Hyppää sisältöön

Tätä hyväpalkkaista ja vastuullista uraa varten et tarvitse pitkää koulutusta – 5 nopeaa faktaa lennonjohtajan työstä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.10.2018
Lennonjohtajien työn vastuullisuus näkyy sekä hakuprosessissa että palkkauksessa.

1. Lennonjohtajilla on valtava vastuu

Lentäjät saavat usein kaiken kunnian onnistuneesta lentomatkasta, mutta ei pidä unohtaa myöskään ilmailualan luotettavia tukipilareita kulissien takana. Lentomatkailun turvallisuuteen vaikuttaa pitkälti lennonjohtajien tekemä vastuullinen työ.

Lennonjohtajat työskentelevät lennonjohtotorneissa ja vastaavat lentoliikenteen aikataulutuksesta ja turvallisuudesta. Lentokoneiden nousut ja laskut suoritetaan lennonjohdon antamien määräysten mukaan. Kun lentokoneet ovat ilmassa, on lennonjohtajien tehtävänä vastata siitä, ettei yhteentörmäyksiä tapahdu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennonjohtajien työajassa huomioidaan ammatin vastuullisuus, sen vaatima täydellinen keskittymiskyky sekä kolmivuorotyön haasteet. Työskentely on katkaistava säännöllisin väliajoin.

2. Mitä lennonjohtajalta vaaditaan?

Suomessa lennonjohtajia koulutetaan ANS Finlandin erikoisoppilaitoksessa Avia Collegessa Vantaalla, jossa lennonjohtajan peruskoulutus kestää noin puolitoista vuotta. Hakijat eivät tarvitse korkeakoulututkintoa.

Ehdottomia perusvaatimuksia on kolme – kaikki muu on plussaa. Hakijoilla on oltava suoritettuna joko ylioppilastutkinto, lukion oppimäärä tai toisen asteen ammatillinen perustutkinto sekä hyvä suomen ja englannin kielen taito. Terveydentilan on vastattava lennonjohtajan lupakirjavaatimuksia.

Suomen lennonjohtajien yhdistyksen mukaan ammatissa tarvitaan kykyä keskittyä, havainnoida kolmiulotteisesti sekä sietää stressiä.

3. Koulutukseen on tiukka seula

Lennonjohtajakoulutukseen pääseminen on vaikeaa. Vaikka paperilla hakijalle asetetut vaatimukset eivät ehkä kuulostakaan kovilta, on seula äärimmäisen tiukka. Kussakin haussa vain muutama työnhakija selvittää tiensä koulutukseen asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Opiskelijavalinnat perustuvat muun muassa esitestiin, psykologisiin testeihin, työhaastetteluun sekä persoonallisuustestiin. Hakijat käyvät myös läpi lääkärintarkastuksen. Koulutukseen valitaan lähes aina alle 20 hakijaa, mutta määrä voi olla jopa vähemmän kuin kymmenen.

4. Houkutteleva palkka

Tilastokeskuksen mukaan lennonjohtajien mediaanipalkka on yli 6 000 euroa kuukaudessa, mikä tekee alasta houkuttelevan yhdistettynä lyhyeen koulutukseen. Uutena työssään aloittava lennonjohtaja voi odottaa vähintään 3 000–4 000 euron kuukausipalkkaa työpaikasta riippuen. Lennonjohtajan ansiot muodostuvat peruspalkasta sekä kolmivuorotyön tuomista lisistä. Työvuosien kertyessä ansiot nousevat.

5. Alhainen eläkeikä

Monia kiehtoo lennonjohtajan työssä myös matala eläkeikä. Työn vaatiman tarkkuuden ja psyykkisen raskauden takia lennonjohtajat lopettavat uransa keskimäärin 55-vuotiaina. Vaikka eläkeikä vastaisuudessa nousisikin, tulee se kuitenkin todennäköisesti aina olemaan verrattain alhainen.

Lue myös: Tiesitkö tämän lentäjien työstä? 10 faktaa kulissien takaa

Lähde: Finavia, ANS Finland, SLJY
Kuva: Finavia / Jussi Hellsten

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Veden juominen lentokoneessa

Kuinka paljon lennolla pitäisi juoda vettä? Tämän helpon ohjeen avulla vältät ikävän olotilan

Pariisi

Transavia avaa uuden reitin Lappiin – Kittilästä Pariisiin suorin lennoin

Tartto

Finnair keskeyttää lennot Tarttoon kuukauden ajaksi – syynä GPS-häirintä

Lennot Mallorcalle

Finnair pidentää suosittujen lomakohteiden kautta – suoria lentoja marraskuulle ja ympärivuotisen reitin paluu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja