Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Viisi faktaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa Sri Lankaan

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Kiehtova Sri Lanka tarjoaa vaihtoehdon perinteisille Kaakkois-Aasian matkakohteille. Lue viisi asiaa, jotka on hyvä tietää ennen matkaa saarivaltioon!
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 24.01.2019
facebook   whatsapp

1. Ilmaston vaihtelu voi yllättää

Sri Lanka on pisaranmuotoinen saarivaltio Intian eteläkärjessä, ja maa on pinta-alaltaan vain noin viidesosa Suomen pinta-alasta.

Pienestä koostaan huolimatta maan ilmasto ja luonto ovat vaihtelevia, mikä saattaa yllättää ensimmäistä kertaa matkustavan. Alimmillaan Sri Lankan säätilat voivat tippua 15 asteeseen maan keskiosien ylängöillä. Yleisesti lämpötila on kuitenkin 30 asteen tuntumassa, ja esimerkiksi maan itärannalla lämpötila voi nousta hyvin yli 30 asteen.

Myös rannoille matkustaessa on syytä pitää mielessä kunkin alueen monsuunikaudet, sillä esimerkiksi marraskuusta huhtikuuhun eteläranta on suosittua surffaus- ja rantalomailualuetta. Maan pohjois- ja itäosissa puolestaan parasta matkustusaikaa ovat kuukaudet helmikuusta lokakuuhun.

2. Kulttuurikolmio vetää vertoja Egyptin pyramideille

Pohjoisilla ylängöillä sijaitsee Sri Lankan vanhimpiin nähtävyyksiin kuuluva Kuninkaan maa, joka nyttemmin tunnetaan Sri Lankan kulttuurikolmiona. Sri Lankan kirjoitettu historia ulottuu yli 2 500 vuoden taakse.

Sri Lanka onkin yksi maailman vanhimpia sivilisaatioita, ja merkkejä menneestä loiston ajasta voi löytää vielä tänä päivänäkin.

Nykyään muinaisesta valtakunnasta ovat jäljellä Anuradhapuran ja Polonnaruwan rauniokaupungit ja valtavalla kallionkielekkeellä sijainnut Sigiriyan linnoitus. Kulttuurikolmion nähtävyyksien on sanottu vetävän vertoja jopa Egyptin pyramideille.

3. Maan suosituin junareitti on todellakin suosittu

Kandyn alueella sijaitseva junareittiä on siteerattu maailman kauneimmaksi junareitiksi. Sana on kiirinyt kauas, sillä Sri Lankan Kandysta Ellaan vievä junamatka on täynnä ulkomaalaisia matkailijoita. Liput kannattaakin siis varata etukäteen tai ainakin viimeistään matkapäivän aamuna.

ShutterstockKandy, Sri Lanka
Sri Lankan Kandysta Ellaan kulkeva juna on vaikuttava maisemareitti. Junamatka on suosittu erityisesti ulkomaalaisten matkailijoiden keskuudessa, ja junat ovat usein täynnä ihmisiä.

Koko junamatka kestää 6–7 tuntia, ja myös ensimmäisen matkustusluokan liput saa suomalaisittain varsin edullisesti.

>> Lue myös: Onko tässä uusi suosikkikohteesi? Lue viisi syytä matkustaa Sri Lankalle

4. Rantaa on yli tuhat kilometriä

Koska Sri Lanka on saari, sillä on yli 1 000 kilometriä rantaviivaa. Jos suunnittelee rantalomaa Sri Lankalla, voi miettiä jo etukäteen, millaista rantalomaa haluaa viettää, sillä erilaisia rantoja riittää monenlaisille rantalomailijoille. Suosituimpia rantalomakohteita ovat maan itä- ja etelärannat.

Perinteisesti suosituin rantalomailijan kohde on Sri Lankan etelärannikko, jonka rannat Tangalla, Beruwala, Mirissa, Bentota ja Unawatuna houkuttelevat matkailijoita palmun alle. Eteläisen Sri Lankan rannoilla riittää palveluita ja hotelleja. Myös aktiivinen rantalomailija löytää rannoilta tekemistä, sillä etelärannalla voi esimerkiksi lähteä veneretkelle bongaamaan sinivalaita.

Jos kaipaa kätkettyjä aarteita ja paikallista aitoutta, autiompia rantoja voi lähteä etsimään itärannalle. Itärannan suosituin ranta on Arugam Bay, joka houkuttelee erityisesti surffaajia.

IstockphotoSri Lankan ranta
Sri Lanka on saarivaltio, ja sillä on yli tuhat kilometriä rantaviivaa. Ensi kertaa matkustavan kannattaa tutustua rantoihin etukäteen, sillä valinnanvaraa riittää.

Myös Sri Lankan läntiseltä rannalta voi etsiä rentouttavia rantahiekkoja, ja varsinkin Negambon laguuni sijaitsee lähellä Sri Lankan pääkaupunkia Colomboa, jossa on maan ainoa kansainvälinen lentokenttä.

5. Hanki maahantulolupa ennen matkaa

Kaikkien Sri Lankaan matkustavien täytyy maahan päästäkseen anoa sähköistä maahantulovaltuutusta eli ETA-lupaa. Kun matkailija saapuu Sri Lankaan, ETA-luvan kanssa matkustavalle myönnetään viisumi ja lupa maahan pääsyyn. Muutaman kympin maksava lupa haetaan sähköisesti.

Sri Lankan elektroninen matkailulupa otettiin käyttöön vuonna 2012, ja se sallii oleskelun maassa 30 päivään saakka. Myös passin voimassaolo on syytä tarkistaa etukäteen, sillä passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta saapumisesta.

>> Etsi lisää tietoa Sri Lankan kohdeoppaasta!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Liittyen tuohon SriLanka juttuunne niin kyllä ykkösasia jonka haluamme tietää on se että onko ne kaikki talipaanit jotka niitä pommeja posautteli, saatu jo kiinni. Eli vaihtakaa tämä ykköseksi ja muuttakaa otsikko muotoon “kuusi faktaa…”


  2. Vuorille mentäessä villapaita ja pitkät kalsarit. Kun aurinko menee pilveen lämpötila laskee rajusti ja kosteutta riittää. Jos mahdollista käy kalassa, olin maailmanennätyshaltijan kanssa kalassa siellä. Kopio tavaraa pilvin pimein.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.