Hyppää sisältöön

Saariston rengastie on monipuolinen kesäelämys – lue vinkit pyöräilijälle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.07.2018
Turun saariston suosituin reitti, Saariston Rengastie, on tunnettu paitsi autoilijoiden myös pyöräilijöiden keskuudessa. Lue vinkit kesäiselle pyörämatkalle ja nauti saariston tunnelmasta!

Saariston rengastien maisemat houkuttelevat pyöräilemään

Suomen suosituimpiin pyöräilyreitteihin lukeutuva Saariston rengastie on noin 200 kilometrin mittainen reitti, jonka varrella pääsee nauttimaan saaristotunnelmasta ja kauniista maisemista. Reitin varrelle osuu useita tunnelmallisia pikkukyliä ja -kaupunkeja, joissa kannattaa pysähtyä paikalliselämysten perässä.

Parasta Saariston rengastiellä on rauhallinen ja rento tunnelma, joka sopii erinomaisesti lomalaiselle. Rauhalliseen tahtiin etenevä matka ja reitillä vastaan tulevat merimaisemat, lautat, sillat, kylät ja peltonäkymät tarjoavat saaristomaisemia parhaimmillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maisemien lisäksi rengastielle houkuttavat hyvät palvelut. Pienten kylien satamakahvilat, kauniit putiikit ja mainiot ravintolat sekä hotellit, leirintäalueet ja majatalot tekevät rengastiellä matkailusta vaivatonta myös pyöräilijälle.

Lyhyt vai pitkä pyöräreitti?

Jos reilun 200 kilometrin mittainen pyöräreitti tuntuu turhan haastavalta, on valittavana myös toinen reitti. Noin 120 kilometrin mittainen pieni rengastie kulkee osittain varsinaista Saariston rengastietä mukaillen, mutta risteää hieman ennen puoltaväliä.

ShutterstockSaariston Rengastie
Saariston rengastie tarjoaa monia kiinnostavia kohteita. Pyöräilyretken lomassa voi tehdä esimerkiksi retken Bengtskärin majakalle.

Varsinainen Saariston rengastie kulkee reitillä Turku–Parainen–Nauvo–Korppoo–Houtskari–Iniö–Kustavi–Taivassalo–Naantali–Turku. Reitille kannattaa varata aikaa omasta pyöräilyvauhdista riippuen kolmesta viiteen päivää, jolloin aikaa jää myös reitin varrelle osuviin kiinnostaviin kohteisiin.

Pieni rengastie on huomattavasti lyhyempi. Turku–Parainen–Nauvo–Rymättylä–Naantali–Turku-reitti taittuu kahdessa–kolmessa päivässä.

Laske päivämatkat oman kunnon mukaan

Rengastie-loman kestoa suunnitellessa on hyvä huomioida useita seikkoja. Tärkeintä on miettiä aluksi itselle ja matkaseurueelle sopivinta päivämatkaa. Huomioi kunnon lisäksi myös pitkäkestoinen eli usean päivän mittainen rasitus, joka aiheuttaa lihassärkyä suoritusta seuraavina päivinä. Myös tuntikausien istuminen satulan päällä voi tehdä olon epämukavaksi erityisesti reitin loppuvaiheessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokemattomalle peruskuntoiselle pyöräilijälle 50 kilometriä päivässä useana päivänä peräkkäin voi olla ehdoton maksimi, kun taas kokenut pitkän matkan pyöräilijä taittaa yhdessä päivässä vaikka koko reitin.

Saariston rengastien idea ei kuitenkaan ole suorittaminen, sillä reitillä on paljon nähtävää. Maisemien nauttimiselle on hyvä varata aikaa niin pyöräilypäivän aikana kuin päivän urakan jälkeenkin.

Varustaudu kevyesti mutta järkevästi

Pyöräretkellä jokainen tavara kannattaa pakata mukaan harkiten, sillä pienikin lisäpaino hidastaa matkan etenemistä. Karsi varusteista kaikki turha ja ota mukaan vain välttämättömimmät tavarat.

Vaatetus kannattaa suunnitella sään mukaan: Jos pyöräilypäiviksi on luvattu hellettä, shortsit, t-paita ja aurinkovoide ovat hyvä valinta. Jos taas poljet viileässä säässä ja tihkusateessa, ovat pitkät housut ja sadevarustus tarpeen.

Visit Finland / Justus HirviSaariston rengastie
Reitille ei kannata ottaa mukaan mitään ylimääräistä.

Rengastielle voi lähteä ilman ammattimaisia pyöräilyvarusteita, sillä tavallinen hyvä polkupyörä ja normaalit urheiluvarusteet vievät perille samalla tavalla kuin huippuunsa viritetty maantiepyörä ja juuri pyöräilyyn suunnitellut urheiluvaatteet. Toki polkeminen useita päiviä putkeen haaroista pehmustetuilla pyöräilyshortseilla on tavallisiin shortseihin verrattuna huomattavasti mukavampaa, mutta ei välttämätöntä.

Käytä aikaa erityisesti laukun valintaan. Tarvitsetko välttämättä pyörään kiinnitettävän pyöräilylaukun, vai saatko kuljetettua tavarasi tarakkaan kiinnitetyssä tavallisessa repussa?

Omien henkilökohtaisten välttämättömyystarvikkeiden lisäksi kannattaa huolehtia, että seurueella on mukana myös ensiapu- ja renkaanvaihtovarusteet. Pieni ensiapulaukku auttaa alkuun ikävissä tilanteissa, ja edullinen sisäkumi työkaluineen on päivän pelastus, jos rengas sattuu rikkoutumaan kesken matkan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varaa mukaan myös vettä, ja pidä vesipullo käden ulottuvilla myös pyöräilyn ajan.

Huomioi lautat ja teiden kunto

Saaristossa kuljetaan reitin nimen mukaisesti saarelta toiselle. Rengastien varrelle on rakennettu useita siltoja, mutta osa ylityksistä hoituu edelleen tunnelmallisesti lauttojen avulla.

Pyöräilijät ovat tervetulleita lauttoihin, ja he nousevat lautalle usein vasta autojen jälkeen. Matkasta ja lautasta riippuen pyörät joko kiinnitetään lauttaan köysillä, liinoilla tai mustekaloilla tai laitetaan vain nojaamaan kaiteeseen matkan ajaksi.

Osa lautoista on maksullisia ja osa ilmaisia välimatkasta ja lautasta riippuen. Tarkista lauttojen aikataulut sekä mahdolliset hinnat rengastien sivuilta.

Saariston rengastiellä poljetaan erilaisilla teillä. Reitin varrella on paitsi ihanteellisia, vasta asfaltoituja rauhallisia pyöräteitä myös aivan tiuhaan liikennöidyn tien veressä kulkevia pyörteitä, pyöräilijöille tarkoitettuja kapeita hiekkateitä sekä tiealueita, joissa on poljettava autotien vierustaa.

Inka KhanjiSaariston rengastie
Saariston rengastiellä liikennöi useita lauttoja, joista osa on ilmaisia.

Pyörätieverkosto on heikko erityisesti pienen rengastien varrella, missä useat osuudet on taitettava maantien reunalla. Autoilijat kuitenkin suhtautuvat pyöräilijöihin suopeasti, joten pyöräily on turvallista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saariston rengastien reitti ei ole tasainen pyöräreitti, ja matkan varrella kannattaakin varautua paikoin jyrkkiinkin nousuihin. Vastaavasti alamäet vauhdittavat matkaa, mutta tiheät nousut haastavat erityisesti kokemattomampia maantiepyöräilijöitä.

Maisemineen Saariston rengastie on kuitenkin kokemisen arvoinen kesäelämys haastavista nousuista huolimatta, ja sopii kaikenlaisille pyöräilijöille, kunhan päivämatkat asettaa itselle sopiviksi.

>> Lue myös: Saariston rengastie – 8 kohdetta suositun matkailureitin varrella

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock, Visit Finland / Justus Hirvi ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Uusi Strawberry-hotelli Turkuun

Uusi hotelli Turkuun – tuttu toimija laajentaa: “Matka Suomessa on vasta alkanut”

Turun hotellit

Turun kiinnostavimmat hotellit – 8 vaihtoehtoa entisestä vankilasta jokilaivaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja