Hyppää sisältöön

Yllätä matkailija hauskalla lautapelillä – kuusi lahjaideaa pukinkonttiin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 01.12.2015
Haluatko antaa matkailijaystävällesi lahjaksi mukavaa ajanvietettä, jonka avulla hän voi olla matkailun parissa myös ollessaan kotona? Lue vinkit joulun 2015 parhaisiin matka-aiheisiin matkapelilahjoihin!

Kääri pukinkonttiin mielenkiintoinen lautapeli

Etkö keksi hyvää lahjaa matkailijalle? Miten olisi hauska lautapeli? Perheen tai ystävien kanssa pelattavat lautapelit vievät matkailijan mielikuvitusreissulle unelmakohteisiin tai tuovat pelaajan tietoon mielenkiintoisia faktoja suosituista kohteista.

Lautapeli on lahja, josta myös lahjan antaja saa iloa. Anna joululahjan mukana myös lupaus yhteisestä peli-illasta, ja pääset viettämään aikaa ystäväsi kanssa mukavan lautapelin merkeissä. Samalla voitte tunnelmoida menneitä tai suunnitella tulevia matkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä matka-aiheinen peli antaa inspiraatiota matkailuun ja parhaimmillaan rohkaisee ensikertalaista lähtemään maailmalle. Valitse suosikkisi matkailuaiheisista peleistä ja yllätä matkailijaystävä!

1. Tuore tietopeli vie matkalle maailman ympäri

Rakastatko nippelitietoja ja tunnetko maailman suurimmat nähtävyydet? Uusi matkailuaiheinen Terra-tietopeli vie pelaajat maailmanympärimatkalle ja paljastaa samalla hauskoja faktoja maapallon tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Pelissä esittäytyvät paitsi kuuluisat monumentit myös maailman korkeimmat vuoret, pienimmät saaret, kultakaivokset ja merten syvimmät kohdat. Peli muodostuu kysymyksistä, joihin pelaajat voivat antaa vastauksensa joko tiedon tai puhtaan arvauksen perusteella.

Terra tarjoaa pelaajien valittavaksi neljä eri vaikeustasoa, joten maailman kohteisiin voi lähteä tutustumaan aloittamalla helpoimmasta. Peli sopiikin miltei koko perheelle aivan nuorimmat pois lukien, sillä se on tarkoitettu yli 10-vuotiaille.

Terra
Terra on hauska maantietoaiheinen peliuutuus.

2. Oma tietopeli Helsinki-tietäjille

Helsinkiläisten oma lautapeli Nähdään kellon alla on on hauska tietopeli, joka tuo roppakaupalla lisää tietoa Suomen pääkaupungista. Nimi viittaa tunnettuun maamerkkiin, Stockmannin tavaratalon kelloon, ja sisältää 1 200 Helsinki-aiheista kysymystä. Pelissä edetään oikeiden vastausten avustuksella kohti päämäärää, Stockmannin kelloa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingin tavoin myös lautapeli on kaksikielinen, ja pelissä on yhteensä kahdeksan erilaista kysymyskategoriaa mutta myös kahdeksan eri kulkureittiä kellolle.

Viihdyttävästä tietopelistä on myös oma, lapsille suunnattu versionsa. Lasten pelissä kysymykset ovat tietysti lasten keksimiä, ja myös junioriversio tuo pelaajille runsaasti uutta tietoa Helsingistä.

3. Hauska peli opettaa eri maiden liput

Haluatko oppia tunnistamaan Armenian, Libanonin tai vaikkapa Bhutanin lipun? Kirjasta pänttäämisen sijaan liput voi opetella hauskan, koko perheelle sopivan lippupelin avulla. Spectrum-lippupeli opettaa hauskalla tavalla maailman eri valtioiden liput pelaajille, jotka saavat samalla muuta hyödyllistä ja hauskaa tietoa eri kohteista.

Peli sisältää 200 lippukorttia ja maailmankartan, joiden avulla maapallon eri valtiot tulevat tutuiksi. Korteissa on tiedot maan sijainnista, pääkaupungista, pinta-alasta ja asukasluvusta, sekä lisätietoa eri maista.

Lippupeli sopii mainiosti koko perheelle, sillä peliä voi pelata kolmella eri tavalla. Versioiden avulla pelistä voi helpottaa nuorimmille sopivan, ja taitojen karttuessa peliin saa myös lisää haastetta.

4. Matkapelien klassikko Menolippu

Menolippu on palkittu matkailuaiheinen lautapeli, joka sopii kaikenikäisille. Suosittu peli on julkaistu 11 kielellä jo yli 30 maassa, ja se on niittänyt mainetta myös Suomessa, sillä peli on saavuttanut Vuoden peli -palkinnon vuonna 2005.

Idea on yksinkertainen: pelaajat muodostavat junien matkareittejä annettujen suunnitelmien mukaisesti. Helppo peli sopii koko perheelle, ja pelilaudalla oleva kartta houkuttelee uusien matkasuunnitelmien tekemiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisesti Menolipun pohjana on Yhdysvaltain kartta, ja reitit kulkevat suurkaupunkien läpi. Pelin suosion myötä lautapelistä on kuitenkin tullut myös muita versioita, ja saatavilla ovat esimerkiksi Menolipun versiot Euroopasta ja Pohjoismaista. Peli sopii erityisesti karttoja, matkasuunnitelmia sekä tietysti junalla matkustamista rakastaville matkailijoille.

Menolippu
Menolippu-pelin perinteisessä versiossa matkustetaan ympäri Yhdysvaltoja.

5. Miksi juuri Mäntsälä?

Miksi juuri Mäntsälä -pelin suomenkielinen nimi ei täysin vedä vertoja alkuperäiselle saksankieliselle “Ausgerechnet Uppsala” -nimelle, mutta peli itse on aivan yhtä hauska suomeksikin. Tavoitteena on kerätä pisteitä sijoittamalla kaupunkeja ja nähtävyyksiä oikeille paikoille toisiinsa nähden. Ei ole tarpeen tietää paikkojen täsmällistä sijaintia, vaan olennaista on hahmottaa niiden keskinäinen sijainti ilmansuuntien mukaisesti.

Säännöt ovat helpot ja nopeasti opittavissa, joten tämä peli sopii mukavasti ajankuluksi erilaisiin illanviettoihin. Miksi juuri Mäntsälä -pelin ikäsuositus on kymmenestä vuodesta ylöspäin. Lukutaito ja kartan hahmottaminen ovat tarpeen, joten aivan pienimmille tämä peli ei ole otollisin.

Peli on paitsi hauska, myös hyvin opettavainen: Suomen kartta piirtyy päähän kuin huomaamatta ja tietämys eri kohteista karttuu pelin varrella.

6. Vagabond

Vagabond-pelissä matkustetaan ympäri maailmaa ja kerätään lentopisteitä erilaisista maantietohaasteista. Tarpeen ovat triviatietämys, hyvä karttamuisti sekä lippujen tuntemus. Pelaajat siirtyvät kompassia pyöräyttämällä maailmankolkasta toiseen ja kilpailevat tiedoillaan.

Vagabondin säännöt vaativat pientä pähkäilyä, mutta ovat kuitenkin nopeasti opittavissa. Ikäsuositus pelille on 15+, eli Vagabond sopii parhaiten aikuisikäisille pelaajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pelin vaativuustaso vaihtelee reippaasti kortista toiseen: välillä riittävät perustiedot, mutta välillä tarvitaan jo syvällisempää perehtyneisyyttä. Tämä on toisaalta vahvuus, joka mahdollistaa kaikentasoisten pelaajien onnistumisen pelissä, mutta toisaalta heikkous, kun sekä liian helpot että liian vaikeat kysymykset vähentävät pelin nautintoa osuessaan väärälle henkilölle.

Teksti: Inka Khanji, Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Competo, Lautapelit.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joulupukki lentokoneessa

Joulupukki turvatarkastuksessa – katso videolta, mitä kaikkea pukin taskuista löytyy

Rantamaisema

Onko lahja äitienpäiväksi vielä hankkimatta? Näillä lahjavinkeillä onnistut yllättämään äidin

Joululahjavinkit

Joulun parhaat lahjavinkit – näin ilahdutat himoreissaajaa

Isänpäivän lahjavinkit

Isänpäivän lahjavinkit – yllätä matkaileva isä sopivalla lahjalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja