, mutta ei siinä kielitaitoa tarvita, kun kävelee tennispalatsin taakse venäläinen nainen tulee kyltti kädessä kysymään “St. Petersburg?” ja siihen tarttee vastata vaan että “da” tai nyökkää ja nainen vie bussiin.

Siinä alussa hän sitten pyytää passin “pasport” eli sen ymmärtää myöskn, ja siinä samassa annetaan yleensä maksu myös, rahan voi laittaa passin väliin.

Ja jos illalla menee niin kirjoitat vain lapulle osoitteen niin he vievät sinut sinne. Helppoa :)

Turisti maksaa kokemuksen mukaan yhtälailla ylihintaa myös normitaksissa. Pimeät ns. kansan taksit toimivat erittäin hyvin. Kielitaidottomalle paras matkaväline on ehdottomasti metro.

Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE