Töihin lomalle – kenelle vapaaehtoismatkailu sopii?
Vapaaehtoismatkailu kasvattaa suosiotaan, sillä yhä useampi haluaa tehdä jotain hyödyllistä matkustaessaan. Tyypillisesti vapaaehtoismatkailijat osallistuvat esimerkiksi luonnonsuojelu-, kulttuuri- tai opetusprojekteihin matkansa aikana. Vapaaehtoismatkailu sopii lähes kaikille, kunhan asenne on oikea.
– Vapaaehtoismatkailu sopii kaikille, joita ajatus kiinnostaa. Jos olet kiinnostunut työskentelemään tietyssä maassa tai jonkun asian hyväksi, suosittelen kokeilemaan, Marjut Valtanen Ekomatkaajista kannustaa.
Maailma ei muutu yhdellä matkalla
Tärkeintä on oikea asenne. Ajatus, että lähtee muuttamaan koko yhteiskuntaa ja pelastamaan maailmaa ei välttämättä ole paras mahdollinen. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että vapaaehtoinen saa projektista enemmän kuin projekti vapaaehtoisen työstä. Silti pienikin panos kannattaa, kunhan odotukset puolin ja toisin ovat realistiset.
– Pettymyksiä saattaa tulla, jos kuvittelee parissa viikossa voivansa saada hirveästi aikaiseksi. Muutos on loppujen lopuksi todella hidasta.
Työ vapaaehtoisprojekteissa on yleensä rankkaa, eivätkä olosuhteet välttämättä ole kaikkein helpoimmat. Pelkästä hauskanpidosta ja lomailusta kiinnostuneille Valtanen suositteleekin perinteistä lomailua.
Omien vaatimusten suhteen oltava realistinen
Vapaaehtoisprojektien kirjo on laaja, joten projekti kannattaa valita omien lähtökohtien mukaan. Jos haluat nukkua pehmeällä patjalla ja käydä päivittäin lämpimässä suihkussa, ei kannata lähteä alkeellisiin oloihin, joissa nukutaan teltassa eikä suihkuun pääse joka päivä. Myös jos ruokavaliosi on kovin tarkka tai kärsit allergioista, on hyvä valita projekti, jossa voit itse laittaa omat ruokasi.
– Allergioita ja ruokavalioita ei välttämättä ymmärretä tai voida noudattaa joka puolella maailmaa, Valtanen muistuttaa.
Vapaaehtoisena tehtävän työn on tärkeää olla mielekästä tekijälleen. Projekti kannattaa valita oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan: eläinrakkaalle luonnonsuojelua ja kulttuuri-ihmiselle kulttuuriperinnön säilyttämiseen tähtävää tekemistä.
Kuntotaso kohdalleen
Myös vaadittavan kuntotason suhteen on vaihtoehtoja. Esimerkiksi opetustehtävissä tai luomutilalla tarvitaan aivan eritasoista kuntoa. Kenenkään ei tarvitse olla huippu-urheilijan kunnossa lähteäkseen vapaaehtoistöihin, mutta oman kunnon suhteen on syytä olla realistinen.
– Joissain projekteissa voidaan vaatia esimerkiksi kymmenen kilometrin kävelyä rantaa pitkin. Kovassa kuumuudessa ja upottavassa hiekassa parin kolmen tunnin kävely voi olla yllättävän rankkaa, havainnollistaa Valtanen.
Silti liikuntarajoitekaan ei välttämättä ole este vapaaehtoismatkailulle. Lähtöä suunnittelevan kannattaa olla yhteydessä järjestävään organisaatioon ja kertoa rajoitteesta hyvissä ajoin etukäteen. He osaavat parhaiten arvioida, onko rajoite este osallistumiselle ja mahdollisesti tarjota toisentyyppistä vaihtoehtoa tilalle.
Vapaaehtoistyö sopii kaikkiin elämänvaiheisiin
Suurin osa Suomesta vapaaehtoistöihin lähtevistä on naisia. Iältään lähtijät ovat laidasta laitaan aina juuri koulunsa päättäneistä eläkeläisiin. Vapaaehtoismatkalle lähtevät myös työelämän oravanpyörästä irrottautuvat välivuoden pitäjät tai kokonaan uutta suuntaa elämälleen hakevat.
– Suomalaiset ovat keskimäärin hieman vanhempia kuin muista maista tulevat. Alaikäraja projekteissa on usein 18 vuotta, mutta yläikärajaa ei yleensä ole, Valtanen kertoo.
Vapaaehtoistyöhön lähteäkseen ei tarvitse ottaa montaa kuukautta vapaata, vaan reissuun voi lähteä myös lyhyeksi ajaksi.
– Riippuu työstä ja tarvittavasta osaamisesta, kuinka pitkäksi aikaa kannattaa lähteä. Projektiin voi osallistua vaikka yhden viikon ajan, mutta jos voi olla pidemmän ajan, organisaatiot voivat tulla vastaan hinnassa. Pidemmäksi ajaksi sitoutuvasta vapaaehtoisesta on projektille enemmän hyötyä, Valtanen selittää.
Kielitaidoksi riittää useimmiten englanti, mutta paikallisen kielen osaamisesta on paljon hyötyä. Projektin vetäjät puhuvat yleensä englantia, mutta paikallisiin tutustuu paremmin, jos yhteinen kieli löytyy. Toisaalta jotkut pärjäävät maailmalla loistavasti myös pelkällä elekielellä.
– Kun asenne on oikea, niin sopiva projekti löytyy varmasti, Valtanen kannustaa.
Lisätietoa: Ekomatkaajat.fi
Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Flickr / Childrens Organization of Southeast Asia