Kuva: Finavia / Jussi Hellsten
Millaista on lennonjohtajan työ?

Tätä hyväpalkkaista ja vastuullista uraa varten et tarvitse pitkää koulutusta – 5 nopeaa faktaa lennonjohtajan työstä

Lennonjohtajien työn vastuullisuus näkyy sekä hakuprosessissa että palkkauksessa.

1. Lennonjohtajilla on valtava vastuu

Lentäjät saavat usein kaiken kunnian onnistuneesta lentomatkasta, mutta ei pidä unohtaa myöskään ilmailualan luotettavia tukipilareita kulissien takana. Lentomatkailun turvallisuuteen vaikuttaa pitkälti lennonjohtajien tekemä vastuullinen työ.

Lennonjohtajat työskentelevät lennonjohtotorneissa ja vastaavat lentoliikenteen aikataulutuksesta ja turvallisuudesta. Lentokoneiden nousut ja laskut suoritetaan lennonjohdon antamien määräysten mukaan. Kun lentokoneet ovat ilmassa, on lennonjohtajien tehtävänä vastata siitä, ettei yhteentörmäyksiä tapahdu.

Lennonjohtajien työajassa huomioidaan ammatin vastuullisuus, sen vaatima täydellinen keskittymiskyky sekä kolmivuorotyön haasteet. Työskentely on katkaistava säännöllisin väliajoin.

2. Mitä lennonjohtajalta vaaditaan?

Suomessa lennonjohtajia koulutetaan ANS Finlandin erikoisoppilaitoksessa Avia Collegessa Vantaalla, jossa lennonjohtajan peruskoulutus kestää noin puolitoista vuotta. Hakijat eivät tarvitse korkeakoulututkintoa.

Ehdottomia perusvaatimuksia on kolme – kaikki muu on plussaa. Hakijoilla on oltava suoritettuna joko ylioppilastutkinto, lukion oppimäärä tai toisen asteen ammatillinen perustutkinto sekä hyvä suomen ja englannin kielen taito. Terveydentilan on vastattava lennonjohtajan lupakirjavaatimuksia.

Suomen lennonjohtajien yhdistyksen mukaan ammatissa tarvitaan kykyä keskittyä, havainnoida kolmiulotteisesti sekä sietää stressiä.

3. Koulutukseen on tiukka seula

Lennonjohtajakoulutukseen pääseminen on vaikeaa. Vaikka paperilla hakijalle asetetut vaatimukset eivät ehkä kuulostakaan kovilta, on seula äärimmäisen tiukka. Kussakin haussa vain muutama työnhakija selvittää tiensä koulutukseen asti.

Opiskelijavalinnat perustuvat muun muassa esitestiin, psykologisiin testeihin, työhaastetteluun sekä persoonallisuustestiin. Hakijat käyvät myös läpi lääkärintarkastuksen. Koulutukseen valitaan lähes aina alle 20 hakijaa, mutta määrä voi olla jopa vähemmän kuin kymmenen.

4. Houkutteleva palkka

Tilastokeskuksen mukaan lennonjohtajien mediaanipalkka on yli 6 000 euroa kuukaudessa, mikä tekee alasta houkuttelevan yhdistettynä lyhyeen koulutukseen. Uutena työssään aloittava lennonjohtaja voi odottaa vähintään 3 000–4 000 euron kuukausipalkkaa työpaikasta riippuen. Lennonjohtajan ansiot muodostuvat peruspalkasta sekä kolmivuorotyön tuomista lisistä. Työvuosien kertyessä ansiot nousevat.

5. Alhainen eläkeikä

Monia kiehtoo lennonjohtajan työssä myös matala eläkeikä. Työn vaatiman tarkkuuden ja psyykkisen raskauden takia lennonjohtajat lopettavat uransa keskimäärin 55-vuotiaina. Vaikka eläkeikä vastaisuudessa nousisikin, tulee se kuitenkin todennäköisesti aina olemaan verrattain alhainen.

Lue myös: Tiesitkö tämän lentäjien työstä? 10 faktaa kulissien takaa

Lähde: Finavia, ANS Finland, SLJY
Kuva: Finavia / Jussi Hellsten

Päivitetty: 3.10.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia