Hyppää sisältöön

Kaukainen ja kiehtova Brasilia – 10 faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 30.10.2016
Etelä-Amerikassa sijaitseva Brasilia on kiinnostava jättivaltio. Lue mielenkiintoiset faktat!

1. Maailman suurimpia valtioita

Brasilia on Etelä-Amerikan suurin maa, ja koko maailman viidenneksi suurin valtio niin pinta-alaltaan kuin asukasluvultaankin. Jopa kolmannes koko Latinalaisen Amerikan väkiluvusta asuu juuri Brasiliassa.

Maalla on 7 491 kilometriä rannikkoa, minkä lisäksi Brasilialla on lukuisia rajanaapureita: kaikki Etelä-Amerikan maat Chileä ja Ecuadoria lukuun ottamatta. Brasilian pinta-ala kattaa 47 prosenttia koko Etelä-Amerikasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Miljoonien lentokenttien maa

Suuren koon myötä Brasiliassa on myös runsaasti lentokenttiä, sillä maassa on yhteensä noin neljä tuhatta lentoasemaa. Suurin niistä on São Paulo-Guarulhosin kansainvälinen lentoasema.

Maassa vierailee vain noin kuusi miljoonaa matkailijaa vuosittain, mikä on väkilukuun suhteutettuna maailman pienimpiä matkailijalukuja. Noin puolet Brasilian-matkailijoista vierailee Rio de Janeirossa.

3. Uusi pääkaupunki rakennettiin vauhdilla

Brasilian pääkaupunki on vuodesta 1960 lähtien ollut maan keskiosassa sijaitseva Brasilia. Kaupunki rakennettiin nopeasti 1950-luvulla 41 kuukaudessa eli reilussa kolmessa ja puolessa vuodessa. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1956 ja päättyivät 1960.

Pääkaupungin erikoinen muoto ilahduttaa erityisesti kaupunkiin lentäen saapuvia, sillä Brasilian kaupunki näyttää ylhäältä katsottuna lentokoneelta. Ennen Brasiliaa maan pääkaupunki oli Rio de Janeirossa.

4. Brasiliassa on Osama bin Laden -teemaisia baareja

Brasiliassa voi nauttia oluensa itse Osama Bin Ladenin tarjoilemana – tai ainakin tiskin takana seisova mies muistuttaa häntä erehdyttävästi. Brasilian São Paulossa sijaitsee nimittäin terroristijohtajan mukaan nimetty Bar do Bin Laden, jota pyörittää Osama Bin Ladenilta näyttävä brasilialaismies.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brasiliassa on lisäksi ainakin toinen Bin Laden -baari, sillä noin 25 kilometrin päässä Rio de Janeirosta sijaitsevassa Niteróissa on Caverna do Bin Laden -baari. Nimi tarkoittaa suomeksi Bin Ladenin luolaa.

IstockphotoKristus-patsas, Brasilia
Kristus-patsaalta avautuu vaikuttava näkymä Rio de Janeiroon.

5. Useimmat tunnistavat valtavan Kristus-patsaan

Brasilian tunnetuin nähtävyys on ehdottomasti Rio de Janeirossa kohoava Kristus-patsas. Valtava patsas painaa 635 tonnia ja on 38 metriä korkea. Kuuluisa maamerkki hyväksyttiin maailman seitsemän ihmeen joukkoon vuonna 2007.

Patsas sijaitsee 700 metrin korkeudessa kukkulan laella, mistä syystä salama iskee patsaaseen jopa noin kuusi kertaa vuodessa. Aina tuhoja ei synny, mutta esimerkiksi tammikuussa 2014 salama iski patsaaseen tuhoten sen oikean käden keskisormen. Kuukautta aikaisemmin patsaan oikean käden peukalo oli kärsinyt niin ikään salamaniskusta.

6. Kammottava käärmesaari on avoinna vain tutkijoille

Brasilian edustalla, noin 30 kilometrin päästä São Paulosta sijaitsee käärmesaari, joka on useimmille painajainen: Ilha da Queimada Grande -saari on tuhansien myrkkykäärmeiden koti.

Saarella asuu noin neljän tuhannen kultakeihäskäärmeen yhdyskunta. Kultakeihäskäärmeet ovat maailman myrkyllisimpiä käärmeitä, ja niitä asuu ainoastaan Ilha da Queimada Grande -saarella. Käärmeen myrkky voi tappaa ihmisen tunnissa. Brasilian valtio on kieltänyt siviilejä matkustamasta saarelle, jonne ainoastaan tutkijat voivat päästä poikkeusluvalla.

Flickr / Alobos LifeRio de Janeiro, Brasilia
Suurin osa matkailijoista vierailee Brasilian-lomansa aikana Rio de Janeirossa.

7. Eniten japanilaisia Japanin ulkopuolella

Brasiliassa asuu kaikkein eniten japanilaisia heti Japanin jälkeen, sillä maassa on noin 1,5 miljoonaa japanilaista.

Japanilaisten maahanmuutto Brasiliaan alkoi vuonna 1908, ja sittemmin japanilaiset ovat päässeet mainiosti sisälle maan yhteiskuntaan. Japanilainen kulttuuri on nykyisin hyvin näkyvillä Brasiliassa ja japanilaisten määrä näkyy myös Brasilian katukuvassa. Heistä kertovat myös paikallisten kotipihoilla kasvavat kirsikkapuut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Ilmaiset sukupuolenkorjausleikkaukset kansalaisille

Brasilian julkinen terveydenhuolto on ilmainen kaikille brasilialaisille, ja vuodesta 2007 lähtien se on kattanut myös sukupuolenkorjausleikkaukset.

Sukupuolta ei kuitenkaan voi Brasiliassa vaihtaa ilmaiseksi kuka tahansa, sillä kunkin alueen viranomaiset punnitsevat leikkauksen tärkeyden ja tarpeellisuuden tapauskohtaisesti.

9. Yli kymmenen miljoonakaupunkia

Brasiliassa on noin 200 miljoonaa asukasta, ja he ovat levittäytyneet ympäri maata. Suurin kaupunki on São Paulo, missä asuu yli kymmenen miljoonaa brasilialaista. São Paulon jälkeen tulevat Rio de Janeiro ja Salvador, ja pääkaupunki Brasilia on vasta maan neljänneksi suurin kaupunki vajaalla kolmella miljoonalla asukkaallaan.

Miljoonakaupunkeja Brasiliassa on yhteensä 13.

10. Maan suosituin sukunimi on Silva

Jos tapaat Silva-nimisen henkilön, voit olettaa hänen olevan kotoisin Brasiliasta, sillä se on selvästi maan yleisin sukunimi. Nimi saapui Brasiliaan portugalilaisten siirtomaaisäntien mukana, ja maan sisäosaan muuttaneet vaihtoivat nimekseen Silvan, joka tarkoittaa puuta tai viidakkoa.

Nimi yleistyi merkittävästi myös afrikkalaisten orjien mukana, sillä he kantoivat usein isäntiensä nimeä, joten maan sisäosiin muuttaneet orjat nimettiin heidän mukanaan Silvoiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää Brasiliasta Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Flickr / Karl Stanton, Istockphoto ja Flickr / Alobos Life

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Iguassun putokset

Maailman mahtavin vesiputous on kahden maan rajalla – katso upeat näkymät!

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

Iguazun vesiputous, Brasilia

Tältä näyttävät maailman upeimmat vesiputoukset – kuvat kertovat mahtavista luonnonvoimista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja