Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tee lomamatkastasi vihreämpi – 10 vinkkiä ekologisempaan matkailuun

artikkelin kuva
Matkavinkit
Haasta itsesi ekologisemmalle lomamatkalle kymmenen helpon vinkin avulla.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 21.11.2013
facebook   whatsapp

Ota haaste vastaan

Ympäristöystävällisyys puhuttaa nykyisin koko ajan enemmän ja enemmän. Vihreät teemat ovat pitkään olleet tärkeitä myös matkailun saralla.

Matkailija voikin ottaa itselleen haasteen: seuraavan kerran kun matkustat ulkomaille, toteuta seuraavasta listasta kolme kohtaa. Näin lomamatkastasi tulee ainakin astetta vihreämpi.

1. Osta paikallista

Kotimaista lähiruokaa hehkutetaan paljon. Lähiruoan takana piilevä viisaus pätee myös ulkomailla. Lomakohteessa on hyvä suosia kansainvälisten pikaruokaketjujen sijaan paikallisia ravintoloita ja ostaa lähellä tuotettuja matkamuistoja. Näin matkailija voi paitsi pönkittää paikallista taloutta, myös kokea matkakohteen pintaa syvemmältä.

2. Kunnioita paikallista kulttuuria ja tapoja

Lomailijan on hyvä tutustua matkakohteeseen etukäteen, jotta vältytään kulttuurien yhteentörmäykseltä. Asiaankuuluva pukeutuminen ja käytöstavat kuuluvat asiaan. Maassa maan tavalla.

3. Käytä vettä säästäväisesti

Pyydä uusia pyyhkeitä ja petivaatteita vasta tarvittaessa eikä päivittäin, säästää kuivuudesta kärsivien lomakohteiden arvokkaita vesivaroja. Käytä suihkua säästeliäästi. Vettä ei kaikkialla ole yhtä paljon kuin kotimaassa.

4. Poista uusista tuotteista pakkausmateriaali ennen matkalle lähtöä

Kaikissa maissa jäte- ja kierrätysjärjestelmä ei ole yhtä kehittynyt kuin Suomessa. Jätä suomalainen jäte Suomeen.

5. Varaa retket paikalliselta matkanjärjestäjältä

Paikallisoppaiden johdolla saat usein rikastuttavia kokemuksia ja tuet samalla paikallistaloutta.

6. Älä käytä turhaan majapaikan lämmitystä tai ilmastointia

Käytä hotellihuoneesi ilmastointilaitetta harkiten. Mikäli tiedät viipyväsi koko päivän poissa, harkitse onko todella tarpeen jättää laitetta tuntikausiksi tyhjää huonetta viilentämään.

7. Varo koralleja

Sukellusmatkoilla korallien varominen on tärkeää, sillä ne ovat herkkiä vahingoille. Älä myöskään osta korallia matkamuistoksi.

8. Älä osta tuotteita, jotka on valmistettu uhanalaisten eläinten kustannuksella

Matkailijan ei kannata ostaa esimerkiksi norsunluusta valmistettuja tuotteita.

9. Älä otata valokuvia villieläinten kanssa

Turistien viihdyttämistä varten pyydystettyjen eläinten kohtelu on usein julmaa. Maksamalla valokuvista et edistä eläimen itsensä hyvinvointia, vaan kannustat jatkamaan huonoa käytäntöä.

10. Älä tue järjestäytynyttä kerjäämistä

Kerjäläiset ovat usein sydäntä särkevä näky ja matkailijan tekee kovasti mieli auttaa vähäosaisempia. Kaduilla kerjääminen saattaa kuitenkin olla järjestäytynyttä toimintaa, jossa rikolliset käyttävät hyväkseen esimerkiksi katulapsia. Rahasi ei useinkaan päädy sille, jolle sen osoitat. Jos haluat auttaa, tee se jonkin hyväntekeväisyysjärjestön kautta.

Lähde: MakeHolidaysGreener.org

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.