Hyppää sisältöön

Lennä sinne, missä kaneli kasvaa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 27.05.2016
Ensi talveksi on luvassa kookospalmuja, hiekkarantoja, delfiinejä, apinoita, valaita, kanelia ja teetä. Trooppisen lämmin Sri Lanka on tullut myyntiin, ja Helsingistä sinne pääsee suoralla alle kymmenen tunnin lennolla.

ILMOITUS

Mikä on Sri Lanka?

Sri Lanka on reilu 21 miljoonan asukkaan trooppisen vyöhykkeen saarivaltio Intian valtameressä aivan Intian edustalla. Saaren muodon voi mieltää pisaraksi tai helmeksi ja Sri Lankaa joskus kutsutaankin helmeksi Intian kaulakorussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sri Lanka on aikoinaan ollut kiinni Intiassa, mutta mannerlaattojen liikkeen johdosta Oulun läänin kokoinen Sri Lanka on erkaantunut omaksi saarekseen. Sri Lanka on nykyään vain löyhästi kiinni Intiassa ikään kuin napanuorassa Aataminsillaksi kutsutun särkkäjonon yhdistämänä. Syvimmillään särkkäjono on vain metrin syvä ja vielä 1400-luvulla Intiasta pystyi kulkemaan Sri Lankaan jalan.

Saaren pääkaupunki on Colombo, jonka metropolialueella asuu yli viisi miljoonaa ihmistä. Colombo on sekoitus vanhoja siirtomaa-ajan taloja ja linnoituksia hollantilaisten, portugalilaisten ja englantilaisten ajalta, uusia ostoskeskuksia, basaarikortteleita, museoita sekä gallerioita.

Sri Lanka on jaettu yhdeksään provinssiin. Finnmatkojen lomakohteet sijaitsevat etelä-, länsi- ja luoteisprovinsseissa.

Miten sinne pääsee?

Sri Lankan pääkaupungista Colombosta 35 kilometrin päässä sijaitsee saaren päälentokenttä Bandaranaike International Airport, joka on nimetty 1950-luvulla toimineen Sri Lankan pääministeri S.W.R.D. Bandaranaiken mukaan. Lentoasemalle voivat laskeutua maailman suurimmat matkustajalentokoneet – myös Finnmatkojen huippumoderni Boeing 787 Dreamliner, jolla lentoaika Helsingistä Sri Lankaan vie alle kymmenen tuntia.

Lentoasemalta lomakohteisiin on vaihtelevasti 10–140 kilometrin matka. Sri Lankalla aikaisemmin käyneet saattavat muistaa ruuhkaiset pikkutiet, mutta koko Colombon eteläpuolisen rannikon liikenne on kokenut huomattavan parannuksen vuonna 2011 avatun modernin E01 Colombo–Matara -moottoritien ansiosta.

Mitä siellä tehdään?

Sri Lankalle lähtiessä tarkka lomakohde kannattaa valita omien mieltymysten mukaan riippuen siitä, pitääkö kaupungin vilinästä, rauhallisista palmurannoista, yöelämästä, vesiurheilusta vai All Inclusive -hotellin mahdollistamasta loikoilulomasta.

Kaupunkielämää ja vilskettä etsivien lomakohde on Negombo, joka sijaitsee aivan pääkaupunki Colombon kyljessä ja lähellä saaren päälentokenttää. Negombossa on vilkas satama, paljon kalaravintoloita, hienoja hiekkarantoja ja rantaelämää.

Perheet viihtyvät pienessä Ahungallan rantakylässä, jonka rannalta löytyy upouusi neljän tähden Riu Sri Lanka -hotelli, jonka perushintaan sisältyy 24 h All Inclusive. Riun lisäksi huipputasoista hotellia etsivän kannattaa tsekata pienessä Wadduwan kalastajakylässä sijaitseva viiden tähden The Blue Water -hotelli.

Finnmatkat
Havainnekuva ensi talveksi valmistuvasta Riu Sri Lanka -hotellista. Sri Lankallakin RIU tarkoittaa huipputason palvelua ja helppoa lomaa.

Vesiurheilun keskus Sri Lankassa on Bentotan rannikkokaupunki, joka sijaitsee joen, uimakelpoisen laguunin ja meren ympäröimänä. Lajeja löytyy kiinnostipa sitten surffaus, purjelautailu, purjehdus, moottoriveneet, vesijetit tai koskimelonta.

Sukeltajat ja snorklaajat viihtyvät keskilämmöltään 27 asteisessa merivedessä, jossa voi bongata kiinnostavia meriahvenia, barracudia, rauskuja, delfiinejä ja merikilpikonnia, joita lähivesiltä löytyy viittä eri lajia. Sri Lankan vesillä on myös paljon hienoja hylkyjä, muun muassa yksi maailman ensimmäisistä öljytankkereista, vuonna 1903 uponnut SS Conch ja maailman ensimmäinen lentotukialus, vuonna 1942 upotettu HMS Hermes.

Sri Lankan luonto ja eläimet ovat elämys sinänsä. Saarelta löytyy 12 kansallispuistoa ja 52 erillistä luonnonsuojelualuetta. Erilaisilla safareilla voit bongata elefantteja, leopardeja, laiskiaisia, sambarhirviä, kääpiökauriita, piikkisikoja, muurahaiskarhuja ja erilaisia apinoita. Rannikkokaupungeista järjestetään valasretkiä, joilla voi nähdä alueella viihtyviä sinivalaita, kaskelotteja, miekkavalaita ja pallopäävalaita.

Finnmatkat
Sri Lankalla riittää paljon tekemistä ja näkemistä. Aktiivilomailijan ei pidä kuitenkaan unohtaa saaren yhtä hienointa antia: pitkiä palmurantoja lämpimän meren äärellä.

Mitä siellä syödään?

Sri Lankaa kutsuttiin Ceyloniksi vuosina 1948–1972 ja monelle Ceylonista saattaa tulla mieleen tee. Sri Lanka onkin maailman kolmanneksi suurin teen tuottaja, mistä on kiittäminen brittihallitsijoiden 1800-luvulla kasvanutta teen himoa ja teenviljelyn tehostamista.

Sri Lankan yhteydessä mainitaan usein myös ceyloninkaneli tai aito kaneli, jolla viitataan cinnamomum zeylanicum -puun kuoresta saatavaan kaneliin. Ceyloninkanelia on suomalaisista ruokakaupoista vaikea löytää, mutta säännöllisen kanelinkäyttäjän kannattaa pitää mielessä seuraava seikka: tavallisesti joulupuuroon ripoteltu kassiakaneli sisältää maksalle haitallista kumariinia, jota ceyloninkanelissa ei juurikaan ole.

Muuten Sri Lankan ruokakulttuuriin vaikuttaa vahvasti Intia. Paikallisessa keittiössä suositaan erilaisia curryja – punaisia, valkoisia ja mustia, jotka täyttävät aistit mausteisuudella ja sopivalla tulisuudellaan. Curryn mausteyhdistelmiin käytetään erilaisia chilejä, korianterin siemeniä, kuminaa, kardemummaa, fenkolia, cayennepippuria ja tietenkin paikallista kanelia.

Koska ollaan saarella, näyttäytyy ruuissa laaja kirjo erilaisia meren antimia: kaloja, rapuja, mustekalaa ja simpukoita. Myös kanaa käytetään runsaasti.

Finnmatkat
Sri Lankan keittiöön on vaikuttaa vahvasti sijainti Intian rannikolla. Erilaisilla paikallisilla curry-sekoituksilla maustetaan muun muassa kala- ja kanaruokia.

Kookospalmut huojuvat lähes jokaisella srilankalaisella rannalla, ja kookos on paikallisessa keittiössä paljon käytetty raaka-aine – sekä ruuissa että juomissa. Paikallinen toddy, kookosviini, valmistetaan kookosmaidosta käyttämällä. Bentotan rannikkokaupunki on erityisen tunnettu omasta toddy-tuotannostaan.

Finnmatkat
Kookospalmuja hyödynnetään saarella monin eri tavoin. Puun lehdistä tehdään muun muassa mattoja, ja monilla rannoilla saattaa törmätä kookospähkinämyyjiin. Kookosmaidosta valmistetaan esimerkiksi toddya – kookosviiniä.

Yhdistä Malediivit

Jos olet jo vakuuttunut, että Sri Lankalle kannattaa lähteä, niin mikset yhdistäisi reissuun saman tien Malediivejä? Malediivien 1190 saaresta ja atollista muodostuva tasavalta sijaitsee Sri Lankalta noin 800 kilometrin päässä, mikä tarkoittaa vain lyhyttä jatkolentoa.

Finnmatkojen Malediivit-Sri Lanka -yhdistelmälomalla ensimmäinen viikko vietetään Malediiveillä ja toinen Sri Lankalla. Finnmatkojen Malediivit talvelle 2016–17 tulevat myyntiin maaliskuussa.

Kenelle?

Sri Lanka sopii kaikille, jotka kaipaavat Suomen kylmään talveen lämpimän tauon. Tottuneille Thaimaan tai Karibian kävijöille Sri Lanka tuo mukavaa vaihtelua, mutta saarelle on helppo lähteä myös ihan ensimmäiselle tropiikin reissulle. Valmismatkalla matkustaja on aina hyvässä hoidossa, ja tutut Finnmatkojen opaspalvelut ovat Sri Lankallakin käytössä.

Lue lisää Finnmatkojen Sri Lankasta ja katso lähtöpäivät >>

Lähde: Finnmatkat
Kuvat: Torleif Svensson, Erik Sahlin, Finnmatkat

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löydä uusi lomakohde Aasiasta – katso, mikä rantaparatiisi sopii sinulle parhaiten

Sri Lanka

Sri Lankalle matkustaminen helpottuu – uuden kokeilun myötä ilmainen viisumi lentokentällä

Sri Lanka

Kaipaatko uutta matkakohdetta Aasiassa? Koe Sri Lanka ennen muita

Viisi faktaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa Sri Lankaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja