Hyppää sisältöön

Joko tunnet tämän kesäkohteen? Lue parhaat tärpit Raaseporiin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 19.06.2017
Raaseporiin kuuluvat Tammisaari ja Fiskars ovat loistavia kesäretkikohteita. Poimi vinkit eteläiselle lomamatkalle ja nauti pikkukaupunkitunnelmasta.

ILMOITUS

Vietä onnistunut loma Raaseporissa

Suomen etelärannikon Raasepori on suosittu vierailukohde erityisesti kesäaikaan, sillä rannikkokaupunki on tunnettu muun muassa kauniista saaristomaisemista, tunnelmallisista ruukkimiljöistä sekä vahvasta panostuksesta lähiruokaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Raasepori sopii kohteeksi sekä kesäiselle päiväretkelle että viikonloppureissulle, mutta kaupungissa riittää nähtävää ja tekemistä myös pidemmälle lomalle. Kaupungin alueella pääsee esimerkiksi tekemään retkiä merelle ja saaristoon, vierailemaan historiallisesti kiinnostavilla nähtävyyksillä, herkuttelemaan ravintoloissa ja kahviloissa sekä puuhailemaan yhdessä koko perheen kanssa.

Helsingin ja Turun välimaastossa sijaitsevaan Raaseporiin pääsee helposti vierailemaan autolla, bussilla, junalla tai omalla veneellä.

Katso parhaat vinkit Raaseporin Tammisaareen ja Fiskarsiin!

1. Vieraile Fiskarsin ja Billnäsin viehättävillä ruukkialueilla

Raaseporin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva 1600-luvulla perustettu Fiskarsin Ruukki on vierailukohde, jota ei kannata ohittaa. Vanhan rautaruukin alueella on historiallisia rakennuksia ja mielenkiintoista arkkitehtuuria.

Fiskarsin Ruukissa on paljon design- ja käsityöliikkeitä sekä näyttelyitä, ja alueella järjestetään myös paljon tapahtumia. Näiden lisäksi Fiskarsin Ruukista löytyy myös ravintoloita, kahviloita, ja majoitusta, joten alueen kiertelyyn on hyvä varata aikaa.

Fiskarsin Ruukin lähellä sijaitsee myös Billnäsin ruukkialue, jossa on esimerkiksi historiallisessa miljöössä sijaitseva taimisto ja kahvilaravintola Billnäs Garden & Bistro, joka toimi aikoinaan Suomen vanhimpana puutarhakouluna. Billnäsistä löytyy myös vanhoja taloja korjaavien unelma: entisöintiin ja korjausrakentamiseen erikoistunut Rakennusapteekki, josta saa asiantuntevaa apua mitä erinäisimpiin korjaus- ja entisöintipulmiin, puhumattakaan kutkuttavan monipuolisesta tarvikekokoelmasta.

Billnäsissä järjestetään myös tapahtumia ympäri vuoden, mutta eniten yleisöä keräävät Billnäsin antiikkipäivät järjestetään vuosittain heinäkuussa.

2. Tutustu paikallisiin artesaanituotteisiin

Lähiruoka on Raaseporissa vahva trendi ja kaupungissa on suuri verkosto paikallisia tuottajia sekä luomutiloja. Raaseporissa järjestetään tänä syksynä myös toista kertaa Suomen ainoat artesaaniruuan SM-kisat. Raaseporista saataviin paikallisiin herkkuihin kuuluvat esimerkiksi kotimaisista omenoista valmistetut mehut ja siiderit, pienpanimoiden oluet, Ägräs Destilleryn palkitut villiyrtein maustettu gini ja akvaviitti, leivonnaiset, leivät ja muut artesaanituoteet.

Paikallisia artesaanituotteita saa hankittua esimerkiksi paikallisilta toreilta ja markkinoilta, joita järjestetään runsaasti erityisesti kesäaikaan.

3. Retkelle merimaisemiin tai luontoon

Raaseporin saaristoon kuuluu jopa 1 300 eri kokoista saarta, ja kauniit merimaisemat ovat olennainen osa kaupungissa vierailua. Saaristossa on useita kiinnostavia vierailukohteita, joihin pääsee tutustumaan omalla veneellä tai järjestetyillä saaristoristeilyillä. Mielenkiintoinen kohde saaristoristeilylle on esimerkiksi Jussarön saari.

Jos merimaisemien lisäksi haluaa nähdä enemmän Raaseporin monimuotoista luontoa, kaupungissa on lukuisia luontopolkuja, jotka vievät lomailijan rauhoittumaan keskelle luonnon hiljaisuutta.

4. Nauti kesäpäivästä koko perheen voimin

Raasepori sopii kohteeksi myös koko perheen yhteiselle lomailulle. Lapsiperheet viihtyvät erityisesti Tammisaaressa, josta löytyy suosittu Leijonapuisto-leikkipuisto, uimaranta aivan keskustasta ja kiinnostava luontokeskus. Myös Fiskarsissa on sekä leikki- että skeittipuistot lapsille.

Raaseporin matkailutoimistoRaaseporin matkailutoimisto
Tammisaari ja Fiskars sopivat erinomaisesti kohteeksi koko perheen kesäreissulle.

Jos lasten kanssa haluaa lähteä reippailemaan luontoon, Peikkometsän kierros Västerbyssä on oiva valinta lapsiperheiden retkikohteeksi. Noin 5,5 kilometrin pituisen reitin varrella on useita taukopaikkoja, joissa voi grillata makkaraa tai syödä omia eväitä, ja reitillä on myös uintimahdollisuus.

5. Löydä alueen historialliset nähtävyydet

Historiallisten ruukkialueiden lisäksi Raaseporissa riittää myös muita kiinnostavia vierailukohteita. Kaupungin tärkeimpiä maamerkkejä on Raaseporin linnan rauniot, jotka sijaitsevat näyttävällä paikalla korkean kallion päällä. Linnan historia ulottuu jopa 1300-luvulle saakka ja vuonna 2009 perustettu Raaseporin kaupunki sai nimensä historiallisen linnan mukaan.

Raaseporin matkailutoimistoRaaseporin matkailutoimisto
Raaseporin alueella riittää myös kiinnostavia historiallisia nähtävyyksiä.

Lisää historian havinaa löytyy Tammisaaresta, jossa on viehättävä vanhakaupunki ja muun muassa Suomen vanhin kävelykatu. Tammisaaren kiinnostaviin nähtävyyksiin lukeutuu myös EKTA-museokeskus, jossa on vaihtuvien näyttelyiden lisäksi kaksi pysyvää näyttelyä, joista toinen käsittelee Raaseporin historiaa ja toinen taiteilija Helene Schjerfbeckin elämää ja taidetta.

Historiallisesti merkittävä vierailukohde Raaseporissa on Mustion Linna, jonka Linnankrouvi-ravintola on päässyt mukaan esimerkiksi arvostettuun Nordic White Guide -listaukseen.

6. Herkuttelua kahviloissa ja ravintoloissa

Tammisaaressa ja Fiskarsissa vieraillessa kannattaa pysähtyä herkuttelemaan alueen ravintoloissa ja kahviloissa, jotka tarjoavat laadukkaista ja paikallisista raaka-aineista luotuja makuelämyksiä.

Tammisaaressa on runsas ravintolatarjonta, joista löytyy vaihtoehtoja joka makuun. Kokeile vaikkapa paaluille veden päälle rakennettua Knipan-kesäravintolaa tai kesäkaupungissa keskeisellä paikalla sijaitsevaa ravintola Albatrossia. Kahvihetkestä haaveilevalle mainioita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kahvilat Gamla Stan ja Carl de Mumma.

Fiskarsissa taas herkuttelijoiden suosimia ravintoloita ovat Wärdhus ja Kuparipaja. Jos kahvi- tai pullahammasta alkaa ruukkimaisemissa kolottaa, ota suunnaksi Café Antique tai Laundry Fiskars Café Bar.

7. Viivy Raaseporissa yön yli

Jos haluaa rauhassa tutustua Raaseporin matkailutarjontaan, kannattaa kaupunkiin tulla päiväretken sijasta hieman pidemmäksi aikaa. Raaseporissa on monipuolinen majoitustarjonta ja kaupungissa pääsee yöpymään perinteisen hotellimajoituksen lisäksi esimerkiksi linnassa tai mökissä.

Sekä Tammisaaressa että Fiskarsissa on tarjolla useita eri tyylisiä majapaikkoja, mutta jos oma vierailu ajoittuu heinäkuulle, kannattaa majoitus varata hyvissä ajoin etukäteen.

Tammisaaressa merinäkymistä pääsee nauttimaan esimerkiksi Hotel Sea Front -hotellissa, jossa kahden hengen huone yhdeltä yöltä maksaa noin sata euroa. Tammisaaressa on myös muutamia edullisemman budjetin majapaikkoja sekä leirintäalue.

Jo vuonna 1836 avattu Fiskarsin Wärdhus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo ja siellä voi yhä eläytyä ruukin kulta-ajan tunnelmaan. Toinen suosittu hotelli Fiskarsissa on keskeisellä paikalla ruukkimiljöössä sijaitseva Hotel Tegel.

8. Hyppää kesäbussin kyytiin

Raaseporin alueella kiertävä kesäbussi on edullinen ja kätevä tapa tutustua useampaan alueen kohteeseen. Bussi liikennöi kesäkuun lopusta noin elokuun puoleen väliin asti. Kesäbussin pysäkit ovat Tammisaari, Raaseporin linna, Karjaa, Billnäs ja Fiskars. Reittiä operoidaan kolme kertaa päivässä tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

Raaseporin matkailutoimistoRaaseporin matkailutoimisto
Kesäbussin kyydissä pääsee kätevästi kiertämään Raaseporin kiinnostavia kohteita.

Aikuisten lippu kesäbussiin maksaa kympin ja lastenlippu hinta on puolet halvempi. Alle 12-vuotiaat matkustavat bussilla ilmaiseksi. Lippu on voimassa koko päivän, joten aikaa on pysähtyä tutustumaan kohteiden nähtävyyksiin, ravintoloihin sekä tapahtumiin.

>> Lue lisää Raaseporin kesän parhaista paloista!

Lähde ja kuvat: Raaseporin matkailutoimisto

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja?

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja – ja mitä niiltä ylipäänsä vaaditaan? Vastaus saattaa yllättää

Lapland Hotels Snow Village

Olisitko valmis yöpymään jäähotellissa? Yö maksaa 350 euroa, lämpötila on koko yön pakkasella

Ravintola Porvoossa

Porvoon parhaat ravintolat – 10 vinkkiä kävijälle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja