Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Sri Lanka

Colombo on Sri Lankan kiehtova pääkaupunki

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 27.05.2016
Sri Lankan suurin kaupunki Colombo on hämmentävä ja kiehtova kohde.

Sri Lankan suurin kaupunki

Colombo sijaitsee Sri Lankan länsirannikolla. Sijaintinsa takia se on tärkeä satamapaikka. Siitä puhutaan usein pääkaupunkina. Sri Lankan virallinen pääkaupunki on kuitenkin Colombon vieressä sijaitseva Sri Jayawardenepura Kotte, jolla tosin on vain hallinnollinen asema.

Colombo on viehättävä sekoitus siirtomaa-aikojen arkkitehtuuria, uusia moderneja rakennuksia, perinteitä, kulttuuria ja suurkaupungin hektisyyttä. Kaupunki tarjoaa matkailijalle myös mahtavat ostosmahdollisuudet. Sieltä voikin hankkia edullisesti kaiken tarpeellisen – ja myöskin tarpeettoman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Colombon parhaaseen antiin kuuluu runsas ravintolatarjonta. Paikallinen ruoka on varsinaista makujen ilotulitusta, tosin suomalaiseen makuun melko tulista.

Nähtävyyksistä vierailemisen arvoisia ovat kansallismuseo sekä luonnonhistorian museo, Gangaramayan buddhatemppeli, Dehiwalen eläintarha sekä Galle Face Green –rantabulevardi. Kaupungilla kävellessä katseenvangitsijana toimii myös siirtomaa-aikainen arkkitehtuuri.

Colombo sopii matkakohteeksi niin reppureissaajalle kuin pakettimatkailijallekin. Kokenut matkailija löytää taatusti kaupungista jotain uutta, kokematon reppumatkaaja taas saa tuntumaa myös muissa Aasian maissa vallitsevaan kaaottisuuteen. Colomboon tutustumiseen kannattaa varata muutama päivä, jotta pääsee aistimaan kunnolla kaupungin tunnelmaa.

Colombo

Colomboon on hyvä paeta Suomen talvea

Sri Lanka sijaitsee päiväntasaajan yläpuolella, trooppisella vyöhykkeellä. Saaren ilmasto on aina lämmin ja kostea. Colombo sijaitsee rannikkoalueella, jossa lämpötilat saattavat kohota yli 30 asteen, mutta laskevat harvoin alle 25 asteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sadekauden aikana vettä tulee todella reilusti. Colombon seudulla sadekausi on toukokuusta syyskuuhun.

Erilaisia maailmoja yhden kaupungin sisällä

Useimmat aloittavat tai lopettavat Sri Lankan matkansa Colomboon. Colombo näyttää kerralla Sri Lankan parhaat puolet, mutta samalla myös huonoimmat. Kaupunkia kannattaa kuitenkin tutkia ainakin muutaman päivän ajan.

Aina vuoteen 1948 saakka brittiläiset siirtomaaherrat pitivät valtaa Sri Lankassa. Siirtomaa-aika näkyy edelleen kaupungin arkkitehtuurissa, sillä rakennukset ovat edelleen käytössä. Tunnetuin näistä on kaupungintalo, joka sijaitsee aivan kaupungin ytimessä.

Colombossa asuu monien uskontojen edustajia. Kaupungissa on upeita hindulaisia ja buddhalaisia temppeleitä sekä moskeijoita. Valtaosaan pääsee tutustumaan. Vieraillessa on syytä kunnioittaa tapoja ja välttää esimerkiksi paljastavaa pukeutumista.

Fort on kaupungin kaupallinen keskus, jossa sijaitsevat myös kaikki suuret kansainväliset hotellit. Aikoinaan alueella sijaitsi hollantilaisten ja portugalilaisten linnoitus. Osia siitä on edelleen nähtävissä sulautuneena toimistojen, parempien kauppojen, pankkien ja ravintoloiden joukkoon.

Colombo on suurkaupunki meren äärellä, joten sieltä löytyy myös rantoja. Colombon rannat ovat useita kilometrejä pitkiä ja vilkkaita. Auringonpalvonnan lisäksi rannat ovat suosittuja surffauspaikkoja. Colombosta voi myös lähteä sukeltamaan. Kirkkaissa vesissä lepää muun muassa mielenkiintoisia hylkyjä.

Auringon laskiessa kannattaa lähetä kävelemään Galle Face Green Promenadille, joka kulkee leveänä jalkakäytävänä pitkin rantaviivaa. Paikalliset ja turistit kokoontuvat viettämään iltaa sen varrelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostoksia ja eksoottisia makuja

Fort on Colombon parempien kauppojen alue. Pettah puolestaan on basaarialue, joka on oikea tavarataivas. Kaupoissa ja kojuissa on myynnissä muun muassa vaatteita, kankaita, kenkiä, laukkuja, elektroniikkaa, kirjoja sekä koruja ruokatarvikkeita unohtamatta. Alueen jokaisella kadulla on oma erikoisuutensa, esimerkiksi Malwatte Avenuella myydään kaikkea musiikkiin liittyvää. Pettahissa tinkiminen on osa kaupankäyntiä.

Colombosta on kansainvälistä ruokaa tarjoavia ravintoloita, mutta siellä kannattaa syödä paikallisia erikoisuuksia. Perinteinen ateria tarjoillaan riisin ja erilaisten vihannes, kala- ja lihacurryjen kera. Lisäksi mukana tulee paikallinen rapea leipa, papadam. Tuoreita hedelmiä syödään myös paljon.

Perinteinen ruoka on tulista, suomalaiselle usein jopa liian tulista. Turistien suosimissa paikoissa annokset tulevat usein valmiiksi miedompina. Mikäli ruokailee paikallisten suosimissa ravintoloissa ja epäilee ruoan hivelevän makunystyröitä liiallisesti, kannattaa pyytää ruoka vähemmän maustettuna.

Colombossa on myös vilkas yöelämä, jossa voi käydä esittelemässä parhaimpia tanssiliikkeitään.

Hyvä tietää

Sri Lankassa vaalitaan perinteitä. Turistin on myös syytä kunnioittaa paikallista elämäntapaa. Esimerkiksi julkisia hellyydenosoituksia kannattaa välttää, sillä ne eivät kuulu kulttuuriin. Lisäksi jos on tatuoinut ihoonsa Buddhan, se on syytä pitää peitossa. Buddhan kuvan käyttäminen tatuoinnissa katsotaan Sri Lankassa loukkaukseksi ja se voi jopa estää maahan pääsyn.

Sri Lankaan matkustava tarvitsee sähköisen matkustusvaltuutuksen. Tarkemmat ja ajantasaiset tiedot sen hakemisesta ja maksamisesta saa matkanjärjestäjältä tai Sri Lankan maahantuloviranomaisilta. Lisäksi kattavan matkavakuutuksen hankkimista suositellaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN COLOMBOSSA

Colombo

Lennot Colomboon

Colomboon voi matkustaa Suomesta pakettimatkalla tai omatoimisesti. Pakettimatkoja järjestetään talvikaudella. Colombo kannattaa yhdistää osaksi Sri Lankan kiertomatkaa. Pakettimatkoihin niihin sisältyy usein suora lento. Lento kestää noin 12 tuntia.

Omatoimisesti Colomboon lennettäessä konetta joutuu vaihtamaan kerran tai kaksi. Meno-paluulennot maksavat 600-900 euroa.

Majoitusta joka lähtöön

Colombon majoitustarjonta on monipuolista ja jokainen löytää sieltä sopivan vaihtoehdon. Budjettimatkailijoille on tarjolla vaatimattomia majapaikkoja kun taas luksusta kaipaavallekin riittää valinnanvaraa. Colombossa sijaitsevat Sri Lankan hienoimmat hotellit.

Hotellien hintataso on Suomeen nähden edullinen ja hinta-laatusuhde parempi kuin esmimerkiksi Thaimaassa. Majapaikakseen ei siis välttämättä kannata valita kaikkein edullisinta vaihtoehtoa.

Liikkuminen paikan päällä

Liikenne Colombossa on runsasta, vilkasta ja kaaottista. Sri Lankassa ajetaan vasemmalla puolella, joten liikkuessa kannattaa pysyä valppaana.

Colombon keskustassa on alueita, joita kannattaa tutkia kävellen. Nähtävyyksien välillä kävelymatkaa pidempiä matkoja on helppo liikkua kolmipyöräisellä tuk tukilla tai taksilla.

Mikäli mielii lähteä katselemaan Sri Lankaa laajemmin, voi matkaan lähteä bussilla tai junalla. Ne ovat kuitenkin usein tupaten täynnä ja viivytyksiä esiintyy. Jos pikkurahasta ei ole puutetta, miellyttävin tapa matkustaa on vuokrata oma ilmastoitu pakettiauto ja sille kuljettaja.

COLOMBON NÄHTÄVYYDET

Colombo

Kuuluisat museot

Kansallismuseo The National Museum of Colombo ja luonnontieteellinen museo The Natural History museum kätkevät uumeniinsa Sri Lankan viimeisen kuninkaan valtaistuimen jalokivineen, laaja-alaisen kirjaston sekä maisemamalleja Sri Lankan luonnosta.

Gangaramayan Buddhatemppeli

Gangaramayan Buddhatemppeli on yksi Sri Lankan tärkeimmistä temppeleistä. Se on tärkeä arkkitehtuurisesti sekä hengellisiltä merkityksiltään. Alueella on myös museo ja kirjasto. Temppeli sijaitsee Biera-järven rannalla.

Galle Face Green Promenad–rantabulevardi

Galle Face Greenin rantabulevardi on peräisin brittivalloittajien ajalta. Kävelykatu on rakennettu 1800-luvun puolessa välissä. Aikoinaan sillä pidettiin hevoskilpailuja.

Nykyään puolitoista kilometriä pitkä katu on kaupunkilaisten kokoontumispaikka, jonka varrelle ihmiset kokoontuvat katselemaan auringonlaskua.

COLOMBON PARHAAT

Colombo

Colombon parhaat nähtävyydet

  • Galle Face Green Promend
  • Gangaramayan Buddhatemppeli
  • Fort – Colombon moderni keskus
  • Pettahin ostosparatiisi
  • Museot

Colombon parhaat aktiviteetit:

  • kaupunkikierrokset
  • Ruokakulttuuriin tutustuminen
  • Rantaelämä
  • Shoppailu

LISÄTIETOA

Sri Lankan viralliset matkailusivut

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Istockphoto, Flickr / H.Silenius, Konrad Lembke, _soFie, Jayantika Soni