hero taustakuva

Ammattina matkailu – näin voit tehdä haaveestasi totta

iStockphoto artikkelin kuva
Matkailu ammattina
Haaveiletko töistä matkailun parissa? Lue katsaus alan koulutusmahdollisuuksiin Suomessa!
Teksti: Aija Juvonen
Päivitetty: 12.02.2015
facebook   whatsapp

Matka syntyy ammattilaisten työn tuloksena

Matkan suunnittelu ja varaaminen ovat nykypäivänä kätevästi henkilökohtaisella työpöydällä tai missä vain internet on saatavilla. Näin jokainen voi tuntea itsensä matkailun ammattilaiseksi.

Esimerkiksi täällä Rantapallo.fi-sivustolla esittäytyy matkailun kiehtova maailma. Matkansa voi suunnitella sivuston tarjoaman tiedon avulla joko valmiista matkapaketeista tai omatoimisesti eri palvelun tuottajien tarjontaa yhdistelemällä. Helppoa, eikö totta?

Jotta kaikki tämä on saatavilla näillä ja muilla matkailuun liittyvillä sivustoilla, tarvitaan kuitenkin lukuisa joukko erityisesti matkailualan ammattilaisia suunnittelemaan, tuottamaan, markkinoimaan ja hinnoittelemaan palvelut sekä vieläkin lukuisampi joukko asiakaspalvelijoita toteuttamaan matkailijan toiveet matkan eri vaiheissa.

Harvoin tulee kenties ajatelleeksi, että itsepalvelunkin takana ovat alansa ammattilaiset suunnittelemassa ja varmistamassa palvelun toimivuuden ja helppouden.

Voisiko matkailu olla sinullekin ammatti?

Matkaopas, kohdepäällikkö, matkailuneuvoja, matkatoimistovirkailija, ryhmämatka-asiantuntija, matkapalvelujen tuottaja, lähtöselvitysvirkailija, autonvuokraamon myyntineuvottelija, tapahtuma- ja ohjelmapalvelujen asiantuntija, matkailu- ja kongressikoordinaattori, matkailuyrittäjä, Webmaster, online-asiantuntija, myyntipäällikkö, markkinointipäällikkö… Nämä kaikki ovat ammattinimikkeitä matkailualalta.

Nykyään alan ammattilaiset ovat usein moniosaajia useammalla eri osa-alueella. Jotta edellä mainittuihin tehtäviin ovet avautuvat, matkailualasta haaveilevan kannattaa hakeutua alan koulutukseen. Sitä tarjoavat siihen erikoistuneet toisen asteen oppilaitokset (ammatti- ja liiketalousopistot), ammattikorkeakoulut, Lapin yliopisto ja eri yliopistojen muodostama verkostoyliopisto.

Missä matkailua voi opiskella?

Toisen asteen oppilaitoksissa voi opiskella matkailun perustutkinnon. Näihin opintoihin voi hakea peruskoulun päätettyään. Matkailun perustutkintoon valmistavaa koulutusta on tarjolla myös ylioppilaspohjaisena vaihtoehtona.

Perustutkinto antaa valmiuksia erilaisiin matkailun alueellisten organisaatioiden, matkailuyritysten ja liikenneyhtiöiden sekä tapahtuma- ja ohjelmapalvelujen asiakas- ja myyntipalvelutehtäviin. Haku ja pääsy opaskoulutukseen ja edelleen monen haaveilemaan oppaan ammattiin voi avautua matkailun perustutkinnon myötä.

Matkailun koulutusmahdollisuudet
Tältä näyttävät matkailun eri koulutusmahdollisuudet Suomessa.

Ammattikorkeakoulujen restonomiopintoihin voivat sen sijaan hakea ylioppilastutkinnon, matkailun tai muun perustutkinnon tai kaksoistutkinnon suorittaneet. Restonomin tutkinto antaa matkailualan laajan asiakaspalvelu- ja myyntitehtävien kirjon lisäksi valmiudet alan vaativiin asiantuntijatehtäviin. Sellaisia ovat matkapalvelujen suunnittelu- ja kehitystehtävät, tuotteistaminen ja konseptointi, alan sähköisten palvelujen kehittäminen matkailun ja matkailijan näkökulmasta, unohtamatta ymmärrystä vastuullisesta ja kannattavasta matkailun liiketoiminnasta. Lisäksi opintojen aikana monilla herää kiinnostus ryhtyä matkailuyrittäjäksi.

Yliopisto-opinnot suuntaavat matkailututkimukseen, matkailun sosiologisten ilmiöiden tarkasteluun ja niiden hyödyntämiseen muun muassa erilaisissa matkailun alueorganisaatioissa valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Oppilaitokset tekevät runsaasti yritysyhteistyötä

Valitsetpa minkä opintoväylän tahansa, matkailun opinnot ovat kiinteässä yhteydessä alan yrityksiin ja organisaatioihin.

Toiseen asteen oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa opintoihin sisältyvät harjoittelut ja eri opintojaksoihin liittyvät yritysten kanssa toteuttavat projektityöt antavat jo opiskeluaikana mahdollisuuden päästä tutustumaan aitoon työskentely-ympäristöön. Samalla tarjoutuu mahdollisuus päästä eturivin paikalle näkemään, millainen matkailun upea maailma on myös kulissien takana – vieläkin kiehtovampi!

>> Lue lisää: Tällaista on matkaoppaan työ

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.