hero taustakuva

Kaipaatko uutta matkakohdetta Aasiassa? Koe Sri Lanka ennen muita

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Sri Lankassa on rantoja, letkeää tunnelmaa ja lähes koskematonta luontoa. Saarivaltio on toistaiseksi pysynyt sivussa suurimpien turistimassojen reitiltä, ja autenttinen tunnelma kannattaakin kokea juuri nyt.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 05.02.2019
facebook   whatsapp

Rantoja, luontoa ja kulttuuria pienessä koossa

Sri Lankan pieni saarivaltio sijaitsee Intian valtameressä, ja on kooltaan ainoastaan 65 610 neliökilometriä. Kompakti koko on kuitenkin vahvuus, sillä jo viikon mittaisen loman aikana ehtii nähdä ja kokea paljon, eikä aikaa tuhraudu pitkien välimatkojen taittamiseen.

Sri Lanka sopii mainiosti rantaloman kohteeksi, sillä maassa on jopa 1 300 kilometriä rantaviivaa. Sen lisäksi maan monimuotoinen luonto sekä hyvin säilyneet kulttuurinähtävyydet kiinnostavat matkailijoita. Monipuolinen kohde sopiikin niin perheille, pariskunnille kuin reppureissaajille.

Saarivaltiossa on monia kulttuurikohteita

Kulttuurinnälkäiset matkailijat suuntaavat maan keskiosiin, niin kutsuttuun kulttuurin kolmioon. Alue ulottuu keskiaikaisesta Kandyn kaupungista muinaiseen Anuradhapuran piirikuntaan ja Polonnaruwan arkeologiseen aarreaittaan.

Näiden kohteiden väliin jää lukuisia historiallisia ja kulttuurisia kohteita, jotka ovat vaikuttavia paitsi Sri Lankan myös koko maailman mittakaavassa. Maassa on kaiken kaikkiaan kahdeksan Unesco-kohdetta, joiden joukossa on muun muassa temppeleitä ja sademetsiä.

Kokemisen arvoinen on muun muassa Sigiriya, joka on lähes 400 metriä merenpinnan yläpuolelle ulottuva magmakivi. Paikalliset pitävät sitä maailman kahdeksantena ihmeenä.

ShutterstockSri Lanka
Sri Lankan -lomalla on syytä tutustua myös maan luontokohteisiin.

Eläimellinen rantaloma Sri Lankalla

Sri Lankan rannat ovat maan matkailuvaltti, ja hyviä ranta-alueita ovat vaikkapa Hikkaduwa tai Unawatuna. Saarivaltion rannat ovat muutakin kuin palmuja ja kultaista hiekkaa, sillä monilla rannoilla on hyvät mahdollisuudet vesiurheiluun.

Rannoilla voi nähdä merikilpikonnia, delfiinejä ja valaita. Paras aika valaiden bongailuun on marras–huhtikuu, jolloin niitä on alueella niin runsaasti, että monille retkille annetaan jopa valastakuu.

Eläimiä voi nähdä myös kansallispuistoissa, missä järjestetään safareja. Esimerkiksi saaren suurin kansallispuisto Yala on hyvä safarikohde, sillä siellä elää muun muassa leopardeja, norsuja, huulikarhuja sekä biisoneita.

Koe kiehtovan kaoottinen Colombo

Pääkaupunki Colombo on Sri Lankan suurin kaupunki, jossa ihmisten, tuoksujen, värien ja äänien sekamelska saa helposti matkailijan pään pyörälle.

Colombossa sekoittuvat perinteet sekä nykyaika, ja kaupungissa voi nähdä niin moderneja pilvenpiirtäjiä, buddhapatsaita, temppeleitä kuin moskeijoitakin. Kaupunki on lisäksi oiva kohde shoppailulomalle, sillä tarjontaa riittää basaareista luksusputiikkeihin.

Pääkaupunki on kuitenkin vain pintaraapaisu Sri Lankasta, joten loman aikana kannattaa tutustua myös saarivaltion muihin osiin.

>> Lue lisää vinkkejä Sri Lankalle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Mieleenpainuva kahden viikon loma takana Sri Lankassa. Ensimmäisen viikon kiersimme sisämaassa (Kandy, Eliya Nuwera, Elle, Tissamaharama). Maisemat olivat upeat ja junamatka Nuwera Eliyasta Elleen oli yksi hienoimmista kokemuksista. Muuten kuljimme sisämaassa autolla. Otimme kuljettajan ja majoitukset Haya Lanka Toursista (http://www.hayalanka.com/), mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi ja voimme suositella yritystä. Luotettava kuljettaja vei meidät kätevästi paikasta toiseen ja hotellit olivat hyvätasoiset ja siistit. Vaikka hotellit eivät sijainneet ihan keskustassa, se ei haitannut, koska meillä oli kuljettaja koko ajan käytössä. Sisämaassa kiertämisen jälkeen liikuimme omin neuvoin (lähinnä taksilla) rantakohteissa. Rantakohteista erityisesti Mirissan rento meno ja W&D Beach hotel jäi mieliimme. Kaiken kaikkiaan reissu oli hieno yhdistelmä kulttuuria, luontoa ja rantaelämää!


  2. Sri Lanka on kaunis ja monipuolinen maa, etenkin suosittelen luonnonystäville. Suosittelen junamatkaa Kandystä Ellaan. Matkalla näkee Sri Lankan kauneinta luontoa. Syyskuun aikaan esim itään mentäessä luonto taas paikoittain muuttuu kuivaksi ja todella polttavan kuumaksi. Etelässä olevat rannat mm. Tangalle, Mirissa ja osittain myös hikkaduwa ovat suht kapeita rantoja, unawatunassa on suurempi isompi hiekkaranta, joskaan ei kovin leveä. Majoituksia varatessa moni paikka laskee kurssin dollarien mukaan, ei eurojen..joten kannattaa mainita asiasta. Maassa kannattaa ehdotommasti maistaa rice&curry ateriaa, joka löytyy lähes joka ravintolan listalta. Paikalliset ovat ystävällisiä, avuliaita ja uteliaita. Yalan kansallispuistoon jos haaveileit, kannattaa ottaa kokenut kuski, joka tuntee reitit ja eläimet. Monilla kuskeilla, varsinkin nuoremmilla tuntui olevan hirveä kilpailu ja kiire sekä kaahaus päällä ja eläimet loikkivat takaisin metsään. Julkisilla kulkuvälineillä matkustaessa suosittelen naisten pukeutuvan konservatiivisesti, hartiat piiloon ja ei ehkä minishortseja, yksin itse matkustaessani saatoin sen virheen tehdä että shortsit oli jalassa bussissa, niin sain kyllä varsinkin naispuolisilta pitkiä vihaisia katseita. Huijareita maasta myös löytyy, mistäpä ei. Ei kannata kaikkea uskoa mitä sanotaan, jotkut ovat kovasti rahan perässä ja huijaavat hintoja. Yksin matkustaneena naisena koin maan suht turvalliseksi, maalaisjärki mukana, iltaisin ei ehkä kannata hiippailla yksin ulkona. Liikenne on Sri Lankan suurin turvallisuusuhka, muuten suosittelen kaikille paikkaa:) eniten suosittelen maata niille, jotka haluavat kiertää ja nähdä. Mielestäni yksikään kaupunki/kylä ei ollut sellainen että viikon tai pari jaksaisi samassa paikassa lomailla, koska kylät ovat pieniä ja tekemistä yhdessä paikassa ei ehkä tarpeeksi ole. Kannattaa ottaa maasta kaikki irti ja seikkailla minkä ehtii :)


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.