Hyppää sisältöön

Kohtasitko matkalla kerjäävän lapsen? Mieti kahdesti kuinka autat

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 01.12.2013
Lomakohteessa voi joutua todistamaan lasten kaltoinkohtelua. Suurin osa turisteista ei tiedä, miten tilanteessa tulisi toimia.

Lasten kohtalot pysäyttävät lomamatkalla

Lomamatkalta voi jäädä mieleen kadulla kerjäävä lapsi tai yökerhon edustalla työskentelevä teini-ikäinen. Lähes jokainen turisti on nähnyt lasten kaltoinkohtelua, kertoo World Visionin raportti.

Vuonna 2012 yli 36 miljoonaa turistia matkusti Kaakkois-Aasiaan. World Visionin ja Western Sydney -yliopiston raporttia (The Child Safe Traveller) varten haastateltiin 268 Aasian-matkaajaa 39 eri maasta. Heistä 95 prosenttia kertoi kohdanneensa lapsia tilanteissa, jotka surettivat, syyllistivät tai huolestuttivat heitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustajista 60 prosenttia oli nähnyt lapsia kaduilla kaupittelemassa tai kerjäämässä, 33 prosenttia oli kohdannut lapsia työskentelemässä turismibisneksessä kuten hotelleissa tai ravintoloissa ja 18 prosenttia kertoi nähneensä lapsia töissä yökerhoissa.

Kolme neljästä kyselyyn osallistuneesta tiesi, että runsaalla turismilla ja lasten kaltoinkohtelulla on yhteys. Harva kuitenkin mielsi esimerkiksi kadulla kerjääviä lapsia potentiaalisiksi uhreiksi.

– Rapotti osoittaa, että turistit tarvitsevat lisätietoa lasten kaltoinkohtelun eri muodoista. Esimerkiksi rahan antaminen kerjääville lapsille oli huomattavasti vähäisempää niiden turistien keskuudessa, jotka olivat kuulleet lapsiystävällisestä turismista, sanoo ohjelmajohtaja Aarti Kapoor Australian World Visionista.

Rahan antaminen ei ole ratkaisu

Kyselyyn osallistuneet toivoivat matkailubisneksen vaikuttajilta järeämpiä lastensuojelullisia toimia. He myös vaativat selkeitä toimintaohjeita tilanteisiin, joissa he kohtaavat paikallisia lapsia arveluttavissa tilanteissa.

– Turisteille saattaa olla todella vaikeaa olla auttamatta kerjääviä tai kaupustelevia lapsia. On kuitenkin hyvä muistaa, että annetut rahat valitettavasti hyvin harvoin päätyvät lapselle. Taustalla on usein aikuisia, jotka käyttävät hyväksi sekä lapsia että turistin kokemaa ahdistusta ja auttamishalua, sanoo lasten oikeuksien neuvonantaja Annette Gothóni Suomen World Visionista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gothónin mukaan järjestö tekee työtä muuttaakseen asenteita, arvoja, rakenteita ja lainsäädäntöjä, jotka vaikuttavat haitallisesti lasten elämään ja estävät heidän oikeuksiensa toteutumista.

– Ohjelmissamme toimivissa lasten ryhmissä lapset oppivat oikeuksistaan ja saavat rohkeutta tuoda esiin mielipiteitään. Lapset oppivat myös tukemaan toisiaan, Gothóni jatkaa.

Lähde: World Vision
Kuva: TAT

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turismilla on joskus ruma kääntöpuoli

Näin ruma voi olla sinunkin unelmakohteesi kääntöpuoli

Nämä lajit kärsivät pahiten salametsästyksestä

Harrastetaanko tätä raakaa toimintaa sinunkin lomakohteessasi?

Paratiisiranta ja aurinkovarjo

Tee lomamatkastasi vihreämpi – 10 vinkkiä ekologisempaan matkailuun