Hyppää sisältöön

Vaeltajan aarteet – kolme kesäkohdetta Pohjois-Suomessa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 30.04.2015
Luonnonrauhaa ja upeita maisemia - katso esittelyt kolmesta Pohjois-Suomen vaelluskohteesta ja valitse oman retkesi suunta!

Lappi on lähempänä kuin kuvitteletkaan

Tahdotko pois kaupungin hälinästä ja etelän kiireestä? Suomen omasta Lapista ja Kainuun upeista maisemista löydät rauhaa ja luonnonkauneutta lähempää ja helpommin kuin kuvitteletkaan.

Aloittelijalle helpoin tapa tutustua pohjoisen ainutlaatuiseen kauneuteen on valita valmis vaellusreitti, jonka varrella on hyvät opasteet ja matkanteko turvallista. Katso esittelyt kolmesta Pohjois-Suomen vaelluskohteesta ja valitse oman retkesi suunta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Karhunkierros

Yksi Suomen suosituimmista vaellusreiteistä on Kuusamossa, Oulangan kansallispuistossa sijaitseva Karhunkierros. Reitin ympäristönä on asumaton luonnonmetsä karun kauniine maisemineen. Karhunkierros on noin 80 kilometrin mittainen ja vaellus kestää kunnosta riippuen kolmesta seitsemään päivää.

Reitti on melko helppokulkuinen ja se sopii myös aloittelijoille. Korkeuserojen takia kierros vaatii kuitenkin hyvää peruskuntoa. Reitti on merkitty selvästi maastoon oranssinvärisin maalimerkein, joten eksymisvaaraa ei ole. Matkan varrella on yöpymistä varten autiotupia ja laavuja.

Karhunkierros on Suomen tunnetuin vaellusreitti

Mikäli rahkeet eivät aivan riitä täysimittaiselle Karhunkierrokselle, on valittavissa myös Pieni Karhunkierros. Päiväreitti on 12 kilometrin mittainen ja se sijaitsee isomman versionsa tavoin Oulangan kansallispuistossa. Reitti vaatii hyvää kuntoa; matkan varrella on jyrkkiä nousuja sekä kivisiä, kuluneita polkuja. Rukan alueella on myös muita vaellusreittejä.

Lentomatka Helsingistä Kuusamoon kestää noin tunnin. Paikalle pääsee myös matkustamalla junalla esimerkiksi Kajaaniin tai Ouluun, joista matkaa voi jatkaa linja-autolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karhunkierros

2. Saariselkä

Inarissa sijaitseva Saariselkä on tunnettu paitsi laskettelurinteistään, myös loistavista vaellusmahdollisuuksistaan. Noin 250 kilometriä Napapiirin pohjoispuolella sijaitseva Saariselän matkailukeskus on hyvä paikka vaelluksen lähtöpisteeksi. Lähellä sijaitsevat Urho Kekkosen sekä Sompion kansallispuistot.

Urho Kekkosen kansallispuisto on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto. Vaellusreiteille ja luontopoluille kansallispuistoon voi lähteä esimerkiksi suoraan Saariselän matkailukeskuksesta. Valittavana on monia eri reittejä kilometrin matkasta useiden päivien vaellukseen. Puiston alueella on tiheä verkosto päivä- ja autiotupia, joita voi hyödyntää myös yöpymiseen. Seikkailunhaluiset voivat tehdä esimerkiksi melontaretken pitkin Ivalojokea ja kullan historiasta kiinnostuneet voivat suunnata Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa sijaitsevaan Tankavaaran Kultakylään.

Saariselältä löytyy runsaasti erilaisia vaellusreittejä

Pidemmille matkoille halajavat voivat siirtyä Sevettijärven ja Näätämön alueelle, josta lähevät reitit esimerkiksi Nuorgamiin sekä Karlebotniin. Nuorgamiin vievä Pulmankijärven reitti on noin 70 kilomertin pituinen ja Karlebotniin on Inarinpolkua pitkin noin sadan kilometrin matka. Inarinpolun reitillä on haettava etukäteen lupa rajan ylittämiseen Rajavartiolaitoksen esikunnasta Helsingistä.

Helsingistä Ivalon kentälle on suora lentoyhteys ja kentältä on puolen tunnin bussikuljetus suoraan Saariselälle.

Saariselkä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Vuokatti

Vuokatti on pala Lappia Kainuussa. Vaelluksella Sotkamon vaaramaisemissa voi harjoitella oikeaa Lapin erämaavaellusta varten. Vaelluksen aikana ehtii nauttia Sotkamon upeista maisemista joko patikoiden tai esimerkiksi ratsastaen. Vuokatin vaaroille pääsee tutustumaan omatoimisesti tai ohjatulla vaellusretkellä. Myös mönkijä- ja jeeppisafarit kuuluvat Vuokatin monipuolisiin palveluihin.

Vuokatissa on hyvät vaellusmahdollisuudet

Vuokatissa on runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotelleista leirintäaluemajoitukseen. Lähin rautatieasema on Kajaanissa, josta voi siirtyä bussilla Vuokattiin. Kajaaniin pääsee myös lentäen, ja lentokentältä kulkee busseja suoraan Vuokattiin.

Vuokatti

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen
Kuvat: Flickr / Timo_w2s, Vuokatti, Flickr / Tjsalo, Flickr / Rukakuusamo.com

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lapland Hotels Snow Village

Olisitko valmis yöpymään jäähotellissa? Yö maksaa 350 euroa, lämpötila on koko yön pakkasella

Lasikattomajoitus Kaunispään huipulla

Lapissa voit nukkua lasikaton alla tunturin huipulla – Saariselällä on hotelli yli 430 metrin korkeudessa

Mikä yllättää Lapissa?

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Lapissa – loma voi olla eksoottisempi kuin ulkomailla

Montenegro

Vietä monipuolinen loma Montenegrossa – lue vinkit pyöräilymatkalle, vaelluslomalle ja rantalöhöilyyn

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja