Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Suunnitteletko sinäkin mökkilomaa kotimaassa? Huomioi nämä asiat mökkiä varatessa

Visit Finland/Riku Pihlanto artikkelin kuva
Suomen matkailu
Kotimaan matkailussa vuokramökki on helppo ja yhä suositumpi vaihtoehto omalle mökille. Vuokraamalla lomamökin voi nähdä aina uusia kohteita eri puolilta Suomea.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 27.02.2017
facebook   whatsapp

Sopiva vuokramökki helposti netistä

Lomamökin vuokraaminen on mainio tapa reissata kotimaassa ja tutustua Suomen kauniiseen luontoon sekä lomakohteisiin. Vuokramökin voi valita joko kohteen perusteella tai etsiä sopivaa majapaikkaa esimerkiksi läheltä itseä kiinnostavia harrastusmahdollisuuksia. Monet yhdistävätkin mökkilomaan aktiviteetteja kuten kalastusta, laskettelua ja golfia.

Internetistä löytyy monia vuokramökkejä välittäviä yrityksiä ja vuokrattavien mökkien määrä on suuri. Vuokramökkejä on tarjolla eri puolilta Suomea, joten kohteita on valittavana aina saaristosta Lapin tunturimaisemiin. Verkossa itselle sopivaa mökkiä pystyy kätevästi etsimään esimerkiksi sijainnin, koon, varustelun tai harrastusmahdollisuuksien perusteella.

Huomioi nämä asiat lomamökkiä vuokratessa

Vuokramökissä voi viettää rentoa lomaa kuin kotonaan, mutta tärkeää on silti noudattaa mökkikohtaisia sääntöjä ja ohjeita. Katso, mitä kaikkea vuokramökkiä valitessa kannattaa ottaa huomioon!

1. Valitse lomalle sopivin sijainti

Mökkilomankin suunnittelussa tärkeintä on valita omalle lomalle mieluisin sijainti. Mökin voi varata vaikkapa rannalta, laskettelukeskusten tuntumasta tai muiden harrastusmahdollisuuksien ääreltä. Ennen varaamista on hyvä selvittää millaisten liikenneyhteyksien päässä mökki sijaitsee, millaisia palveluita lähistöllä on saatavilla ja onko ympäristö sopiva myös koko perheen lomalle.

2. Sesonkiaikoina ajoissa liikkeellä

Jos haluaa napata itselleen unelmien vuokramökin suosituimpina loma-aikoina, on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Mökinvuokrauksessa vilkkainta sesonkia ovat joulu, hiihtolomaviikot sekä osa kesälomaviikoista. Hiihtolomilla eniten kysyntää on Lapin laskettelukeskusten lähellä sijaitsevilla mökeillä, kun taas kesällä halutuimpia ovat järviseutujen mökit.

3. Selvitä vuokramökin varustetaso etukäteen

Ennen lomalle lähtöä kannattaa ottaa selvää vuokramökin varustetasosta. Mökistä ei välttämättä löydy kaikkia kaupunkiasunnon mukavuuksia, mutta monille matkailijoille parasta mökkeilyssä onkin juuri yksinkertaisempi elämäntyyli. Tällaista elämystä etsivä mökkeilijä voi valita lomapaikan, jossa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä ja vessakin löytyy pihan perältä. Nykyään on kuitenkin tarjolla myös paljon mökkejä, jotka on varustettu kaikilla nykyajan mukavuuksilla kotiteattereista langattomiin verkkoyhteyksiin ja paljuihin.

Visit Finland/Anneli HongistoKesämökki Suomessa
Vuokramökin voi valita itselle sopivasta kohteesta vaikkapa rannalta tai läheltä harrastumahdollisuuksia.

4. Ota mukaan oikeat varusteet

Useissa mökeissä on lomailijoita varten valmiina niin kutsuttu aloituspaketti, joka sisältyy vuokramökin hintaan. Pakettiin kuuluu useimmiten tyynyt ja peitot, polttopuut takkaa ja saunan lämmitystä varten, sekä perusastiasto. Perusastiaston sisältö saattaa vaihdella, ja se kannattaakin tarkistaa etukäteen mökin omistajalta, jos uskoo tarvitsevansa esimerkiksi viinilaseja. Mökille täytyy yleensä itse tuoda sekä liinavaatteet että talous- ja wc-paperit.

5. Kunnioita ilmoitettua henkilömäärää

Vuokramökit on mitoitettu esittelyssä ilmoitetulle henkilömäärälle eikä vuokratussa mökissä ei saa majoittua useampi henkilö, kuin mitä mökissä on vuodepaikkoja. Mökillä voi käydä päivävieraita, mutta esimerkiksi astiat, polttopuut ja lämpimän veden riittävyys on varattu tietylle henkilömäärälle. Jos loman aikana ilmaantuu tarve majoittaa mökille ylimääräinen yövieras, täytyy siitä sopia erikseen mökin omistajan kanssa. Myös teltan pystyttämiseen ja asuntovaunun käyttöön tarvitaan omistajan lupa.

6. Tarkkana lemmikin kanssa

Moni haluaa ottaa mökkilomalle mukaan myös lemmikkieläimet, mutta aina on tarkistettava, onko lemmikin mukaan ottaminen sallittua. Esitteessä tai internetissä on yleensä erikseen merkitty ne lomamökit, joihin lemmikit ovat tervetulleita sekä ne, joihin lemmikin mukaan ottamisesta on sovittava erikseen. Muussa tapauksessa mökeille ei saa ottaa mukaan lemmikkejä.

7. Vuokraa mökki turvallisesti

Vuokrasopimus mökistä on hyvä tehdä aina kirjallisena ja määritellä jo varaustilanteessa vuokrauksen liittyvät ehdot mahdollisimman perusteellisesti. Sovittavia asioita ovat esimerkiksi vuokrahinta ja -aika, mahdollinen ennakkomaksu, vuokran maksutapa, hintaan kuuluvat asiat, mökin säännöt, avainten luovutus sekä peruutusehdot. Selvittämällä sopimusasiat tarkasti vältytään väärinkäsityksiltä myöhemmin.

8. Miten toimia mökkivarausta peruttaessa?

Mahdollinen peruutus on tärkeä tehdä riittävän ajoissa. Varauksen viimeinen peruutuspäivä kannattaa kysyä jo varausta tehtäessä. On hyvä huomioida, että liian myöhäisestä peruutuksesta voi joutua maksamaan koko vuokran tai osan siitä.

>> Gofinland – löydä vuokramökki helposti netistä

Kuvat: Visit Finland/Riku Pihlanto, Anneli Hongisto

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Keskusvuokraamot ei tarkasta mökkejä edellisen vuokralaisten jäljiltä kunnolla.
  Pääset itte siivoamaan ja saat lomalle epämiellyttävän alun.

  Olen ollut useamman kerran suoraan yksityiseltä vuokraamassa mökissä.
  Aina positiivinen palvelu ja siisti mökki ollut odottamassa.

  Hyvä esimerkki Rukalla Aurinkopaikka. Kun luvin vieraskirjaa huomasin muidenkin olevan samaa mieltä, Samoin Facebookissa arvostelut oli positiivisen hyviä.
  Heillä hyvä kuvagalleria joista selviää millaiseen mökkiin olet menossa.

  Kun menette lomalle tsekatkaa muitakin kun pelkkien isojen välitysfirmojen sivuja. Saatte positiivisesti yllättäneen mökin.

  Hyvää lomaa teille kaikille.


 2. it goes without sanyig, i LOVE frogs. but i’ll say it again, i LOVE frogs. they are just about the coolest animals for so many reasons! a great time to look for D to look for his frogs might be in the spring and early summer, near vernal ponds! frogs and tadpoles love em bc no predators!


 3. Lomarengas on meikäläisellä boikotissa, liikaa huonoja kokemuksia ja pahoja pettymyksiä.


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.