Hyppää sisältöön

Kuinka paljon sinä tiedät Maltasta? 10 hauskaa faktaa pienestä saarivaltiosta

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.08.2016
Maltan suosio matkakohteena on huimassa nousussa, mutta mitä oikeastaan tiedät tästä saarivaltiosta? Lue 10 hauskaa faktaa, joilla yllätät matkaseuralaisesi.

1. Calypson luola

Maltan kauniilla Ramlan rannalla sijaitsevan Calypson luolan uskotaan olevan samainen luola, josta voi lukea muinaiskreikkalaisesta Odysseia-eepoksesta. Homeroksen klassikkoteoksessa Calypso-nymfi piti sankari Odysseusta rakkauden vankina peräti seitsemän vuotta.

Nymfi oli luvannut Odysseukselle kuolemattomuuden, mikäli tämä pysyisi hänen kanssaan luolassa. Tarussa Odysseus kuitenkin hylkää nymfin tarjouksen ja pakenee vaimonsa Penelopen luokse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / Berit WatkinSininen ikkuna on Maltan tärkeimpiä nähtävyyksiä.
Gozon Sininen ikkuna on monelle tuttu elokuvista ja televisiosarjoista.

2. Elokuvista tuttu

Maltan neitseellinen luonto ja vaikuttavat maisemat ovat monelle tuttuja televisiosta ja elokuvista. Muun muassa sellaiset kassamagneetit kuten Gladiaattori, Troija ja hittisarja Game of Thrones on kuvattu ainakin osittain Maltalla.

Game of Thronesista tuttuja maisemia tarjoavat Maltalla muun muassa Gozon, Valletan ja Rabatin alueet. Erityisesti Gozolla sijaitseva kaunis kalliomuodostelma Sininen ikkuna on esiintynyt useissa eri Hollywood-tuotannoissa.

3. Vasemmanpuoleinen liikenne

Maltan saarivaltio itsenäistyi muodollisesti vuonna 1964. Sitä ennen valtio oli yli sata vuotta osa Britannian imperiumia. Brittivaikutukset näkyvät yhä saarella, ja kenties kaikkein näkyvimmin sen autoteillä. Maltalla nimittäin noudatetaan edelleen vasemmanpuoleista liikennettä.

4. Siviilirohkea valtio

Toisen maailmansodan aikana Britannia kunnioitti Maltaa Yrjön risti -kunniamerkillä, joka tyypillisesti myönnetään vain siviilirohkeille yksityishenkilöille. Ison-Britannian silloinen kuningas Yrjö VI halusi kuitenkin osoittaa arvostuksensa Maltan kansalaisille siitä sankaruudesta ja omistautumisesta, mitä he osoittivat Maltan saarron aikana. Yrjön risti on edelleen nähtävissä Maltan lipussa ja vaakunassa.

Flickr / Tobias ScheckKippari-Kalle-elokuvan lavasteista on tullut suosittu nähtävyys Maltalla.
Kippari-Kallen kylä on yksi Maltan suosituimpia nähtävyyksiä.

5. Kippari-Kallen kotikylä

Yksi Malta suosituimmista nähtävyyksistä on Popeye Village -teemapuisto eli Kippari-Kallen kylä. Puisto rakennettiin alun perin Kippari-Kalle-elokuvan lavasteiksi, mutta nykyään sen hauskat pienet puutalot ja aallonmurtaja toimivat mukavana päiväkohteena koko perheelle. Lavasteet säilytettiin huhujen mukaan säästösyistä: kylän purkaminen olisi tullut turhan kalliiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Yksi maailman pienimmistä valtioista

Malta on paitsi Euroopan unionin pienin valtio, myös yksi koko maailman piskuisimmista maista. Maltan arvioidaan olevan 186. pienin valtio maailman noin 196 valtion joukossa. Toisaalta valtio on myös kahdeksanneksi tiheimmin asutettu, joten vetovoimaa ei tältä vaatimattoman kokoiselta valtiolta puutu.

Lähes puolet maltalaisista myös asuu maan pääkaupungissa Vallettassa, joka on niin ikään vajaan neliökilometrin pinta-alallaan EU:n pienin pääkaupunki.

7. Ei niin maltalaiset maltankoirat

Monet koiraharrastajat tuntevat pienen valkoturkkisen seurakoirarodun, maltankoiran. Tämä suloinen rotu on yksi vanhimmista lemmikkiroduista, mutta vastoin yleistä harhakäsitystä sen juuret eivät ole Maltalla.

Rotu on Maltan tapaan peräisin Välimeren alueelta, mutta sen nimi lienee alun perin viitannut turvapaikkaa tai satamaa merkinneeseen seemiläiseen sanaan malat.

Valletta on Maltan pääkaupunki.
Vallettan kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

8. Kulttuurisesti arvokas Valletta

Pääkaupunki Valletta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, eikä ihme. Kaupungista löytyy nimittäin yli 300 historiallista muistomerkkiä. Vallettan kirkot, linnoitukset ja muut barokkiarkkitehtuurin taidonnäytteet tekevät kaupungista yhden maailman merkittävimmistä historiallisista keskittymistä.

9. Julkkiksilla maltalaista taustaa

Maltalaisia julkisuudenhenkilöitä ei juuri Suomessa tunneta, mutta muutamalta maailmankuululta julkkikselta löytyy tiettävästi sukujuuria Maltan saaristosta. Esimerkiksi poplaulaja Britney Spearsin isoisoisä on syntynyt Maltalla, samoin kuin kanadalaisen rocktähden Bryan Adamsin isoäiti sekä isoisoäiti.

10. Jättiläisen temppeli

Muinaiset Gizan pyramidit ja esihistoriallinen Stonehenge-monumentti jäävät toisiksi Maltan Gozo-saaren historialliselle nähtävyydelle. Ġgantijan temppelikokonaisuus kuuluu nimittäin maailman vanhimpien kivimonumenttien joukkoon, jopa vanhempana kuin edellä mainitut nähtävyydet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ġgantija on maltan kieltä ja tarkoittaa jättiläisen tornia. Paikallisen kansantarun mukaan Ġgantijan onkin jättiläisten rakentama, ja sitä on käytetty aikoinaan palvontapaikkana. Temppelialueen arvioidaan rakennetun peräti 3200–3600 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Flickr / Tobias Scheck, Berit Watkin, Tobias Scheck, ro431977

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Blue Lagoon Comino

Välimeren salaisin sininen laguuni – Maltan vieressä on pieni saari, jonka sinäkin haluat nähdä

Maltan ruokakulttuuri

Makumatka Maltalle – katso vinkit paikallisiin herkkuihin ja ruokatapahtumiin

Matkustaminen Eurooppaan

Matkustaminen Eurooppaan vapautuu – näistä maista saa tällä hetkellä saapua Suomeen ilman karanteenisuositusta

Syysloma Maltalla

Nauti lämmöstä ja rauhasta – 5 syytä valita Malta syyslomakohteeksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja