Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Sri Lanka

Matkaopas: Sri Lanka

  • Eveliina Tyllinen
Eveliina Tyllinen Päivitetty: 14.02.2024
Elämysrikas paratiisisaari lumoaa lämmöllään läpi vuoden.

Elämyksellinen Sri Lanka

Sri Lanka sijaitsee Intian valtameressä, aivan Intian eteläkärjen tuntumassa. Saarivaltio on pinta-alaltaan noin Liettuan kokoinen ja sen asukasluku on hieman yli 21 miljoonaa. 

Kompakti saari kätkee sisäänsä useita kansallispuistoja villieläimineen, mykistävän vehreää vuoristoa ja kilometreittäin postikorteista tuttuja turkoosin hohtoisia hiekkarantoja. Saari on tunnettu lukuisista mausteistaan ja Ceylon-teestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSri Lanka
Sri Lanka tunnetaan upeista palmurannoista.

Matkakohteena Sri Lanka on helposti lähestyttävä ja sopii niin perheille, omatoimimatkailijalle kuin ylellisyyttä etsivälle pariskunnalle. Monipuolisuus on maan ehdoton valtti.

Mausteinen paikallinen ruoka, vauhdikkaat vesiaktiviteetit ja lukuisat kulttuuriperintökohteet tarjoavat matkailijoille omaleimaisia elämyksiä. Halusipa matkaltaan surffausta, patikointia teeplantaaseilla tai nähdä villieläimiä kansallispuistoissa, lukuisat aktiviteettimahdollisuudet mahdollistavat hymyn jokaisen matkailijan huulille. Kaiken lisäksi englannilla pärjää yleisesti hyvin.

Sri Lankan ilmasto 

Trooppinen Sri Lanka sopii matkakohteeksi läpi vuoden. Rannikoilla saa nauttia lempeästä merituulesta ja tasaisesta 27–32 asteen lämmöstä ympäri vuoden. Sen sijaan maan sisäosissa on korkeuserojen vuoksi hieman viileämpää ja auringon laskettua saattaa tarvita takkia.

Sri Lankalla on tavallisesti sadekausi ja kuivakausi, vaikkeivat ne ole viime vuosina enää näyttäytyneet yhtä selkeästi kuin ennen. 

ShutterstockSri Lanka
Suosituin aika matkustaa Sri Lankalle on heinä–elokuussa.

Jos haluaa minimoida mahdolliset virkistävät sadekuurot maan itärannikolla, voi pyrkiä välttämään matkustamista sateisimpien kuukausien, eli marraskuun ja tammikuun välillä. Huippusesonki ajoittuu heinäkuusta elokuulle. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan länsi- ja etelärannikko sen sijaan nauttivat sateista kesäkuukausien aikana, jolloin ideaalein ajankohta matkustamiselle sijoittuu loppusyksystä alkukevääseen. Huippusesonki ajoittuu joulukuusta maaliskuulle.

Raha ja hintataso Sri Lankalla

Sri Lankalla on käytössä Sri Lankan rupia, ja 100 rupiaa vastaa noin 30 senttiä. 

Matkakohteena Sri Lanka sopii kaikille budjeteille, mutta yleisesti eläminen on länsimaisella mittakaavalla varsin edullista.

Lomasesonkien aikana ovat hinnat korkeammat, mutta pääsääntöisesti rahalle saa vastinetta. 

Alle kymmenellä eurolla saattaa saada lämminhenkisen paikallisomisteisen huoneen aamupalalla, mutta tasokkaammankin luksushotellin saa huomattavasti Suomen hintatasoa edullisemmin.

Syöminen ja juominen ei ole aivan yhtä huokean hintaista kuin esimerkiksi Thaimaassa, mutta ei silti tee suurta lovea reissubudjettiin. Erityisesti paikallisomisteisissa ravintoloissa syöminen on edullista, mutta ylellisemmissä ravintoloissakaan makuelämysten hintataso ei yllä länsimaalaiselle tasolle.

ShutterstockSri Lanka
Sri Lankan hintataso mahdollistaa monenlaisia elämyksiä. Edullinen junamatka on Sri Lankan klassikkoelämys.

Yleisin maksutapa on käteinen, mutta korttimaksut toimivat esimerkiksi joissain kansainvälisissä hotelleissa. Automaatteja löytyy hyvin. Huomioitavaa kuitenkin on, että 2020-luvun taloudellisen kriisin seurauksena Sri Lankan rupian arvo on laskenut inflaation myötä hurjasti, minkä vuoksi tarkka valuuttakurssi kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sri Lankalla tippaaminen on suotavaa. Jo noin 10 prosentin osuus tuo hymyn sinua palvelleen henkilön kasvoille. Oivia kotiinviemisiä ovat Ceylon-teen lisäksi srilankalaiset mausteet, kuten kaneli, kardemumma ja muskottipähkinä.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Sri Lankalla

Maan historia ei ole ollut helpoin. Ensin Portugalin, Hollannin ja sittemmin Ison-Britannian siirtomaana, mitä seurasi 26 vuotta kestänyt sisällissota ja tsunami vuonna 2004. 

Viimeisimpänä maata ovat koetelleet pommi-iskut vuonna 2009 ja nyt 2020-luvulla poliittinen ja taloudellinen kriisi. Siitä huolimatta matkakohteena Sri Lanka on lähtökohtaisesti turvallinen, joskin juuri nyt poliittisen epävakauden vuoksi tilannetta kannattaa seurata.

ShutterstockSri Lanka
Sri Lanka on turvallinen matkakohde, ja paikalliset suhtautuvat matkailijoihin ystävällisesti.

Historiastaan huolimatta srilankalaiset ovat elämäniloisia ja matkailijoita kohtaan erityisen vieraanvaraisia ja avuliaita. Paikallisia voi hyvin lähestyä kättelemällä. Tervehdykseksi saatat kuulla ”Ayubowan,” joka tarkoittaa ”Siunatkoon sinua pitkä elämä.”

Buddhalaisuus on Sri Lankan suurin uskonto ja se vaikuttaa voimakkaasti maan kulttuuriin ja elämäntapaan.

Julkiset hellyydenosoitukset eivät kuulu paikalliseen kulttuuriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Homoseksuaalisuudesta rangaistaan edelleen vankilatuomiolla ja sakolla, mutta vuosia jatkunut kamppailu lakia vastaan saattaa saada aikaan muutoksen tulevaisuudessa. 

Pukeutumisessa paikalliset suojautuvat auringolta pitkillä vaatteilla, tavanomaisesti esimerkiksi värikkäällä sarilla tai batiikkisarongilla. Matkailijoiden suhteen pukeutumisetiketti on sallivampi, pois lukien uskonnolliset temppelit, joissa olkapäät ja polvet tulee olla peitettyinä.

Esteettömänä matkakohteena Sri Lanka ei ole ihanteellinen, mutta mahdollinen jos tekee selvitystyön sekä varaukset etukäteen, mielellään esteettömyyteen erikoistuneen matkatoimiston kautta. 

Lennot Sri Lankalle 

Sri Lankalle pääsee parhaiten lentämällä Bandaranaiken kansainväliselle lentokentälle.

Suomesta ei ole suoria lentoja, mutta esimerkiksi Qatar Airwaysilla Dohan kautta maahan pääsee ympäri vuoden tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi Finnarin tai Sri Lankan Airlinesin lennoilla Lontoon kautta. 

Matkan taittaa nopeimmillaan 13 tunnissa. Sesongista ja varausajankohdasta riippuen lentojen hinnat ovat tavallisesti 700–1 000 euron paikkeilla. Valmismatkoja reittilennoin tarjoavat esimerkiksi Tui ja Tjäreborg.

ShutterstockSri Lanka
Suomesta ei ole Sri Lankalle suoria lentoja, mutta perille pääsee yhden koneenvaihdon kautta.

Bandaranaiken kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Negombossa, 35 kilometrin päässä maan pääkaupungista Colombosta. Colomboon pääsee bussilla tai taksilla, mutta monet majoituspaikat tarjoavat myös kyytejä kentälle ja takaisin pyynnöstä. 

Jos et ole aikeissa viettää aikaa Colombossa, ei ole hullumpi idea jäädä ensimmäiseksi yöksi Negombon pitkille ja rauhallisille hiekkarannoille huilaamaan. Negombo on Sri Lankan neljänneksi suurin kaupunki ja kulkuyhteyksiä ympäri saarta löytyy hyvin.

Ennen matkaa on kaikkien matkustajien anottava matkustuslupaa.

Matkustuslupa maksaa 50 Yhdysvaltain dollaria, eli noin 46 euroa. Hyväksytty matkustuslupa tulee usein muutamassa päivässä. Varsinaisen viisumin saa lentokentältä matkustuslupaa vastaan.

Majoittuminen Sri Lankalla 

Majoittuipa mieluiten ylellisessä all inclusive -hotellissa, paikallisomisteisessa majoituksessa tai edullisesti hostellissa, majoitusvaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun.

Pieniä paikallisomisteisia majoituksia on Sri Lankalla paljon. Näissä huoneet on usein koristeltu luonnon antimilla ja ne tuntuvat kursailettomilta, mutta samalla kodinomaisilta. Paikallisomisteinen majoitus tai keskihintainen hotelli maksaa noin 25-50 euroa yöltä. Myös Airbnb on maassa yleisesti käytössä.

ShutterstockSri Lanka
Sri Lankan majoitustarjonta on monipuolista ja sopii moneen eri budjettiin. Edullinen hintataso jättää tilaa elämyksille.

Suosituissa rantakohteissa majoitus kannattaa erityisesti loma-aikoina varata ennakkoon. Vaihtoehtoja löytyy myös spontaanin matkustustyylin omaaville reissaajille, jos on valmis joustamaan sijainnista. Kehnoa sijaintia ei tarvitse liioin säikähtää, sillä tuktuk-kyydin saa muutamalla eurolla palveluiden pariin. 

Liikkuminen Sri Lankalla

Sri Lankalla matkustusmuotoja on tuktukit, bussit, junat ja yksityiset kuljettajat. Mitä liikkumiseen tulee, siihen kannattaa varata aikaa. Teillä sulassa sovussa samoilevat niin aasit, ajoneuvot kuin pyöräilijät, mikä tekee liikkumisesta verkkaista. Iloinen poikkeus on maan ainoa moottoritie lentokentän kupeesta saaren eteläisiin rantakohteisiin. 

Jos on aikaa ja seikkailunhalua kulkea paikallisten tavoin busseilla, pääsee liikkumaan paikasta toiseen muutamilla euroilla. Bussilipun saa ostettua bussissa erilliseltä rahastajalta, usein matkan jo alettua. Tilaa matkatavaroille on todella vähän ja tavallisesti ne joutuu jättämään bussin etuosaan kuljettajan viereen.

ShutterstockSri Lanka
Sri Lankan suosituimpiin kohteisiin pääsee melko vaivatta bussilla tai tuktukilla, kunhan tiukkaa aikataulua ei ole.

Tietoa aikatauluista kannattaa etsiä linja-autoasemien infopisteiltä tai kysyä vieraanvaraisilta paikallisilta, sillä ajankohtaisia aikatauluja ei kovin helposti löydä netistä. 

Tiukkaan aikatauluun bussimatkustamista ei voi suositella, mutta elämyksenä se on omaa luokkaansa, varsinkin jos osuu neonvaloilla koristeltuun musiikinhuurteiseen karnevaalibussiin.

Junamatkustaminen on sekin hidastempoista, mutta edullista. Pitkätkin välimatkat maksavat euron tai kaksi, hieman matkustusluokasta riippuen.

Avoimista ikkunoista katselee mielellään moninaista luontoa. Erityisesti yltäkylläisistä sademetsistä ja vuoristoista tunnettu junamatka Kandysta Ellaan on elämys, johon moni matkailija on ihastunut. Siihen liput on hyvä varata etukäteen juna-asemalta. 

Ajan ollessa kortilla pääsee yksityisen kuljettajan kanssa perille ilmastoidussa autossa miellyttävämmin ja nopeammin, mutta hinnat ovat jo lähempänä Suomen taksin hintoja.

Tuktukeilla ja takseilla pääsee päivittäisiä lyhyitä matkoja siirtymään kätevästi. Kuljettajan voi pyytää myös odottamaan pientä lisähintaa vastaan kauppareissun ajaksi. Hinnat on hyvä neuvotella etukäteen.

Sri Lankan aktiviteetit

Sri Lanka saatetaan mieltää ensikosketuksella rantalomakohteeksi, mutta se tarjoaa lisäksi kulttuuria ja huimia luontoaktiviteetteja.

Aataminhuippu eli Adams Peak on yksi maan korkeimmista vuorista ja palkitsee luontoretkeilijän huikeilla maisemilla kultaisella auringonnousulla väritettynä. 

ShutterstockElla, Sri Lanka
Ella on Sri Lankan suosituimpia luontokohteita, ja mahdollistaa monia aktiviteetteja.

Suosittuja aktiviteetteja ovat myös pyöräily teeplantaaseilla saaren keskiosan ylängöillä, köysirata Ellan vuoristossa tai kansallisopuistosafari, jossa saattaa törmätä elefantteihin, leopardeihin, laiskiaiskarhuihin tai sinivalaisiin. Sri Lankalla on yli 20 kansallispuistoa.

Pitkä rantaviiva mahdollistaa monipuolisen vesiharrastamisen. Etelän rantakohteissa surffaaminen on suosittua esimerkiksi Unawatunassa, Weligamassa ja Hikkaduwassa. 

Toukokuusta syyskuuhun itärannikon Arugam Bay hellii surffareita kaikentasoisilla aalloillaan. Kirkasvetisiä laitesukelluskohteita löytyy niin Gallesta, Trincomaleesta kuin Kalpiyasta. Lähes koskematon Kalpitiya tunnetaan myös purje- ja leijalautailukohteena. 

Kulttuurimatkailija voi vierailla Pyhän hampaan temppelissä Kandyssa, maan lukuisissa buddhalaisissa temppeleissä esimerkiksi Anurathapurassa tai tutustua kolonialismin aikaisiin linnoituksiin Gallessa.

Paikallisen maustamisen taidon voi myös opetella ympäri saarta järjestettävillä kokkauskursseilla.

Jos haluaa jäädä saarelle pidemmäksi aikaa, on 3,5 tunnin aikaero etätöiden tekemiseen lähes täydellinen. Päivän voi aloittaa joogalla, aamusurffilla tai pidemmällä aamiaisella ollen silti vielä ajoissa aamupalavereissa. Parhaimmat paikalliset liittymätarjoukset saa heti lentokentältä. 

Ruokakulttuuri ja ravintolat Sri Lankalla

Srilankalaiset kokoontuvat mielellään syömään yhdessä. Paikalliseen tapaan ruoka syödään aina oikeaa kättä käyttäen, mutta matkailijoille on lähes aina ruokailuvälineita tarjolla.

Srilankalaisen ruoan salaisuus on taidokkaassa maustamisessa, mutta matkailijoille ruuat ovat harvemmin erityisen tulisia. Pöydässä riisin kaverina höyryävät usein mausteiset curryt. Niistä yleisin lienee linssicurry eli dhal curry. 

ShutterstockSri Lanka
Paikalliset kalastajat ovat tuttu näky Sri Lankassa.

Rannikoilla mereneläviä grillataan taidokkaasti, mutta lähes kaikista ruoista on vaihtoehtona myös kasvisversio. Muita paikalliseen keittiöön kuuluvia herkkuja ovat roti-leipä sekä kottu, joka on usein rotista, kananmunasta, currykastikkeesta ja valinnaista vihanneksista valmistettu täyttävä pääruoka. 

Tavanomaisimpia ravintoloita Sri Lankalla ovat tunnelmalliset kadulle avoinna olevat ravintolat, usein majoituksien yhteydessä, joissa pöytään taiotaan useita pieniä lautasia jaettavaksi yhdessä. Paikalliseen tapaan syöminen on maksaa annokselta 5–10 euroa. Myös länsimaalaista ruokaa on löytää helposti, mutta siitä saa maksaa hieman paikallista ruokaa enemmän.

Edullisimmin ulkona syö paikallisten sosialisoitumiseen tarkoitetuissa ravintoloissa, joita hämmentävästi kutsutaan hotel-sanalla. Täyttävä annos maksaa euron tai kaksi, mutta ruokailuvälineitä ei kannata odottaa. 

Alkoholinmyynti on luvanvaraista. Lisenssi maksaa paikalliseen tulotasoon suhteutettuna todella paljon, eikä ole tavatonta huomata ravintoloissa alkoholien olevan lisätty kuittiin käsin. Paikallinen ylpeys on viskin kaltainen edullinen arrack. Muutoin alkoholi on usein tuontitavaraa ja maksaa muuhun hintatasoon verraten paljon.

Päivittäisiin hankintoihin varsinkin pienissä kylissä apteekkien valikoima saattaa yllättää. Hyllyistä löytyy lääkkeiden lisäksi kaikkea rantasandaaleista pyykinpesuaineeseen ja länsimaalaisiin suklaisiin.

Sri Lankan nähtävyydet

Kompakti saarivaltio kätkee sisäänsä jopa kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta, joista moni keskittyy maan sisäosissa sijaitsevaan kulttuurikolmioon. Se rajautuu Polonnaruwan ja Anuradhapuran rauniokaupunkeihin sekä Kandyn pyhään kaupunkiin. Nämä historialliset kaupungit ovat Unescon perintökohteita ja edustavat maan rikasta kulttuuriperintöä.

Kolmion keskellä kohoaa näyttävästi korkealle kallioon rakennettu linnoitus, Sigiriya. Huipulle kiipeäminen vaatii 1 200 portaan selättämisen, mutta kokemus jättää unohtumattoman vaikutuksen raunioillaan, frescomaalauksillaan ja vehreillä maisemillaan yli sademetsien.

ShuterstockPyhän hampaan temppeli, Sri Lanka
Pyhän hampaan temppeli on näyttävä ulkoa, ja erittäin koristeellinen sisäpuolelta.

Myös pääkaupunki Colombossa riittää nähtävää, kuten kansallismuseo, Gangaramayan buddhalainen temppeli ja Galle Face Green rantabulevardi, jossa voit nauttia merinäköaloista kokeillen paikallisia herkkuja katukeittiöistä.

Muita merkittäviä nähtävyyksiä:

  • Pyhän hampaan temppeli, Kandy
  • Yhdeksän kaaren silta (Nine Arch Bridge), Demorada
  • Dambullan luolatemppelit
  • Nuwara Eliya -alueen teeplantaasit
  • Gallen vanhakaupunki ja sen linnoitukset
  • Yalan kansallispuisto
  • Aatamin huippu (Adam’s Peak)
  • Ravana-vesiputous (Ravana Falls), Ella

Eveliina on freelancer ja matkabloggaaja, jolle reissaaminen on henkireikä. Vauhdikkaat aktiviteetit ovat Eveliinalle tärkeä osa matkailua.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löydä uusi lomakohde Aasiasta – katso, mikä rantaparatiisi sopii sinulle parhaiten

Sri Lanka

Sri Lankalle matkustaminen helpottuu – uuden kokeilun myötä ilmainen viisumi lentokentällä

Sri Lanka

Kaipaatko uutta matkakohdetta Aasiassa? Koe Sri Lanka ennen muita

Viisi faktaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa Sri Lankaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja